Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Austrijā diviem Vīnes terorista līdzzinātājiem piespriests mūža ieslodzījums

© AFP/Scanpix/Leta

Austrijas tiesa trešdien piespriedusi mūža ieslodzījumu diviem vīriešiem, kuri palīdzēja "Islāma valsts" atbalstītājam sarīkot teroraktu Vīnē.

2020.gada 2.novembrī albāņu izcelsmes "Islāma valsts" atbalstītājs Kujtims Fejzulais sarīkoja apšaudi Vīnes centrā, nogalinot četrus cilvēkus un ievainojot 23. Viņu pašu nošāva policija.

2022.gadā Austrijā sākās tiesas prāva pret sešām personām - četriem austriešiem, čečenu un kosovieti - par palīdzēšanu Fejzulajam sagatavoties uzbrukumam. Viņi paši tiešā veidā nebija iesaistīti šajā uzbrukumā.

Tiesa vienam apsūdzētajam piesprieda mūža ieslodzījumu par palīdzības sniegšanu slepkavības īstenošanā, bet vēl vienam apsūdzētajam tāds pats sods tika piespriests par līdzdalību teroristu noziegumos saistībā ar slepkavību, kas ir tiesas galvenā apsūdzība.

Diviem vīriešiem, kas arī tika apsūdzēti par līdzdalību teroristu noziegumos saistībā ar slepkavību, tika piespriesti 19 un 20 gadus ilgi cietumsodi, bet divi apsūdzētie tika attaisnoti šajā apsūdzībā. Taču viņi tika atzīti par vainīgiem apsūdzībās par dalību teroristu organizācijā, un viņiem tika piespriests nosacīts divu gadu cietumsods.

Apsūdzēto advokāti tiesas prāvā apgalvoja, ka viņu klienti pavirši pazinuši uzbrukuma īstenotāju un nav zinājuši par viņa patiesajiem nodomiem.

Tomēr prokuratūra pieprasīja lielākos iespējamos sodus, norādot, ka pierādījumi sniedz nepārprotamu un ļoti skaidru priekšstatu par vīriešu līdzdalību.

Ar vairāku apsūdzēto palīdzību uzbrucējs - Austrijas pilsonis, kura vecāki ir no Ziemeļmaķedonijas - varēja iegūt uzbrukumam nepieciešamos ieročus un munīciju, bet citi viņu uzmundrināja vai palīdzēja ar loģistiku.

2019.gadā Fejzulais tika notiesāts par mēģinājumu doties uz Sīriju, lai pievienotos teroristu grupējumam "Islāma valsts". Viņam tika piespriests 22 mēnešu cietumsods, bet viņš tika atbrīvots no ieslodzījuma pirms termiņa un iesaistīts deradikalizācijas programmā.

Pēc terorakta Austrijas valdība un izlūkdienesti izpelnījās kritiku par nespēju uzraudzīt islāmistu kustību valstī.

Rezultātā Austrija 2021.gadā pieņēma pretrunīgi vērtētu pretterorisma likumu, kas pieļauj pastiprinātu uzraudzību.