Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Blinkens: "Cerības uz palestīniešu valsts izveidi mazinās"

© pixabay.com

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien izteicās pret vienpusējiem soļiem Izraēlas un palestīniešu konfliktā, vienlaikus atzīstot, ka cerības uz palestīniešu valsts izveidi mazinās.

Izraēlas okupētā Rietumkrasta pilsētā Rāmallā, tiekoties ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu, Blinkens paziņoja par vēl 50 miljonu dolāru piešķiršanu ANO palestīniešu atbalsta aģentūrai (UNRWA).

Viņš no jauna apstiprināja, ka ASV atbalsta divu valstu atrisinājumu, kas paredz neatkarīgas palestīniešu valsts izveidi un mierīgu pastāvēšanu līdzās Izraēlai.

Abass savukārt apsūdzēja Izraēlu, ka tā ir atbildīga par pēdējo vardarbības eskalāciju. Viņš arī akcentēja starptautiskā atbalsta trūkumu palestīniešiem apstākļos, kad Izraēlas okupācija turpinās.

"Izraēliešu valdība ir atbildīga par to, kas notiek šodien, jo tās rīcība grauj divu valstu atrisinājumu un pārkāpj parakstītos vienošanās dokumentus," sacīja Abass.

Pirmdien Blinkens tikās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un mudināja abas puses uz deeskalāciju.

Izraēlas un palestīniešu konflikts pēdējā laikā bīstami saasinājies.

Piektdien Jeruzalemes austrumos palestīniešu kaujinieks pie sinagogas nošāva septiņus cilvēkus, bet dienu iepriekš palestīniešu bēgļu nometnē Dženīnā, Rietumkrastā, Izraēlas armijas operācijā tika nogalināti desmit cilvēki.