Ukrainas kara 345. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:18]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3.februārī. Ukraina jau 11 mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:18 Eiropas Savienība atbalstījusi prezidenta Volodimira Zelenska miera formulu. Samitā apstiprina tā punktu īstenošana. Tas teikts oficiālajā paziņojumā pēc Ukrainas un ES samita rezultātiem, vēsta prezidenta kancelejas preses dienests.

Dokumentā teikts, ka ES ir apliecinājusi atbalstu Ukrainas iniciatīvai par taisnīgu pasauli, kuras pamatā būs Ukrainas valsts suverenitātes un teritoriālās nedalāmības ievērošana. Tiek piebilsts, kak Krievija nav izrādījusi gatavību taisnīgam un ilgtspējīgam mieram.

20:13 Krievu okupanti turpina uzbrukuma operācijas četros virzienos, taču cieš lielus personāla un militārās tehnikas zaudējumus. Par to ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Jo īpaši aktīvi krievi turpina uzbrukuma operācijas Limanskas, Bahmutas, Avdejevskas un Novopavlovskas virzienos.

Voļinas, Poļeskas, Severskas un Slobožanskas virzienos ienaidnieku uzbrukuma grupējumi netika atrasti. Tajā pašā laikā turpinās Krievijas karaspēka apdzīvoto vietu apšaude pie valsts robežas.

19:39 ASV piektdien apstiprināja kārtējo militārās palīdzības paketi Ukrainai 2,2 miljardu dolāru vērtībā.

Tajā būs iekļauti pretgaisa aizsardzības līdzekļi un tālākas darbības raķetes, kā arī munīcija raķešu sistēmām HIMARS un bruņu tehnika, vēsta ziņu aģentūras, atsaucoties uz Pentagonu.

19:18 Eiropas Savienība piegādās Ukrainai divus gigavatus valstij nepieciešamo elektroenerģijas.

Kā ziņo UNIAN korespondents, Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Laiena to teica brīfingā pēc Ukrainas un ES samita.

18:22 Eiropas Savienība (ES) piektdien atzina, ka Ukraina veikusi "ievērojamus pūliņus", lai panāktu progresu ceļā uz dalību blokā, vienlaikus Brisele arī mudināja Kijivu īstenot vairāk reformu.

"ES atzīst ievērojamos pūliņus, ko Ukraina demonstrējusi pēdējo mēnešu laikā," teikts paziņojumā, kas izplatīts pēc samita Kijivā.

Bloks norādīja, ka tas iedrošina valsti turpināt virzīties pa šo ceļu un izpildīt nosacījums, kas ir konkrēti izklāstīti Komisijas viedoklī par tās pieteikumu dalībai, lai turpinātu virzīties uz nākotnes dalību ES.

ES arī plāno aktivizēt centienus, lai izmantotu iesaldētos Krievijas aktīvus Ukrainai nodarīto kara postījumu kompensācijas labā, teikts pēc samita Kijivā izplatītajā kopīgajā ES un Ukrainas paziņojumā.

Iesaldētie Krievijas aktīvi tiks izmantoti, "lai atbalstītu Ukrainas rekonstrukciju un reparāciju mērķiem atbilstoši ES normām un starptautiskajām tiesībām", teikts paziņojumā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka sagaida oficiālo sarunu par dalību ES sākšanos līdz gada beigām.

"Mērķis ir sākt sarunas šogad, un tas nav tikai nolūks, bet arī nozīmīgs, pārliecinošs mērķis," sacīja Zelenskis.

17:53 Zaporižjē esošais Krievijas karaspēka grupējums ir daudz vājāks un ievainojamāks nekā Doņeckas vai Luhanskas apgabalos dislocētās vienības. Tāpēc jebkuri Krievijas Federācijas plāni uzbrukt šajā virzienā var beigties ar kaut ko daudz vairāk nekā tikai fiasko.

Pārliecību par to pauda militāri politiskais apskatnieks Aleksandrs Kovaļenko. Pēc viņa domām, veiksmīgai pilnvērtīgai ofensīvai Zaporižjes placdarmā krievu iebrucējiem nepieciešams resurss, kas pielīdzināms vismaz 80 bataljonu taktiskajām grupām (BTGr), taču šobrīd Krievijas Federācijā tur ir koncentrēti tikai aptuveni 30 BTGr.

16.49. Sakarā ar Krievijas iznīcinātāja pacelšanos Baltkrievijā visā Ukrainas teritorijā izsludināta gaisa trauksme. Šodien šī ir otrā reize, raksta portāls "Pravda".

16.00. Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu būt pārvērtējis Krievijas karaspēka iespējas, pieprasot Ukrainā sagrābt Doneckas un Luhanskas apgabalu teritorijas līdz martam, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

15.12. Vācija un Zviedrija risina sarunas par jaunu ieroču paketi, saskaņā ar kuru Stokholma nodrošinās Ukrainai pretgaisa aizsardzības raķetes un palaišanas iekārtas Vācijas IRIS-T sistēmām, ziņo "Bloomberg".

14.57. Krievijas algotņu grupējums "Vagner" samazinājis cietumnieku vervēšanu, jaunākajā ziņojumā norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas militārais izlūkdienests. Kā norāda analītiķi, cietumnieku vervēšana apsīkusi vismaz daļēji sakarā ar cīņu par varu starp dažādām grupām Krievijas valdošajā elitē.

14.16. Ceturtdien Ukrainas zemessargi Doņeckas apgabala Bahmutas rajonā iznīcināja Krievijas armijas lidmašīnu Su-25, vēsta portāls "Pravda".

13.43. 3.februāra rītā visā Ukrainā tika izsludināta gaisa trauksme uz 1 stundu 40 minūtēm, un šajā laikā Baltkrievijas gaisa telpā atradās Krievijas lidmašīnas MiG-31K, raksta portāls "Pravda".

12.37. Vācijas valdība apstiprinājusi tanku "Leopard 1" piegādi Ukrainai no rūpnīcu krājumiem un risina sarunas par 15 zenītartilērijas tanku "Gepard" atpirkšanu no Kataras, lai tos nosūtītu Kijivai, piektdien ziņo laikraksts "Sueddeutsche Zeitung".

12.14. "Es domāju, ka tā būs atslēga - jo mūsu novērtējums neliecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins būtu nopietns par sarunām - atslēga būs kaujas laukā nākamos sešos mēnešos," uzskata ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Bils Bērnss.

Viņš norādīja, ka Putina augstprātība ir jāiedragā, skaidri parādot, ka "viņš ne tikai nespēs tālāk virzīties uz priekšu Ukrainā, bet ar katru mēnesi viņam pastāv arvien lielāks risks zaudēt līdz šim nelikumīgi sagrābto teritoriju".

11.40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 129 870 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 840 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 3215 tankus, 6388 bruņutransportierus, 2215 lielgabalus, 460 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 222 zenītartilērijas iekārtas, 294 lidmašīnas, 284 helikopterus, 1952 bezpilota lidaparātus, 796 spārnotās raķetes, 5068 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 202 specializētās tehnikas vienības.

11.28. Grūti novērtēt, kāda ir Latvijā dzīvojošo krievu attieksme pret karu Ukrainā, taču tie Krievijas pilsoņi, kuri piedalījušies Krievijas Valsts domes vēlēšanās, ir līdzatbildīgi par karu Ukrainā, tā savu viedokli TV24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum” pauž bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

10.56. Eiropas Savienības un Ukrainas notiekošais samits Kijivā ir spēcīga politiska vēsts kā [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam un viņa rokaspuišiem, tā arī pārējai pasaulei, uzsvēra Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV).

10.30. Ukrainas ģenerālštābs ziņo, ka Krievija pēdējo 24 stundu laikā zaudējusi aptuveni 840 karavīrus, vēstīts portālā pravda.com.ua.

09.38. Ukrainas dzīvā spēka zaudējumus ir grūti noteikt, jo Kijiva nelabprāt atklāj šādu informāciju, pauž analītiķi.

08.10. Karā Ukrainā kopš 24.februāra nogalināti vai ievainoti aptuveni 200 000 Krievijas karavīru, atsaucoties uz amerikāņu un citām Rietumu amatpersonā, vēsta laikraksts "The New York Times".

07.12. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirms piektdien gaidāmā Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas samita ir aicinājis nodrošināt viņa valstij konkrētas izredzes iestāties ES. "Es ticu, ka Ukraina ir pelnījusi jau šogad sasniegt ES iestāšanās sarunu sākumu," Zelenskis sacīja savā videouzrunā ceturtdienas vakarā.

00.53. Jaunievēlētais Čehijas prezidents Petrs Pavels ceturtdien aicināja neierobežot ieroču piegādes Ukrainai, paužot uzskatu, ka Kijevai vajadzētu saņemt visu veidu bruņojumu, izņemot kodolieročus.

"Runājot par konvencionālo bruņojumu, es tiešām neredzu iemeslus kādiem ierobežojumiem. Ukraina nevar cīnīties ar tik stipru pretinieku bez bruņu tehnoloģijām, bezpilota lidaparātiem, artilērijas un tāla darbības rādiusa raķetēm, iespējams, arī bez virsskaņas lidmašīnām," Pavels paziņoja izteikumos Francijas telekanālam "France 24".

00.10. ES augstākais diplomāts Hoseps Borels, kurš kopā ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu un Padomes prezidentu Šarlu Mišelu apmeklēja Ukrainas galvaspilsētu, paziņoja, ka bloks šogad dubultos apmācāmo Ukrainas karavīru skaitu līdz 30 000.

Svarīgākais