Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija publiskojusi karti ar iedzīvotājiem pieejamām bumbu patvertnēm

© Ekrānuzņēmums

Tiešsaistē ir kartētas nedaudz vairāk nekā 100 publiskās patversmes, kas būs pieejamas ārkārtas situācijās. Tajās no uzlidojumiem varēs patverties aptuveni 600 000 cilvēku, vēsta err.ee

Glābšanas pārvaldes pārstāvis Stens Patriks Krēks portālam sacīja: "Nepilna gada laikā mēs esam identificējuši un pārbaudījuši 103 publiskās patvertnes, kurās varēs paglābties aptuveni 60 000 cilvēku. Mērķis ir līdz šī gada beigām atrast un kartēt tik daudz patvertņu, lai tajās varētu patverties 100 000 cilvēku.

Šīs patvertnes apzīmētas at īpašu simbolu un uzrakstu "Avalik varjumiskoht" ("publiskā patvertne").

Tiem, kas atrodas darba vietā vai mājās apdraudējuma paziņošanas vietā, vispirms vajadzētu palikt tur, kur viņi atrodas, un patverties pagrabā, pazemes autostāvvietā vai jebkurā telpā bez logiem. Publiskās nojumes atrašanās vietas izvēle ir balstīta uz kritērijiem, lai objekts būtu pazemes, ar pietiekami izturīgu konstrukciju un vēlams bez logiem, kā arī tas būtu izvietots vietās ar intensīvu gājēju satiksmi vai kur tuvumā esošām ēkām nav atbilstošu pajumtes iespēju. Glābšanas pārvalde bija atbildīga par izvēlēto vietu apsekošanu. Draudi, kuru dēļ būtu jāizmanto šīs ārkārtas patversmes, ir militāra rakstura draudi, kā arī ārkārtas laika apstākļi vai piesārņojuma briesmas. Lai gan lielākās apdzīvotās vietās ir uzstādītas brīdinājuma sirēnas, draudu paziņojumi tiks nosūtīti arī kā SMS, izmantojot EE-ALARM, kā arī visus mediju kanālus, tostarp publisko raidorganizāciju ERR. Tiks sniegts arī paziņojums, kad draudi ir pārgājuši, kā arī informācija, kas sabiedrības locekļiem ir jāievēro. Sabiedrisko patversmju karti var atrast šeit.

Neatkarīgā jau rakstīja, kaIgaunija jau iekārto bumbu patvertnes - Latvija vēl tikai vērtēs situāciju