Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

ES atcēlusi sankcijas pret bijušo Sevastopoles "gubernatoru"

© Sergei Malgavko/TASS/Scanpix/Leta

Eiropas Savienība (ES) no sankciju saraksta izslēgusi bijušo Krievijas anektētās Sevastopoles "gubernatoru" Dmitriju Ovsjaņņikovu, liecina otrdien ES oficiālajā vēstnesī publiskotais dokuments.

Sankciju saraksts tika koriģēts ar ES Tiesas lēmumu, ar kuru 2022.gada oktobrī tika apmierināta Ovsjaņņikova apelāciju, kas lūdza atbrīvot viņu no sankcijām. Tiesa šādu lēmumu motivēja ar to, ka Ovsjaņņikovs "pārtraucis pildīt dažādas funkcijas, kas attaisnoja viņa personas sākotnējo iekļaušanu sankciju sarakstā".

Ovsjaņņikovs 2020.gada novembrī iesniedza prasību Eiropas tiesā. Prasībā norādīts, ka Krievijas amatpersona "cieš ekonomiskus zaudējumus sankciju dēļ, kas tai liedz veikt jebkādu saimniecisku vai uzņēmējdarbību" ES, jo īpaši veikt uzņēmējdarbību Kiprā.

Eiropas Savienība Ovsjaņņikovu iekļāva sankciju sarakstā 2017.gadā saistībā ar darbībām, kas "apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību". Sankciju noteikšanas pamatojumā īpaši minēts, ka tā paša gada septembrī amatpersona tika ievēlēta par Sevastopoles "gubernatoru" Krievijas rīkotajās vēlēšanās anektētajā reģionā.

2019.gada jūlijā Ovsjaņņikovs lūdza Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbrīvot viņu no šī amata "pēc paša vēlēšanās".

Pēc tam Ovsjaņņikovs ieņēma Krievijas rūpniecības un tirdzniecības ministra vietnieka amatu. Taču 2020.gada aprīlī pret Ovsjaņņikovu tika sastādīts administratīvais protokols par sīko huligānismu, kā dēļ viņš tika izslēgts no valdošās partijas "Vienotā Krievija" un pēc divām nedēļām atlaists no valsts pārvaldes.