Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tūkstošiem cilvēku iziet ielās Austrālijas dienā, protestējot pret aborigēnu apspiešanu

© Scanpicx

Austrālijā ceturtdien valsts svētku brīvdienā tūkstošiem cilvēku sapulcējušies uz protestiem pret aborigēnu apspiešanu.

Oficiāli 26.janvārī tiek atzīmēta Austrālijas diena, bet ik gadu šajā datumā tiek rīkotas protesta demonstrācijas, vēršot uzmanību uz Austrālijas pirmiedzīvotāju ciešanām un netaisnībām, ko pieredzējusi aborigēnu kopiena.

Mūsdienu Austrālijas valsts sākumu svinības ir sēru laiks aborigēniem, kas šajā kontinentā dzīvojuši 65 000 gadu un britu kolonistu ierašanos 1788.gadā uzskata par sākumu diviem sāpju un ciešanu gadsimtiem.

Austrālijas diena par valsts svētku brīvdienu oficiāli tika pasludināta tikai 1994.gadā. Daudzi aborigēni 26.janvāri dēvē par iebrukuma dienu.

Jaundienvidvelsas štata galvaspilsētā Sidnejā liels cilvēku pūlis sapulcējās uz "Iebrukuma dienas" demonstrāciju. Līdzīgi protesti notika citu štatu galvaspilsētās, tai skaitā Adelaidā, kur demonstrācijā piedalījās aptuveni 2000 cilvēku, vēsta Austrālijas mediji.

Austrālijas galvaspilsētā Kanberā premjerministrs Entonijs Albanīzs svētku ceremonijā aicināja visus austrāliešus atzīt unikālo privilēģiju "dalīties šajā kontinentā ar pasaulē vecāko nepārtraukto kultūru".

Albanīzs atzina, ka aborigēniem šī ir smaga diena, bet uzsvēra, ka svētku datumu nav plānots mainīt.

Sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Roy Morgan" ikgadējā aptauja, kuras rezultāti tika publiskoti šonedēļ, liecina, ka gandrīz divas trešdaļas austrāliešu domā, ka 26.janvāris būtu jāuzskata par Austrālijas dienu. Līdzīgi bija arī pērnā gada aptaujas rezultāti.

Pārējie aptaujātie pauda viedokli, ka tā jādēvē par iebrukuma dienu.

Ņemot vērā viedokļu dažādību, vairāki Austrālijas uzņēmumi, tai skaitā Austrālijas lielākā telekomunikāciju kompānija "Telstra", devuši iespēju saviem darbiniekiem 26.janvārī strādāt un tā vietā paņemt brīvu citu dienu.

Austrālijas 880 000 pamatiedzīvotāju ierindojas gandrīz visu ekonomisko un sociālo rādītāju lejasgalā.

Valdība plāno referendumu par aborigēnu atzīšanu konstitūcijā, paredzot ar viņiem konsultēties par lēmumiem, kas ietekmē viņu dzīvi.

Valdība plāno martā prezentēt attiecīgu likumprojektu un vēlāk šogad sarīkot referendumu.

Austrālijas konstitūcijā, kas tika pieņemta 1901.gadā un nevar tikt labota bez referenduma, aborigēni nav minēti.