Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 339. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:11]

© Reuters/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 28.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:11. Eiropas Savienības (ES) atbalsts Ukrainai ir neapšaubāms un Ukrainai ir jāuzvar pret Krievijas uzbrukumiem, lai aizstāvētu Eiropas vērtības, sestdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mēs atbalstām Ukrainas pusi bez nekādiem ja un bet," viņa teica Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) pasākumā Diseldorfā. Ukraina "cīnās par mūsu kopīgajām vērtībām, tā cīnās par starptautisko tiesību un demokrātijas principu ievērošanu, un tādēļ Ukrainai ir jāuzvar šajā karā", Leiena sacīja savas partijas biedriem.

18:42. ASV ir izveidojusi institūciju, lai uzraudzītu un izmeklētu krāpnieku un korumpētu amatpersonu nelikumīgās darbības, kuras savtīgos nolūkos izmanto amerikāņu palīdzību Ukrainai, vēsta pravda.com.ua.

16:30. Krievi apšaudījuši Kostjantiņivku: ir 3 bojāgājušie, 14 ievainotie, vēsta pravda.com.ua.

14:20. Amerikāņu pētniecības centrs RAND uzskata, ka neviena no Ukraina, ne Krievija nesasniegs "absolūtu uzvaru" pār otru. Analītiķi norāda, ka Ukraina netiecas uz šo absolūto uzvaru, jo tā tikai vēlas atgūt savas teritorijas, vēsta pravda.com.ua.

13:15. Pēc Vācijas lēmuma nodot Ukrainai tankus Krievijas hakeri sarīkojuši kiberuzbrukumus, kuru sekas Vācijas pusei izdevies neitralizēt, paziņoja Vācijas valdības preses pārstāve Kristīne Hofmane. Viņa informēja, ka trešdien un ceturtdien piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumi vērsti pret daudzām informācijas sistēmām un serveriem. "Pamatā izdevās šos uzbrukumus atvairīt, tādēļ plašu un nopietnu kaitējumi tie nenodarīja," Hofmane paskaidroja.

12.10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 125 510 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējusi 3189 tankus, 6344 bruņutransportierus, 2188 lielgabalus, 453 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 221 zenītartilērijas iekārtu, 293 lidmašīnas, 284 helikopterus, 1947 bezpilota lidaparātus, 796 spārnotās raķetes, 5027 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 199 specializētās tehnikas vienības.

11:05. Ukrainai pašlaik nepieciešami 300-500 tanku, intervijā raidsabiedrībai "Sky News" paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

10:00. Tanki "Leopard 2", kurus Spānija apsolījusi Ukrainai, ieradīsies tur jau šī gada pavasarī, paziņoja Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa. Ministre, par kuras teikto ziņoja Vācijas raidstacija "Deutsche Welle" (DW), tomēr neprecizēja, cik tanku tiks nodoti Ukrainai.

09:10. Rietumu sabiedrotie ir apsolījuši piešķirt Ukrainai 321 smago tanku, piektdien Francijas telekanālā BFMTV paziņoja Ukrainas vēstnieks Francijā Vadims Omeļčenko.

00:10. Bauskas novada domes sēdē deputāti vienbalsīgi lēma Bauskas novada sadraudzības pašvaldībai Ukrainā, Malinas pašvaldībai, ziedot divus malkas apkures katlus.

Līdz šim apkures katli atradās Bauskas novada pašvaldības iestādē "Bauskas muzejs", taču tie vairs netiek izmantoti, bet ir labā tehniskā stāvoklī un lietošanai derīgi. Tiklīdz tas būs iespējams, ar biedrības "Tavi Draugi" starpniecību ziedojums tiks nogādāts Ukrainā.