Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 343. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:25]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 1.februārī. Ukraina jau 11 mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:25. Jau piektdien varētu tikt paziņots par jaunu ASV militārās palīdzības paketi Ukrainai, kurā pirmo reizi būs tālas darbības lādiņi, vēsta pravda.com.ua.

20:30. Krievija gatavojas ofensīvai noteiktos apgabalos, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. "Ienaidnieks aktīvi veic izlūkošanu, gatavojas ofensīvai noteiktos virzienos. Neskatoties uz lielajiem zaudējumiem, turpina mēģināt uzbrukuma operācijas Limanska, Bahmutska, Avdejevska un Novopavlovska virzienos."

19:20. Ukrainas varasiestādes korupcijas izmeklēšanā trešdien veikušas kratīšanas īpašumos, kas pieder oligarham Igoram Kolomoiskim un bijušajam Ukrainas iekšlietu ministram Arsenam Avakovam, paziņojusi augta ranga amatpersona. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska pārstāvētās partijas "Sluha narodu" ("Tautas kalps") Ukrainas parlamenta frakcijas vadītājs Davids Arahamija pavēstīja, ka kratīšanas tika veiktas arī ieņēmuma dienesta birojos, kā arī tika atlaistas muitas amatpersonas. "Kara laikā valsts mainīsies. Ja kāds nav gatavs pārmaiņām, tad valsts nāks talkā un palīdzēs mainīties," paziņoja Arahamija.

18:30. Nīderlandes kiberdrošības iestādes trešdien paziņojušas, ka vairāku slimnīcu tīmekļa vietnes Nīderlandē un citviet Eiropā, domājams, tikušas pakļautas prokrieviska hakeru grupējuma uzbrukumam, jo attiecīgās valstis sniedz atbalstu Ukrainai.

17:05 Viens no visvairāk nepieciešamajiem aizsardzības līdzekļiem aizstāvjiem ir metāla drošības moduļi, kas ļauj ātri izveidot mobilās patversmes frontes līnijā. Uzņēmumos tiek ražotas saliekami metāla moduļi ar diametru 2 metri un garumu 6 metri. Uzstādot tās pusotru metru zem zemes, patversmes var izturēt artilērijas apšaudes ar kalibru līdz 152 mm. Moduļu izvietošanas ģeogrāfija ir diezgan plaša: tās droši aizsargā kaujinieku dzīvības Avdijevkā, Pokrovskā, Zaporēžjē un Žitomiras reģionā.

16:30 Krievijas militārā grupējuma "Wagner" sastāvā pret Ukrainu varētu cīnīties līdz 200 serbu. To brīfingā Ukrainas-Odesas mediju centrā sacīja serbu jurists, sabiedriskās grupas "October" priekšsēdētājs Čedomirs Stojkovičs.

Pēc viņa teiktā, ir pamatoti pierādījumi, ka Serbijas pilsoņi karo Ukrainā Vāgnera grupas sastāvā.

15:44 Ukrainas Ministru kabinets atlaidis muitas vadību - Valsts muitas dienesta priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju Vjačeslavu Demčenko un divus viņa vietniekus, "Telegramm" pavēstīja tautas deputāts Oleksijs Gončarenko.

14:59 Šodien Kijivas apgabala Višgorodskas rajonā var būt dzirdami sprādzieni, jo sapieri rīko mācības. Par to "Telegramm" ziņo Kijevas reģionālā militārā pārvalde.Īpaši tiek attīstītas sprādzienbīstamu priekšmetu atrašanas un likvidēšanas prasmes. Iedzīvotājiem tiek ieteikts saglabāt mieru un doties uz patversmēm gaisa uzlidojuma trauksmes gadījumā.

14:33 Hersonā palikuši apmēram 20% iedzīvotāju - tas ir mazāk nekā 60 000 cilvēku. Pirms pilna mēroga iebrukuma šeit dzīvoja aptuveni 333 000 cilvēku. Aptuveni 100 000 cilvēku devās prom okupācijas laikā, pārējie - kad sākās apšaudes

13:24 Netālu no Zaporižjes apgabala uz laiku ieņemtās Melitopoles deg Krievijas bāze, kas atrodas rūpnīcas teritorijā. Pēc pilsētas mēra Ivana Fjodorova teiktā, vietējie sprādzienus nedzirdēja.

12.47. Vizītē Kijivā ieradies Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens. "Ierados Kijivā. Pēc gandrīz gadu ilga kara Ukraina nav aizmirsta. Kopā ar prezidentu Zelenski un drosmīgajiem Ukrainas cilvēkiem mēs iestājamies par Eiropas vērtībām," mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņo prezidents.

11.33. Ukrainai jāļauj pievienoties NATO, tiklīdz karš būs beidzies, intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacīja Čehijas prezidenta amatā ievēlētais Petrs Pavels. Ukraina būs "morāli un praktiski gatava" pievienoties Rietumu aliansei, kad konflikts būs beidzies, norādīja Pavels.

11.04. Portāls pravda.com.ua informē, ka, visticamāk, ASV prezidenta Džo Baidena vizītē Polijā, kas norisināsies mēneša beigās, viņš varētu tikties arī ar Ukrainais prezidentu Volodimiru Zelenski.

09.50. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 128 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 920 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 3209 tankus, 6382 bruņutransportierus, 2207 lielgabalus, 458 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 221 zenītartilērijas iekārtu, 293 lidmašīnas, 284 helikopterus, 1951 bezpilota lidaparātu, 796 spārnotās raķetes, 5061 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 200 specializētās tehnikas vienības.

09.06. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien apliecināja, ka apsver militāru palīdzību Ukrainai un ka vēlas darboties kā starpnieks, šādu nostāju paužot pēc ASV pamudinājumiem uz aktīvāku līdzdalību.

Nekādu stingru apņemšanos attiecībā uz Ukrainu Netanjahu nepauda, un Izraēla turpina uzturēt labas attiecības ar Krieviju, kas kontrolē debesis kaimiņvalstī Sīrijā un ir pievērusi acis uz Izraēlas triecieniem mērķiem Irānā.

08.08. ASV gatavo vairāk nekā divus miljardus dolāru vērtu militārās palīdzības paketi Ukrainai, un tajā, kā sagaidāms, pirmo reizi būs arī tālāka darbības rādiusa raķetes, kā arī cita munīcija un ieroči, divas ASV amatpersonas, kas ir informētas par šo jautājumu, pavēstīja ziņu aģentūrai "Reuters".

07.05. Krievijas prezidents Vladimirs Putins var mēģināt veikt plaša mēroga uzbrukumu Ukrainai no ziemeļiem, dienvidiem un austrumiem, kā tas notika pagājušā gada 24.februārī, paziņojis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Pēc viņa teiktā, Ukraina gatavojas nopietnai eskalācijai no Krievijas puses, kas varētu sākties tuvāko divu līdz trīs nedēļu laikā.

04.56. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ir nācis klajā ar jaunu pretukrainisku paziņojumu, pavēstot, ka viņa valsts austrumos robežojas ar "krieviem". Šāds paziņojums izskanēja vakariņās, kas Ungārijā tika rīkotas par godu Azerbaidžānas prezidentam Ilhamam Alijevam.

00.50. Kijivā piektdien notiks Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) samits, kas dos "spēcīgu signālu" Maskavai un pasaulei, otrdien paziņoja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs. Ukraina otrdien arī paziņoja, ka plāno saņemt 120 līdz 140 smagos Rietumu tankus.

00.10 Ukraina saņems GM 200 pretgaisa aizsardzības radarus, kurus piegādās Francija. Gaisa spēku pārstāvis Jurijs Ignats nacionālā TV ēterā sacīja, ka šiem radariem ienaidnieka objektu uztveršanas diapazons un rādiuss ir aptuveni 250 kilometri. Pēc viņa teiktā, tas palīdzēs Ukrainas aizstāvjiem ātri identificēt ienaidnieka gaisa mērķus un savlaicīgi informēt pretgaisa aizsardzību.