Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Nausēda aicina pārkāpt "sarkanās līnijas" attiecībā uz ieroču piegādēm Ukrainai

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Ir jāpārkāpj "sarkanās līnijas" attiecībā uz ieroču piegādēm Ukrainai, paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Esmu redzējis daudzas novilktas "sarkanās līnijas", un brīžiem man pat šķiet, ka šīs "sarkanās līnijas" neesam novilkuši mēs, Rietumvalstis, demokrātijas, bet gan teroristiskā valsts Krievija, kas mēģina tās novilkt ar iebiedēšanu un draudiem. Un tā mēģina tās uzspiest," Nausēda sacīja Lietuvas sabiedriskajai televīzijai.

Viņš norādīja, ka attiecībā uz Ukrainu vairākas "sarkanās līnijas" jau ir pārkāptas.

"Es nerunāju tikai par tanku [piegādi]. Eiropas Savienības kandidātvalsts statuss Ukrainai arī reiz bija tabu, "sarkanā līnija". Es to labi atceros. Arī tad, kad sākās karš, Vācija sākotnēji kategoriski sacīja, ka sūtīs tikai vestes, ķiveres un tamlīdzīgas lietas, bet ieročus nesūtīs. Tomēr jau diezgan sen arī šī "sarkanā līnija" tika pārkāpta," klāstīja Lietuvas prezidents.

"Šī Rubikona ir pārkāpta, tādēļ es ceru, ka arī tā "sarkanā līnija" - ka tā patiešām ir, un es domāju, ka tā ir tikai mūsu galvās - tiks pārkāpta," viņš piebilda, komentējot Kijivas lūgumu piegādāt iznīcinātājus un tālas darbības rādiusa raķetes.

"Jo iznīcinātāji un tālas darbības raķetes ir pamata militārā palīdzība, un šajā izšķirīgajā kara posmā, kad gaidāms pagrieziena punkts, ir būtiski, ka mēs rīkojamies nekavējoties," mudināja Nausēda.

"Tādējādi mana atbilde uz jūsu jautājumu ir tāda, ka šādas "sarkanās līnijas" ir jāpārkāpj," viņš piebilda.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir paziņojis, ka Ukrainai, lai varētu cīnīties pret gandrīz gadu ilgušo Krievijas iebrukumu, nepieciešamas lielākas smagā bruņojuma piegādes no NATO sabiedrotajiem, arī iznīcinātāji un tālas darbības rādiusa raķetes.