Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kongo DR ANO miera uzturētāju autokolonnai uzbrukuši demonstranti

© Reuters/Scanpix/Leta

Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) austrumos otrdien tika nogalināti trīs demonstranti uzbrukumā ANO autokolonnai, paziņoja ANO misija šajā valstī (MONUSCO).

Uzbrucēji piespieda autokolonnu apstāties un aizdedzināja četras kravas mašīnas. "Trīs cilvēki diemžēl zaudēja dzīvību sadursmēs", kamēr miera uzturētāji, kurus pavadīja Kongo DR karavīri, "mēģināja aizsargāt autokolonnu", teikts misijas paziņojumā.

Kongo DR austrumdaļā, kas ir bagāta ar minerālu atradnēm, desmitiem gadu darbojas kaujinieku grupējumi. Daudzi no tiem tur palikuši no reģionāliem kariem, kas bija notikuši 20.gadsimta deviņdesmitajos gados un 21.gadsimta sākumā.

Nemiernieku grupējums M23 kopš 2021.gada novembra ir ieņēmis teritorijas un nonācis dažu kilometru attālumā no valsts austrumdaļas komerciālā centra - Gomas pilsētas.

MONUSCO regulāri tiek kritizēta par to, ka nav izbeigusi šo bruņoto konfliktu.

Austrumāfrikas valstu līderi sestdien aicināja uz tūlītēju pamieru Kongo DR austrumos, paziņojot to ārkārtas samitā, kas tika sasaukts ar mērķi rast iespējas panākt mieru. Austrumāfrikas Kopiena, kurā ir septiņas dalībvalstis, rīkoja šo samitu Burundi.