Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Pieprasījums pēc "Zoom" pakalpojumiem samazinās; liela daļa darbinieku tiks atlaisti

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV komunikāciju tehnoloģiju kompānija "Zoom Video Communications" otrdien paziņoja, ka atlaidīs apmēram 15% savu darbinieku jeb aptuveni 1300 cilvēku, jo pieprasījums pēc tās videokonferenču pakalpojumiem ir samazinājies, vājinoties Covid-19 pandēmijai.

"Zoom" arī paziņoja, ka uzņemsies ar darbinieku atlaišanu saistītos izdevumus 50 līdz 68 miljonu ASV dolāru apmērā.

Uzņēmuma akciju cena, kas pērn kritās par 63%, pēc paziņojuma par plānoto darbinieku atlaišanu pieauga par 9,9%.

Uzņēmuma galvenais izpilddirektors Ēriks Juaņs arī paziņoja, ka samazinās savu darba algu 2023. finanšu gadā par 98%, atsakoties no prēmijas.

Kompānijas izpilddirektoru pamatalgas šajā periodā tiks samazinātas par 20%.

Atlaižamie darbinieki saņems algu par 16 nedēļām, veselības apdrošināšanu un gada prēmiju, paziņoja Juaņs.

"Mēs nenogurstoši strādājām (..) bet mēs arī kļūdījāmies. Mēs neveltījām pietiekami daudz laika, lai analizētu mūsu komandas vai izvērtētu to, vai mūsu izaugsme bija ilgtspējīga," atzina Juaņs.

Kompānijas videokonferenču pakalpojumi kļuva populāri pandēmijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ, bet tagad tās ieņēmumu pieaugums ir palēninājies.

Analītiķi prognozē, ka "Zoom" ieņēmumi 2022. finanšu gadā ir pieauguši tikai par 6,7%, bet peļņa kritusies par 38%.

"Zoom" noalgoja jaunus darbiniekus pandēmijas laikā, pieaugot pieprasījumam pēc kompānijas pakalpojumiem, bet tagad ir kļuvusi par vienu no ASV kompānijām, kas samazina izmaksas, gatavojoties potenciālai ekonomikas recesijai.

Vairākas ASV kompānijas no "Goldman Sachs" līdz "Alphabet" šogad ir atlaidušas tūkstošiem darbinieku, lai pārciestu pieprasījuma kritumu, ko izraisījusi augsta inflācija un procentlikmju paaugstināšana.