Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 350. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:52]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 8.februārī. Ukraina jau 11 mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:52 Vācija un tās sabiedrotie tanku "Leopard 2" pirmo bataljonu varētu piegādāt Ukrainai līdz aprīlim, trešdien sacīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

"Es uzskatu, ka mēs varēsim piegādāt vismaz vienu bataljonu šā gada pirmajos četros mēnešos. Varbūt trīs mēnešos," vizītes gaitā Varšavā sacīja ministrs.

"Un tad mums, protams, ir jāturpina, cik vien ātri iespējams," viņš piebilda.

Pistoriuss paskaidroja, ka viņš runā par "Ukrainas bataljonu, tas nozīmē 31 tanku".

Nākamie bataljoni sekos šajā un nākamajā gadā, norādīja ministrs.

Pēc intensīvas Kijivas un sabiedroto kampaņas Vācija nule devusi zaļo gaismu kaujas tanku "Leopard" nosūtīšanu uz Ukrainu.

Vācija nosūtīs 14 tanku "Leopard 2", kā arī devusi atļauju sabiedrotajiem reeksportēt šos kaujas tankus.

Polija solījusi piegādāt 14 un Kanāda četrus. Arī Norvēģijas, Somija, Spānija un Portugāle paudušas apņēmību piegādāt tankus, konkrētu skaitu pagaidām neminot.

Otrdien Dānija, Vācija un Nīderlande solīja, ka Ukraina "tuvāko mēnešu laikā" saņems vismaz 100 tankus "Leopard 1".

21:45 Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks trešdien paziņoja, ka Lielbritānijas tanki "Challenger 2" tiks izvietoti Ukrainā nākamajā mēnesī.

"Ukraiņu apkalpes, kas ieradās pagājušajā nedēļā, nākamajā mēnesī izmantos "Challenger 2" tankus, lai aizstāvētu Ukrainas suverēno teritoriju," kopīgā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pavēstīja Sunaks.

Viņš ar Zelenski apmeklēja armijas bāzi Anglijas dienvidrietumos, kur tiek apmācīti ukraiņu karavīri.

Sunaks pavēstīja, ka attiecībā uz militāro palīdzību Ukrainai "nekas nav noņemts no galda", un iznīcinātāji bija "sarunas daļa".

Viņš arī norādīja, ka viņa valdība paātrina militārā aprīkojuma piegādi, lai nodrošinātu, ka tas Ukrainā nonāk nedēļu, nevis mēnešu vai gadu laikā.

Runājot par "Typhoon" reaktīvajām lidmašīnām, Sunaks pavēstīja, ka tās ir ļoti sarežģītas, un var paiet trīs gadi, lai apmācītu pilotu ar tādu lidot.

21:07 Zviedrijas parlaments 8.februārī apstiprināja valdības iniciatīvu piešķirt Ukrainai 4,3 miljardus Zviedrijas kronu (406,7 miljonus ASV dolāru), lai stiprinātu tās aizsardzības spējas.

Zviedrija dos Ukrainai militāro aprīkojumu, bez kura viņu pašu armija kādu laiku var iztikt. Runa ir par prettanku sistēmām, mīnu likvidēšanas iekārtām un zviedru kājnieku kaujas mašīnām CV 90.

Zināms, ka šī palīdzība sastāv no trim daļām, un viena no tām tiks piešķirta "Archer" pašpiedziņas artilērijas instalācijām - to nosūtīšanai nepieciešama papildu sagatavošanās. Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons licis veikt sagatavošanās darbus.

20:45 Čerņigovas apgabala Semenovskas ciemā apšaudes rezultātā gāja bojā viens cilvēks, divi ir smagā stāvoklī. Par to nacionālā paziņoja Čerņigovas vadītājs Vjačeslavs Čauss.

Pēc viņa teiktā, šodien divas reaktīvās lidmašīnas izšāva raķetes uz uzņēmumu "Semjonova" ēkām. Divi cilvēki smagā stāvoklī ievietoti slimnīcā, apstiprināta viena strādnieka nāve, bet drupu novākšana turpinās. Turklāt zem drupām joprojām var būt divi cilvēki.

20:12 Pirmie "Challenger" tanki Ukrainā parādīsies martā, kopīgā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Vladimiru Zelenski paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.

Jautāts par kaujas lidmašīnu piegādi Ukrainai, Sunaks sacīja, ka tās "bija daļa no sarunas" ar Zelenski.

Sunaks piebilda, ka "viss ir iespējams", kad runa ir par militāro palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem. "Mēs šo retoriku atbalstījām ar darbībām," sacīja Lielbritānijas premjerministrs.

19:01 Lielbritānija izvērtēs iespējas nosūtīt Ukrainai reaktīvos iznīcinātājus, trešdien pavēstīja premjerministra Riši Sunaka birojs, norādot, ka tas būtu ilgtermiņa risinājums.

"Premjerministrs uzdevis aizsardzības ministram izvērtēt, kādus iznīcinātājus mēs varētu piešķirt, bet, lai tas būtu skaidri, tas ir ilgtermiņa risinājums," sacīja Sunaka pārstāvis sakariem ar presi.

Lielbritānijas valdība trešdien pavēstīja, ka piedāvās apmācības ukraiņu reaktīvo iznīcinātāju pilotiem un jūras kājniekiem.

Sunaka birojs brīdināja, ka Ukrainas pilotu apmācība izmantot modernās britu lidmašīnas būs ilgs process.

"Mēs vēlamies darīt visu iespējamo, lai šie piloti tiktu apmācīti pēc iespējas ātrāk," sacīja pārstāvis.

"Taču tas ir sarežģīts militārais aprīkojums un pašreizējais Apvienotās Karalistes pilotu apmācības periods ir aptuveni pieci gadi," viņš piebilda.

18:20 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdienas vakarā Parīzē tiksies ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleru Olafu Šolcu, pavēstīja Parīzes un Berlīnes amatpersonas.

Parīzē Zelenskis ieradīsies no Londonas, kur viņš trešdien uzrunāja parlamentu, tikās ar premjerministrus Riši Sunaku un karali Čārlzu III.

Eiropas Savienības amatpersonas cer, ka Zelenskis ceturtdien dosies uz Briseli, lai tiktos ar Eiropas līderiem.

Šī ir pirmā Zelenska vizīte Eiropā, kopš Krievija pērn februārī pret viņa valsti sāka pilna mēroga karu.

17:52. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien uzrunā Lielbritānijas parlamentā aicināja sabiedrotos nodrošināt viņa valstij kaujas lidmašīnas, lai Ukraina kļūtu spēcīgāka karā pret Krievijas agresiju.

16:35. Teju gadu pēc Krievijas izvērstā pilna mēroga kara sākuma ir skaidrs, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins nesasniegs savus mērķus Ukrainā, trešdien sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs, norādot arī, ka Ukrainas vieta ir Eiropas Savienībā. Vācija pērn palīdzībai Ukrainai piešķīrusi 12 miljardus eiro un turpinās palīdzēt arī šogad.

15:17. Krievija virzās uz pilnīgu diktatūru un pašreizējā režīma sagrūšanas un valsts demokratizācijas iespējas ir niecīgas, trešdien publicētajā ikgadējā ziņojumā secinājis Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests (VLA).

14:16. Lielbritānijas valdība trešdien paziņojusi par jaunām sankcijām Krievijai saistībā ar tās atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs sacīja, ka jaunās sankcijas būs vērstas pret organizācijām, uz kurām paļaujas Krievijas armija, un, cerams, palielinās ekonomisko spiedienu uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un apgrūtinās Krievijas spējas karot. Sankcijas tiks piemērotas sešām organizācijām, kas piegādā Krievijas armijai militāro aprīkojumu, piemēram, bezpilota lidaparātus.

12.49. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicina savus partnerus, citas valstis neļaut Krievijas sportistiem piedalīties 2024. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Parīzē, vēsta pravda.com.ua.

11.12. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien, 8. februārī, dosies vizītē uz Apvienoto Karalisti, vēsta medijs pravda.com.ua. "Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien ieradīsies Apvienotajā Karalistē, lai tiktos ar Rišu Sunaku un Ukrainas karavīriem," teikts Lielbritānijas premjerministra biroja paziņojumā.

10.08. Eiropas Savienība (ES) no sankciju saraksta izslēgusi bijušo Krievijas anektētās Sevastopoles "gubernatoru" Dmitriju Ovsjaņņikovu, liecina otrdien ES oficiālajā vēstnesī publiskotais dokuments.

Sankciju saraksts tika koriģēts ar ES Tiesas lēmumu, ar kuru 2022.gada oktobrī tika apmierināta Ovsjaņņikova apelāciju, kas lūdza atbrīvot viņu no sankcijām. Tiesa šādu lēmumu motivēja ar to, ka Ovsjaņņikovs "pārtraucis pildīt dažādas funkcijas, kas attaisnoja viņa personas sākotnējo iekļaušanu sankciju sarakstā".

08.58. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 134 100 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 910 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3253 tankus, 6458 bruņutransportierus, 2236 lielgabalus, 461 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 228 zenītartilērijas iekārtas, 295 lidmašīnas, 285 helikopterus, 1951 bezpilota lidaparātu, 796 spārnotās raķetes, 5112 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 211 specializētās tehnikas vienības.

07.15. Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs ziņo, ka Krievijas armija ir uzsākusi jaunu uzbrukumu Harkivas pilsētai un mudina iedzīvotājus palikt bumbu patversmēs, vēsta pravda.com.ua.

00.10 Dānija pievienosies "tanku koalīcijai" un nodos Ukrainai tankus "Leopard 1A5", kurus valsts bruņotie spēki vairs neizmanto. TankiUkrainā nonāks dažu mēnešu laikā.

Pirms nosūtīšanas uz Ukrainu, ekspluatācijā pārtrauktie Dānijas "Leopard 1A5" tanki ir jāsaved kaujas gatavībā. 2010. gadā šīs mašīnas tika pārdotas Vācijas uzņēmumam FFG, taču tās joprojām atrodas Dānijā.