Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Covid-19: ASV ārkārtas situācija oficiāli noslēgsies 11. maijā

© pexels.com

ASV 11.maijā oficiāli izbeigs ārkārtas situācijas, kas 2020.gada janvārī tika izsludinātas Covid-19 dēļ, pirmdien paziņoja Baltā nama administrācija.

Nacionālā ārkārtas situācija un sabiedriskās veselības ārkārtas situācija stājās spēkā 2020.gada janvārī toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa laikā. To izbeigšana nozīmē, ka vairs netiks piešķirti līdzekļi, lai subsidētu Covid-19 medikamentu iegādi, medicīnisko apdrošināšanu un cita veida valdības atbalstu, kas saistīts ar koronavīrusa pandēmiju.

Daļa no šīm valdības atbalsta programmām praktiski jau ir izsīkušas Kongresa opozīcijas dēļ. Republikāņi, kas kontrolē Pārstāvju palātu, gatavo likumprojektus par nacionālās ārkārtas situācijas izbeigšanu 1.martā un sabiedriskās veselības ārkārtas situācijas izbeigšanu 11.aprīlī.

Baltais nams paziņoja, ka šāda pēkšņa abu ārkārtas situāciju izbeigšana "ļoti būtiski ietekmētu mūsu valsts veselības sistēmu un valdības operācijas", radot "haosu un neskaidrību visā veselības aprūpes sistēmā".

Vēl viens iemesls, kāpēc abu ārkārtas situāciju izbeigšana tiek pagarināta līdz maijam, ir dot valdībai laiku sagatavoties sekām, kādas radīs pandēmijas laikā noteiktas politikas imigrācijas ierobežošanai atcelšana.

Lēmums paturēt spēkā šo pirms diviem gadiem noteikto politiku, kas oficiāli tiek saukta par 42.sadaļu, ir uz laiku novērsis ASV prezidentam Džo Baidenam draudošu politisku krīzi apstākļos, kad pie ASV dienvidu robežas sapulcējušies tūkstošiem migrantu, gaidot šīs politikas beigas.

42.sadaļa ir sabiedriskās veselības pasākums, nevis imigrācijas regulēšanas pasākums, un to nevar pagarināt uz nenoteiktu laiku. Baltais nams ir pavēstījis, ka grib aizstāt 42.sadaļu ar citu juridisku mehānismu imigrantu plūsmas kontrolēšanai, bet tam ir vajadzīgs laiks.