Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā šodien streiko ap pusmiljons cilvēku; slēgtas arī skolas

© Scanpix

Pusmiljons strādājošo Lielbirtānijā trešdien piedalās streikā, pēdējos 12 gados lielākajā protesta akcijā cenšoties panākt algu paaugstināšanu.

Lielbritānijas Arodbiedrību kongress (TUC), kas apvieno valsts lielākās arodbiedrības, norāda, ka šis ir vērienīgākais streiks valstī kopš 2011.gada.

Streika dēļ trešdien valstī slēgtas tūkstošiem skolu un ievērojami traucēta sabiedriskā transporta darbība, jo streikā piedalās vilcienu vadītāji, kā arī robežsardzes darbinieki Lielbritānijas lidostās un ostās.

Visā valstī paredzētas plašas demonstrācijas, lai protestētu pret valdības ieceri ar likumu aizliegt sabiedriskajā sektorā strādājošo streikus.

Lielbritānijā aizvien plašumā vēršas dažādu nozaru darbinieku streiki, jo inflācijas straujais pieaugums samazina iedzīvotāju nopelnītās naudas vērtību.

Premjerministrs Riši Sunaks līdz šim ir pretojies valsts sektorā strādājošo prasībām būtiski palielināt atalgojumu laikā, kad strauji pieaug patēriņa cenas.

Lielbritānijas statistikas biroja dati liecina, ka streiku dēļ pērn jūnijā-novembrī tika zaudēti 1,6 miljoni cilvēkdienu, kas ir augstākais līmenis sešu mēnešu periodā pēdējos vairāk nekā 30 gados.

Tikmēr novembrī vien streiku dēļ tika zaudēti 467 000 cilvēkdienu, kas ir augstākais līmenis kopš 2011.gada.