Ukrainas kara 346. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:10]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4.februārī. Ukraina jau 11 mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:10 Pacēlusies lidmašīna, kurā atrodas pirmais tanks Leopard 2, ko Kanāda sūta uz Ukrainu, ziņo portāls "Pravda".

20:33 No Krievijas gūsta atbrīvoto Ukrainas karavīru veselības stāvoklis ir neapmierinošs. Tagad viņi visi atrodas slimnīcā un saņem pirmo palīdzību, kur saņems ārstēšanu un rehabilitāciju.

19:58 Okupētajā Doņeckas apgabalā krievi vervējuši notiesātās sievietes no soda kolonijas, lai piedalītos karadarbībā, informē Ukrainas Bruņotie spēki.

18:29 Krievijas karaspēks pārgrupējas atsevišķos virzienos un galvenos spēkus koncentrē uz uzbrukuma darbību veikšanu Kupjanas, Laimanas, Bahmutas, Avdjivas un Novopavļivas virzienos, informē Ukrainas Bruņotie spēki.

16:07 Francija un Itālija jau pavasarī piegādās Ukrainai zenītraķešu kompleksus "SAMP-T-Mamba", tviterī pavēstīja Francijas aizsardzības ministrs Sebastjans Lekornī. Piegādes ir saskaņotas ar Itālijas aizsardzības ministru Gvido Krozeto, sacīja Francijas ministrs. "SAMP-T-Mamba" ir vidēja darbības rādiusa zenītraķešu komplekss, kas paredzēts ballistisko un spārnoto raķešu, arī pretradaru raķešu, un lidmašīnu notriekšanai.

15:28 Portugāles premjerministrs Antonio Kosta šodien paziņoja, ka Portugāle nodos Ukrainas bruņotajiem spēkiem tankus Leopard 2, ziņo portāls "Pravda".

14:55 Lielbritānijas Aizsardzības ministrija informē, ka Ukrainas tanku apkalpes ātri apgūst, kā darboties ar Challenger 2 tankiem.

14:03 Krievija neapstāsies, ja tā patlaban pret Ukrainu izvērstajā karā nezaudēs, sestdien brīdināja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Krievijas Federācija neapstāsies, ja nezaudēs. Tā turpinās investēt terorismā Eiropā. Un darīs to vēl bezkaunīgāk," tviterī norādīja padomnieks.

13:00 Ukrainā Doneckas apgabala Bahmutā, sniedzot palīdzību mierīgajiem iedzīvotājiem, ceturtdien dzīvību zaudējis ASV bāzētās starptautiskās palīdzības organizācijas "Global Outreach Doctors" brīvprātīgais amerikānis Pīts Rīds, savā tīmekļa vietnē pavēstīja organizācija.

"Pīts 2.februārī Bahmutā, Ukrainā, aktīvi palīdzēja ukraiņu civilistu evakuācijā, kad viņa evakuācijas automašīnai trāpīja, kā tiek ziņots, raķete," sēru vēstī par Rīda nāvi norādīja "Global Outreach Doctors".

12:32 4.februārī notika vēl viena liela ieslodzīto apmaiņa, un 116 cilvēki atgriezās mājās, ziņoja OP vadītājs Andrijs Jermaks.

11:28 Sestdienas, 4. februāra, rītā visos Ukrainas reģionos tika izsludināta gaisa trauksme, kas ilga divas stundas, ziņo portāls "Pravda".

10:54 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 130 590 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 720 iebrucēji un trīs tanki.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 3218 tankus, 6394 bruņutransportierus, 2220 lielgabalus, 460 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 225 zenītartilērijas iekārtas, 294 lidmašīnas, 284 helikopterus, 1956 bezpilota lidaparātus, 796 spārnotās raķetes, 5081 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 203 specializētās tehnikas vienības.

10:03 Krievijas karaspēks Ukrainā turpina uzbrukumus četros virzienos, bet Ukrainas aizsardzības spēki atvairījuši krievu uzbrukumus deviņās apdzīvotās vietās, sestdienas rītā pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

"Pretinieks turpina uzbrukuma darbības Limanas, Bahmutas, Avdijivkas un Novopavļivskes virzienos, cieš lielus zaudējumus."

09:01 "Tikai pēdējā nedēļā okupantu militārais korpuss palielinājās par 10-15 tūkstošiem. Lielākā daļa no viņiem ir izmitināti Mariupoles rajona ciemos, izmantojot "cilvēka vairoga" taktiku. Kopumā var runāt par aptuveni 30 000 okupantu, kas koncentrējas Mariupolē un reģionā," paziņojis Mariupoles mēra padomnieks.

08:32 Ziemeļkorejas valdība ir pavēlējusi Ziemeļkorejas tirdzniecības kompānijām Krievijā atlasīt personālu, kas tiks nosūtīts uz Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām atjaunošanas darbu veikšanai, ziņoja Seulā izdotais tiešsaistes laikraksts "Daily NK". Ziemeļkoreja 20.janvārī deva šādu pavēli vairākām kompānijām, tostarp ar Aizsardzības ministriju un Sabiedriskās drošības ministriju saistītajām kompānijām "Cholhyon Construction" un "Kumrung Construction".

07:06 Kanāda piektdien noteica sankcijas pret Krievijas 38 fiziskām personām un 16 juridiskām personām par to līdzdalību Krievijas dezinformācijas un propagandas izplatīšanā.

"Prezidenta Vladimira Putina karš Ukrainā ir pamatots ar meliem un maldināšanu. Krievijas dezinformācijas operācijas ir piesaistījušas slavenības un tā sauktās ziņu organizācijas, lai tās atkārtotu Kremļa tēzes un censtos attaisnot zvērības, kas notiek Ukrainas teritorijā," teikts paziņojumā Kanādas valdības vietnē.

04:55 Neraugoties uz ASV sankcijām un pārkāpjot ASV eksporta kontroli, Turcijas kompānijas ir eksportējušas uz Krieviju tās armijai vajadzīgu amerikāņu elektroniku, rezerves daļas un citas preces, ziņoja ASV laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ).

00:10 ASV paziņojusi par jaunas militārās palīdzības paketes nodrošināšanu Ukrainai 2,2 miljardu dolāru apmērā. To paziņoja Pentagona pārstāvis ASV gaisa spēku brigādes ģenerālis Patriks Raiders. "Šodien ASV Aizsardzības departaments paziņo, ka sniedz Ukrainai jaunu palīdzības paketi 2,2 miljardu dolāru apmērā. Paketē ietilpst prettanku raķetes "Javelin", artilērijas munīcija, kā arī parastās un tāla darbības rādiusa raķetes HIMARS" .