Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Baltais nams: ASV uztur kontaktus ar sabiedrotajiem Ķīnas balonu flotes lietā

© pixabay.com

ASV uztur kontaktus ar sabiedrotajiem saistībā ar Ķīnas spiegošanas balonu floti, trešdien apliecināja Baltā nama preses sekretāre Karina Žanpjēra.

"Visi šie baloni ir daļa no [Ķīnas] balonu flotes, kas ir izstrādāti, lai veiktu novērošanas operācijas," žurnālistiem prezidenta lidmašīnā "Air Force One" sacīja Žanpjēra.

"Vairāku gadu garumā Ķīnas baloni pamanīti daudzviet virs valstīm piecos kontinentos," viņa sacīja. "Mēs šajā lietā esam kontaktējušies ar sabiedrotajiem un partneriem."

Liels, balts balons ar modernām tehnoloģijām aizvadītajā nedēļā pārlidoja ASV kontinentālo daļu. Pēc ASV prezidenta Džo Baidena pavēles kara aviācija sestdien to notrieca Dienvidkarolīnas piekrastē virs Atlantijas okeāna.

Ķīna taisnojās, ka ar balonu veikta izpēte par laikapstākļiem, tomēr Pentagons balona lidojumu raksturojis kā spiegošanas operāciju ar augstajām tehnoloģijām.

Balons lidojis krietni augstāk nekā vairums lidmašīnu un pārlidojis vismaz vienu sensitīvu ASV militāro objektu.

Kā norādīja ASV amatpersonas, veikti pretpasākumi, lai nepieļautu, ka lidojuma gaitā ar balona instrumentiem tiek iegūta konfidenciāla informācija.

Balons notriekts tikai tad, kad tas jau atradies virs okeāna, jo tas bijis vienīgais veids, kā garantēt, lai netiktu savainoti cilvēki uz zemes, skaidroja amatpersonas.

Šobrīd noris process, lai atlūzas izceltu no okeāna un veiktu to izpēti.