Ukrainas kara 342. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:54]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 31.janvārī. Ukraina jau 11 mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:54 Šodien, 31.janvārī Ukrainā trīs reizes izsludināta liela mēroga gaisa trauksme. Krievu okupanti pacēla gaisā MiG-31 lidmašīnas, kas spēj pārvadāt "Kinzhal" raķetes.

"Brīdinājumi par gaisa uzlidojumu bija ģeogrāfiski plaši, taču ne tik ilgi, kā mēs parasti sagaidām pēc MiG-31K pacelšanās, kas ir "Kinzhal" raķešu nesēji. Fakts, ka tie ir nebija ilgi, liek domāt, ka tie ir parasti mācību lidojumi," TV ēterā sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku spīkers Jurijs Ignats.

Vienlaikus viņš precizēja, ka MiG-31 debesīs tiek pacelts gan no Baltkrievijas teritorijas, gan no Krievijas Federācijas teritorijas.

22:25 Krievija uz īslaicīgi okupētās Melitopoles teritoriju, lai papildinātu Vāgnera grupas rindas, nosūtījusi vervētājus. Šai lomai Kremlis izvēlējies Krievijas cietumu apsargus.

Kā atzīmēja pilsētas mērs Ivans Fjodorovs, galvenokārt vervēti tiek sagūstītie ukraiņi.

21:48 Sumu reģionā vienā no valsts uzņēmumiem, trāpījusi raķete, kā rezultātā tika ievainoti divi civiliedzīvotāji.

Kā informēja operatīvā pavēlniecība "Pivnich", ap plkst.18:20 saņēmts ziņojums, ka Šostkas pilsētā, valsts uzņēmuma teritorijā noticis sprādziens.

"Konstatēts, ka raķete (informācija tiek precizēta) trāpījusi ražošanas ēkā, sabojājot jumtu, griestus, logus. Cietuši divi civiliedzīvotāji, kurus ātrā palīdzība nogādāja medicīnas iestādē"

21:18 ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, uzstājoties Jeruzalemē, aicināja Izraēlu palielināt palīdzības apjomu Ukrainai, jo Irāna atbalsta Krievijas Federāciju.

20:42 Uz laiku okupētajā Zaporižjes apgabalā krievu okupanti būvē nocietinājumus - tā sauktos "pūķa zobus".

Par to "Telegramm" paziņoja Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs. Pēc viņa teiktā, dažas no šīm konstrukcijām jau ir uzstādītas.

19:43 Kā ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs vakara ziņojumā, 31.janvārī Ukrainas Aizsardzības spēku raķešu spēku un artilērijas vienības trāpīja deviņās Krievijas darbaspēka koncentrācijas zonās un vienā munīcijas noliktavā.

Tāpat tiek atzīmēts, ka Krievijas iebrucēji veica trīs gaisa un raķešu triecienus. Tāpat krievi vairāk nekā 20 reizes atklāja uguni no vairākām raķešu palaišanas sistēmām. Civilā infrastruktūra tika bojāta Harkovas, Doņeckas un Hersonas apgabalos.

19:02 Francija piegādās Ukrainai vēl 12 haubices CAESAR, otrdien pavēstīja Francijas aizsardzības ministrs Sebastjans Lekornī.

Šie ieroči būs papildinājums 18 šī modeļa haubicēm, kas Kijivai jau ir piegādātas.

Palīdzība tiks finansēta no 200 miljonu eiro fonda, ko Francija izveidojusi, lai finansētu bruņojuma piegādes Kijivai, ar Ukrainas kolēģi Oleksiju Rezņikovu kopīgā preses konferencē Parīzē sacīja Lekornī.

CAESAR un citi Rietumu piegādātie mobilie lielgabali, tādi kā vācu "Panzerhaubitze 2000", jau pērn tika cildināti, ka, pateicoties tiem, Ukraina varējusi veikt triecienus dziļi Krievijas spēku aizmugurē, tādējādi traucējot Maskavas ofensīvai.

Uz smagās automašīnas uzmontējamais 155 milimetru lielgabals ar augstu precizitāti var raidīt šāviņus līdz 40 kilometru attālumā.

Lekornī sacīja, ka jaunā haubiču partija tiks piegādāta tuvāko nedēļu laikā.

Arī Dānija solījusi piegādāt Ukrainai visu savu Francijā ražoto 19 haubiču grupu.

Kopš Krievijas februāra iebrukuma Ukrainā un līdz decembra sākumam Francija bijusi septītais lielākais Ukrainas atbalstītājs, liecina militārās un finanšu palīdzības dati, ko apkopojis Vācijā bāzētais Pasaules ekonomikas institūts. Šajās aplēsēs nav ņemtas vērā pagājušajā mēnesī paustās apņemšanās par jaunu militāro palīdzību.

Tiesa gan, Eiropas donori ievērojami atpaliek no ASV militārās palīdzības piegādēm.

18:22 Ukraina saņems 120 līdz 140 smagos Rietumu tankus, otrdien žurnālistiem sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba, šīs tanku piegādes dēvējot par "pirmo ieguldījuma vilni".

"Tie ir "Leopard 2", "Challenger 2", "M1 Abrams", sacīja ministrs, nekonkretizējot grafiku, kādā tanki tiks piegādāti.

"Mēs lielā mērā rēķināmies arī ar "Leclerc"," piebilda Kuleba, izsakoties par franču kaujas tankiem.

Tankus piegādāt piekritušas 12 valstis, viņš piebilda.

Ukrainas augstākais diplomāts arī sacīja, ka Kijiva risina sarunas par Rietumu reaktīvo iznīcinātāju un tālas darbības rādiusa raķešu piegādēm.

"Tie nav eskalācijas ieroči," sacīja ministrs. "Tie ir aizsardzības un agresora atturēšanas ieroči."

18:05. Šodien līdz pulksten 15 jau trešo reizi visā Ukrainā izsludināta gaisa trauksme, vēsta pravda.com.ua.

17:49. Latvijas valdība otrdien slēgtā sēdē atbalstīja kārtējās materiāltehnisko līdzekļu palīdzības nosūtīšanu Ukrainai.

17:10. Ukrainas likumsargi noskaidrojuši Krievijas militāristu, kurš Harkovas apgabalā okupācijas laikā nogalinājis zemnieku, vēsta pravda.com.ua. Tas ir 35 gadus vecais Krievijas pilsonis Vitālijs Poddubnijs. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka 2022. gada 31. jūlijā Poddubnijs kopā ar citām Krievijas militārpersonām ieradās fermā, kas pieder vīrietim. Militārists izkāpa no automašīnas un lika saimniecības īpašniekam pieiet pie viņa. Krievu karavīrs iešāvis galvā neapbruņotam vīrietim. Pēc tam slepkava mēģināja slēpt sava nozieguma pēdas. Viņš līķim nocirtis galvu un visas ekstremitātes, pārējo ķermeni aplējis ar benzīnu un aizdedzinājis. Briesmonis paslēpa nogrieztās ķermeņa daļas, tās joprojām nav izdevies atrast.

16:30. Pašlaik Ukrainā karo aptuveni 326 000 Krievijas karavīru, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītāju Kirilo Budanovu, vēsta laikraksts "The Washington Post". Budanovs arī sacījis, ka Krievijā palikuši tikai 9% no tāla darbības rādiusa raķešu "Kalibr" rezervēm.

15:35. Ir jāsniedz visa veida palīdzība Ukrainai, lai tā ne tikai aizsargātos pret Krieviju, bet arī spētu atgūt pazaudētās teritorijas un ilgtermiņā uzvarēt okupantus, šodien preses konferencē pēc tikšanās ar Polijas, Lietuvas, Igaunijas ārlietu ministriem sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

14:20. Austrija un Ungārija vienojās nepiegādāt Ukrainai ieročus, vēsta pravda.com.ua.

12.45. Ir jāpārkāpj "sarkanās līnijas" attiecībā uz ieroču piegādēm Ukrainai, paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. "Esmu redzējis daudzas novilktas "sarkanās līnijas", un brīžiem man pat šķiet, ka šīs "sarkanās līnijas" neesam novilkuši mēs, Rietumvalstis, demokrātijas, bet gan teroristiskā valsts Krievija, kas mēģina tās novilkt ar iebiedēšanu un draudiem. Un tā mēģina tās uzspiest," Nausēda sacīja Lietuvas sabiedriskajai televīzijai.

12.00. Latvijā radītā ziedojumu straumēšanas platformā "Stopify" ziedoti vairāk nekā 200 000 eiro Ukrainas armijas atbalstam.

Nepilnu trīs mēnešu laikā kopš ziedojumu straumēšanas platformas pieteikšanas to abonējuši vairāk nekā 5400 cilvēki no 45 valstīm. Kopumā izdevies savākt jau vairāk nekā 200 000 eiro un nosūtīt pirmās palīdzības kravas uz frontes līniju.

11.45. Visā Ukrainā atskanējušas gaisa trauksmes sirēnas, ziņo pravda.com.ua.

10.31. Nobela Miera prēmijas kandidātu vidū šogad atkal dominē Ukrainas kara tēma, un prestižajai balvai cita starpā izvirzīts gan Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, gan NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Kandidatūras Nobela Miera prēmijai jāiesniedz līdz 31.janvārim.

09.52. 30. janvārī Krievijas uzbrukumos Harkivas apgabalam gāja bojā viens cilvēks un vēl viens tika ievainots, ziņo pravda.com.ua.

08.49. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 127 500 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 850 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 3201 tanku, 6378 bruņutransportierus, 2197 lielgabalus, 454 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 221 zenītartilērijas iekārtu, 293 lidmašīnas, 284 helikopterus, 1951 bezpilota lidaparātu, 796 spārnotās raķetes, 5048 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 200 specializētās tehnikas vienības.

07.11. ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka ASV nepiegādās Ukrainai reaktīvos iznīcinātājus F-16. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aizvadītajā nedēļā izteicās, ka vēlas, lai Rietumi viņa valstij nodrošinātu tāla darbības rādiusa raķetes un iznīcinātājus. "Nē," sacīja Baidens, atbildot uz reportieriem Baltajā namā uzdotu jautājumu, vai viņš atbalsta F-16 vai citu amerikāņu iznīcinātāju piegādāšanu Ukrainai.

02.55. Norvēģija nosūtīs Ukrainai daļu no saviem kaujas tankiem "Leopard 2" iespējami ātrāk, iespējams, jau līdz marta beigām, pirmdien paziņoja Norvēģijas aizsardzības ministrs Bjerns Arilds Grams.

Norvēģija ir viena no vairākām Eiropas valstīm, kuras pagājušajā nedēļā apsolīja piegādāt tankus Ukrainas bruņotajiem spēkiem, kas cīnās pret valstī iebrukušo Krievijas armiju. Pašlaik Norvēģijai ir 36 tanki "Leopard 2". Vēl nav zināms, cik tanku tā piegādās Kijivai.

00.10 Horvātijas prezidents Zorans Milanovičs sacīja, ka Krima nekad neatgriezīsies Ukrainas kontrolē, jo Krievija izmantos kodolieročus, ja sāks zaudēt karu.

Ar savu paziņojumu Milanovičs nācis klajā tiekoties ar medijiem. Viņš Krimas aneksiju salīdzināja ar Kosovas atdalīšanu no Serbijas.

"Kad jūs sapratīsit, ka Serbija un Krievija nav viens un tas pats? Tas, diemžēl, ir sāpīgs fakts un briesmas," viņš sacīja.