Ukrainas kara 347. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:15]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5.februārī. Ukraina jau 11 mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:15. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis: "Jau ir daudz ziņojumu, ka okupanti vēlas februārī izdarīt kaut ko simbolisku. Mēs redzam šo palielināto spiedienu dažādos frontes virzienos, kā arī spiedienu informācijas laukā. Mums nav citas alternatīvas, kā vien aizstāvēties un uzvarēt."

21:00. Krievi svētdien veica 4 raķešu triecienus, no kuriem 2 skāra Harkovas pilsētas civilo infrastruktūru, kā rezultātā tika pilnībā sagrauta piecstāvu augstskolas ēka, tika ievainoti pieci civiliedzīvotāji. Savukārt 2 Krievijas raķetes ielidoja Doņeckas apgabala Družkovkas pilsētā. Tur cieta 4 augstceltnes un bērnudārzs, 4 civiliedzīvotāji guvuši dažāda smaguma ievainojumus, vēsta pravda.com.ua.

19:30. Ukrainas aizsardzības ministrs Aleksejs Rezņikovs uzsver: "Mēs sagaidām ofensīvus, jo ir februāris, un krieviem patīk simbolika. Mēs esam gatavi aizstāvēties."

18:00. Vācijas ģenerālprokurors Pēters Franks svētdien paziņojis, ka viņa birojs ir savācis "simtiem" pierādījumu, kas liecina par kara noziegumiem, kurus Ukrainā pastrādājusi Krievijas armija, un ka nepieciešami starptautiski pūliņi, lai vainīgos sauktu pie atbildības.

16:50. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs svētdien paziņojis, ka Kijiva neizmantos no Rietumiem saņemtos tālas darbības rādiusa ieročus, lai dotu triecienus Krievijas teritorijai. "Piektdien mūsu partneri izlēma piegādāt mums ieročus, kas spēj šaut 150 kilometru lielā attālumā," preses konferencē norādīja Rezņikovs.

15:05. Ukrainas specvienības darbojas aiz Ukrainas robežas un dod triecienu Krievijai tās teritorijā, vēsta "The Guardian". Militāristi norāda, ka sliktākajā gadījumā Ukrainas valdība noliegs jebkādu informāciju par viņiem. Tiek atzīmēts, ka viņi ir bataljona "Brālība" dalībnieki, brīvprātīgo Ukrainas specvienību grupa, kas cīnās ar Vladimiru Putinu dziļi Krievijā. Viņu darbs "svārstās no augsta ranga Kremļa amatpersonu nolaupīšanas līdz svarīgākās militārās infrastruktūras iznīcināšanai un ienaidnieka lidmašīnu notriekšanai Krievijas teritorijā".

14:14. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs nākamnedēļ varētu pamest savu amatu, bet par viņa pēcteci varētu kļūt pašreizējais izlūkdienesta vadītājs Kirilo Budanovs, vēsta avoti. Kā stāsta avoti, šobrīd tiekot apsvērts, uz kādu amatu Rezņikovu pārcelt, jo prezidenta kancelejā neviens nešauboties, ka "viņam jāpaliek komandā".

13:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piekritis neizmantot Rietumu piegādātos ieročus, lai uzbruktu Krievijas teritorijai, svētdien publicētā intervijā apgalvojis Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

11:40. Svētdien Eiropas Savienībā (ES) stājas spēkā Krievijas naftas produktu, tajā skaitā benzīna un dīzeļdegvielas importa aizliegums.

10:40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 131 290 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 700 iebrucēji. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 3220 tankus, 6405 bruņutransportierus, 2226 lielgabalus, 460 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 227 zenītartilērijas iekārtas, 294 lidmašīnas, 284 helikopterus, 1958 bezpilota lidaparātus, 796 spārnotās raķetes, 5091 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 203 specializētās tehnikas vienības.

09:15. Pirmais tanks Leopard 2 no Kanādas lido uz Ukrainu, vēsta pravda.comu.ua.

00:10 "Atkal ir pienācis laiks, kad okupanti pārgrupē aizvien vairāk spēkus, lai salauztu mūsu aizsardzību. Ļoti grūti iet Bahmutā, Ugledarā, Limanskā un citviet. Bet, kā katru dienu, visu izšķir mūsu karotāju nelokāmība, " sestdien teicis Ukrainas prezidents.

Svarīgākais