Ukrainas kara 349. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:58]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 7.februārī. Ukraina jau 11 mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:58 103. teritoriālās aizsardzības brigādes kapteinis Oleksandrs Gaņuščins skaidroja Ukrainas mobilizācijas tempu pieauguma iemeslus. Pēc viņa teiktā, tas notiek tāpēc, ka bruņotajos spēkos ir nepieciešams personāls, kas apgūtu jaunas Rietumu tehnoloģijas un kompensētu zaudējumus.

22:20 Karš Ukrainā turpinās, un Kremlī tā dēļ briest nopietni konflikti.

Iespējami konflikti starp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa svītu, televīzijas raidījumu vadītājai Natālijai Moseičukai sacīja militārais eksperts Oļegs Ždanovs. Pēc viņa teiktā, situācija Krievijas Federācijā kļūst arvien neparedzamāka.

"...Atkal, ja atceramies baumas, kas nāk pa Spasskajas torņa (Maskavas Kremļa tornis ar skatu uz Sarkano laukumu - Red.) vārtiem, tad tur arī briest konflikti, un es teikšu, ka šie ir ļoti nopietni konflikti starp Putinu un viņa svītu," sacīja Ždanovs.

21:33 Uz laiku okupētajā Mariupolē, Doņeckas apgabalā, Krievijas iebrucēji un kolaboracionisti aktīvi meklē iedzīvotājus, tostarp bērnus, kuri atbalsta Ukrainu. Kā ziņots Mariupoles domē, tagad pilsētas skolās tiek pārbaudīti bērnu tālruņi. Ierīcēs viņi meklē proukraiņu grupu abonementus un it kā "nacistu" simbolus.

"Bērni pēc vakardienas pārbaudes (skolā) ir šausmīgā stāvoklī, nav skaidrs, ko viņi meklēja un kāpēc tika iebiedēti. Sastādīja kaut kādus sarakstus. Bērns pēc tam baidās apmeklēt skolu," stāsta Mariupoles iedzīvotāji.

20:43 Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss otrdien vizītē Kijivā paziņojis, ka Ukraina saņems vairāk nekā 100 tankus "Leopard 1A5" no vairākām Eiropas valstīm.

Līdz 2024.gada pirmajam vai otrajam ceturksnim ar šiem tankiem būtu jāapgādā vismaz trīs bataljoni, paziņoja Pistoriuss, kura vizīte Kijivā drošības apsvērumu dēļ līdz pēdējam brīdim tika turēta noslēpumā.

Pistoriuss neatklāja, kuras valstis vēl bez Vācijas piegādās Ukrainai "Leopard 1A5".

Pistoriuss, kuram šī ir pirmā lielā ārvalstu vizīte kopš stāšanās Vācijas aizsardzības ministra amatā pirms aptuveni trīs nedēļām, Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu.

Pēc mēnešiem ilgas vilcināšanās Vācijas valdība janvārī apņēmās piegādāt Ukrainai modernākos tankus "Leopard 2".

Vācijas Ekonomikas un Aizsardzības ministrijas šodien paziņoja, ka Ekonomikas ministrija apstiprinājusi līdz 178 "Leopard 1A5" eksportu uz Ukrainu.

"Cik daudz kaujas tanku "Leopard 1A5" faktiski tiks piegādāti Ukraina, atkarīgs no nepieciešamajiem apkopes darbiem," paziņoja ministrijas.

Valstīm, kas iegādājas militāro aprīkojumu un ieročus no Vācijas, ir jāsaņem Vācijas atļauja, ja tās vēlas eksportēt tos uz citu valsti.

20:30 Amerikāņu karakuģis "USS Nitze", kas aprīkots ar "Tomahawks" raķetēm, pietuvojies ieejai Bosfora šaurumā un noenkurojies pie Stambulas krastiem, tviterī paziņoja ASV 6. flote.

Pēdējais ASV karakuģis Melno jūru atstāja 2021. gada decembrī - Krievijas iebrukuma Ukrainā priekšvakarā, atgādina "USNI News". Pēc tam saistībā ar Krievijas Federācijas karu pret Ukrainu Turcija bloķēja Bosforu un Dardaneļus karakuģiem, kas nebija norīkoti Melnās jūras ostām.

19:51 Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde ziņo, ka Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu piedēvē sev neesošas uzvaras un saasina konfliktu ar vāgneriešiem.

19:19 Krievu karaspēks vienas dienas laikā Ukrainā zaudēja divus dzelzs "putnus" - "Orlan" tipa dronu un uzbrukuma lidmašīnu SU-25.

Ukrainas aviācija veikusi divus triecienus ienaidnieka pretgaisa raķešu sistēmu pozīcijām, liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba apkopojums, kas publicēts otrdienas, 7.februāra, vakarā.

"Aizsardzības spēku aviācija dienas laikā veica 7 triecienus okupantu personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām... Tāpat mūsu aizstāvji iznīcināja Krievijas uzbrukuma lidmašīnu SU-25 un ienaidnieka "Orlan" tipa dronu, " teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

18:37 Luhanskas apgabala okupētajā teritorijā ukraiņu partizāni sabojājuši dzelzceļu.

Patrioti aizdedzinājušu dzelzceļa vadības kabinetu, telegrammā sacīja Luhanskas apgabala militārās pārvaldes priekšnieks Sergejs Gaidai un rādīja partizānu darba sekas. Amatpersona piebilda, ka tagad ienaidnieks nevarēs pa dzelzceļu piegādāt ne mobilizēto, ne munīciju.

18:06. Ukrainas bruņotie spēki vienas dienas laikā "izšauj" kādas Eiropas valsts ikgadējo artilērijas šāviņu krājumu, ziņo Financial Times.

17.16. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksejs Daņilovs norāda, ka valstij ir savi ieroči, kas spēj dot triecienus Krievijas teritorijā ārpus okupētās Ukrainas, vēsta pravda.com.ua.

16:20. Krievijas delegātiem nevajadzētu liegt piedalīties Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas sēdē, paziņojis Austrijas ārlietu ministrs Aleksanders Šallenbergs, reaģējot uz 20 EDSO dalībvalstu aicinājumu liegt krievu parlamentāriešiem ierasties Vīnē. Sanāksme paredzēta Vīnē 23. un 24.februārī, tieši gadu pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā.

15:00. Augstākā Rada Ukrainā apstiprinājusi prezidenta likumprojektu par karastāvokļa pagarināšanu un vispārējās mobilizācijas periodu vēl uz 90 dienām, vēsta pravda.com.ua.

12.43. Vācijā mācās aptuveni 203 000 bērnu no Ukrainas, kas kara dēļ bijuši spiesti pamest savas mājas, paziņoja Vācijas izglītības ministre Betīna Štarka-Vacingere, norādot, ka bērniem ir iespējas mācīties ukraiņu valodā.

"Protams, mums ir liela vēlēšanās, lai šie bērni nezaudētu saikni ar savu dzimteni. Tāpēc mēs paralēli viņiem piedāvājam mācības ukraiņu valodā," sacīja ministre, par kuras teikto ziņo raidorganizācija DW.

11.56. Igaunijas prezidents Alars Kariss parakstījis rīkojumu par valsts vēstnieka Maskavā atsaukšanu, un arī Krievijas vēstnieks Tallinā otrdien atstāj amatu, abu valstu diplomātiskajām attiecībām saasinoties saistībā ar Krievijas karu Ukrainā.

10.48. No Ukrainas bēgļu gaitās, kopš Krievija gandrīz pirms gada pret to sāka pilna mēroga karu, devušies teju astoņi miljoni cilvēku, pirmdien pavēstīja ANO ārkārtējās palīdzības koordinators Mārtins Grifitss.

Teju astoņi miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm, bet vēl 5,3 miljoni pārvietoti valsts iekšienē, pirmdien ANO Drošības padomei Ņujorkā sacīja Grifitss.

10.35. 24.februārī, dienā, kad aprit gads kopš Krievijas Federācijas iebrukuma Ukrainā, Rīgā notiks mītiņš "Bez Tevis nav uzvaras!". Pasākumā atbalstam Ukrainas tautas cīņai par savas brīvības un demokrātijas saglabāšanu aicināts piedalīties ikviens.

09.54. Irānai un Krievijai noteikto Rietumu sankciju neefektivitāte novedusi pie tā, ka Kremlis spējis iegādāties ASV ražotus komponentus droniem "Shahed-131", "Shahed 136" un "Mohajer-6", norāda ASV Kara studiju institūts (ISW). Maskava un Teherāna strādā pie plāniem, lai Krievijas teritorijā tiktu uzbūvēta Irānas dronu ražošanas rūpnīca. Tāda jau ir atklāta Tadžikistānā.

08.51. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 133 190 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1030 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3245 tankus, 6443 bruņutransportierus, 2232 lielgabalus, 461 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 227 zenītartilērijas iekārtas, 294 lidmašīnas, 284 helikopterus, 1958 bezpilota lidaparātus, 796 spārnotās raķetes, 5107 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 208 specializētās tehnikas vienības.

07.09. Norvēģijas valdība paziņojusi par plānu piecu gadu laikā piešķirt Ukrainai neatmaksājamu finansiālo palīdzību 75 miljardu norvēģu kronu (gandrīz septiņi miljardi eiro) apmērā.

05.32. Krievijas pilna apjoma karā pret Ukrainu ir gājuši bojā vismaz 7155 civiliedzīvotāji, bet vēl 11 662 guvuši ievainojumus, pirmdien paziņoja ANO Augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos birojs.

02.03. Kopš Krievijas pilna apjoma kara sākuma Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrija ir paudusi ieteikumus bibliotēkām norakstīt zināmu tipu grāmatas. Līdz pērnā gada novembrim publiskajās bibliotēkās norakstīti 19 miljoni grāmatu, tai skaitā 11 miljoni krievu valodā, pastāstīja Augstākās radas Komitejas humanitārās un informācijas politikas jautājumos priekšsēdētāja vietniece Jevhenija Kravčuka.

00.10 Pašlaik Baltkrievijā ir aptuveni 9000 krievu karavīru. "Baltkrievijas teritorija šobrīd ir tāds kā apmācību centrs, kurā orkus sagatavo karam Ukrainā", aģentūrai "Freedom" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta pārstāvis Andrijs Jusovs.