Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

VIDEO. Vai varētu būt pamatotas izskanējušās aizdomas, ka "Facebook" saturs tiek cenzēts par labu Krievijas interesēm?

Arvien biežāk izskan lietotāju rūgtā pieredze, ka tieši "Facebook" soctīklā tiekot cenzēti un bloķēti tādi lietotāji, kuri atbalsta Ukrainu un iestājas pret Kremļa agresiju. Kādus secinājumus varam izdarīt līdz šim brīdim?

Situācija ar prokremliskā satura atbalstīšanu (pretstatā kara izbeigšanas, miera un Ukrainas atbalstam) samilzusi tik lielā mērā, ka Valsts drošības dienests (VDD) uzsācis pārbaudi par tendenciozu Ukrainas atbalstītāju aktivitāšu ierobežošanu "Facebookā".

"Pārbaude ir uzsākta, pamatojoties uz dienesta rīcībā nonākušu informāciju par sociālās tīklošanās vietnē "Facebook" šķietami nepamatoti bloķētiem Ukrainas atbalstītāju profiliem. Satura moderēšanai un ar to saistītajiem iespējamajiem pārkāpumiem sociālās tīklošanās vietnē "Facebook" VDD pievērš pastiprinātu uzmanību jau kopš aizvadītā gada decembra, kad Bulgārijas iedzīvotāji sāka paust neapmierinātību par iespējamām manipulācijām "Facebook" satura moderēšanā. 18. janvārī Bulgārijā norisinājās iedzīvotāju protesti pret tendenciozu "Facebook" satura moderēšanu, kas, protestētāju ieskatā, ir vērsta uz prokremlisku vēstījumu izplatīšanās veicināšanu," ziņoja VDD.

Savukārt "Ziņojumam par stāvokli Ukrainā" līdzīgus faktus par bloķētiem lietotājiem un dzēstu Ukrainas atbalsta saturu piesūtīja vairāki lasītāji, aicinot pievērst uzmanību šim jautājumam. Un — jau dažu stundu laikā — sižeta autoru pašu (jāpiezīmē, ka pirmo reizi mūžā) nobloķēja uz 24 stundām: par formālo iemeslu, moderatoru ieskatā, kalpoja komentārs, kurā… skaidrots tulkojums vārdam "urlas", kura krieviskais ekvivalents būtu "gopņiki", bet ukrainiski — "tituški" (sīki ielas līmeņa huligāni).

Ko par šiem "moderatoriem" (jeb — daudzu lietotāju ieskatā — cenzoriem) izdevies uzzināt līdz šim, skatieties video!

Mediju atbalsta fonda ieguldījums
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Par projekta "Ziņojums par stāvokli Ukrainā" saturu atbild SIA "Mediju nams".
#SIF_MAF2022

ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ: interneta raidījumu, reportāžu un mediju rakstu cikls par situāciju Ukrainā un ar to saistītajiem jautājumiem ziņu portālā “nra.lv” un drukātajā žurnālā “Vakara Ziņas”. Tas iekļaus regulāras reportāžas un video no pašas Ukrainas teritorijas un Ukrainas pierobežas, kā arī Latvijas. Tiks atspoguļota un analizēta karadarbība, Latvijas un citu valstu atbalsts, postījumu novēršana un mēģinājumi atjaunot mierīgu dzīvi, atbalsts bēgļiem, humānā un militārā palīdzība, kā arī analizēta ietekme uz situāciju Latvijā, tās ekonomiku un politiku.