Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 338. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:27]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:27. Vairāku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tieslietu ministri piektdien atbalstījuši ideju par īpašas starptautiskas tiesas izveidošanu, lai sauktu pie atbildības Krieviju par noziegumiem Ukrainā.

"Jābūt speciālam tribunālam", lai nodrošinātu, ka Krievija tiek saukta pie atbildības, ES dalībvalstu tieslietu ministru sanāksmē Stokholmā sacīja Luksemburgas tieslietu ministre Samanta Tansone.

20:04. 78.gadadienā kopš bijušās Aušvicas-Birkenavas nāves nometnes atbrīvošanas holokaustā izdzīvojusī poliete Ždzislava Vlodarčika paudusi šausmas par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Krievijas karaspēks, kas mūs šeit atbrīvoja, tagad karo Ukrainā. Kāpēc? Kāpēc ir tāda politika?" gadadienas pasākumā jautāja 89 gadus vecā Vlodarčika.

19:10. Maskava piektdien paziņojusi, ka devusi Latvijas vēstniekam divas nedēļas, lai atstātu Krieviju, apsūdzot Rīgu "absolūtā rusofobijā".

"Latvijas vēstniekam Mārim Riekstiņam dots rīkojums atstāt Krievijas Federāciju divu nedēļu laikā," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

18:30. Papildus 14 Vācijā ražotajiem tankiem "Leopard 2", ko Varšava jau apsolījusi Kijivai, Polija Ukrainai nosūtīs vēl 60 tankus, intervijā Kanādas telekanālam ceturtdien paziņoja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Polija nosūtīja 250 tankus kā pirmā valsts pirms pusgada vai pat vairāk," intervijā telekanālam "CTV News" sacīja Moraveckis.

17:00. Eiropas Savienība (ES) piektdien par pusgadu pagarinājusi sankcijas, ko tā piemērojusi Krievijai par iebrukumu Ukrainā.

15:51. Dānija, kas apsolījusi visas 19 savas pašgājējas haubices "Caesar" Ukrainai, ved sarunas ar Izraēlas ieroču ražotāju "Elbit Systems" par jaunas mobilās artilērijas piegādi.

15:00. Eiropas Savienība (ES) ierosinājusi plašu sankciju virkni pret Baltkrieviju, šādi turpinot vērsties pret autoritāro Minskas režīmu par tā atbalstu Krievijas karam pret Ukrainu, noskaidrojis medijs "Bloomberg". Sankciju vidū varētu būt aizliegums attiecībā uz dubultā pielietojuma preču un tehnoloģiju eksportu, ko var pielietot militāriem mērķiem un kas spēj paaugstināt valsts rūpnieciskos potenciālu, naftas, ogļu, tērauda un zelta eksporta ierobežojumi, luksusa preču tirdzniecības un investīciju ierobežojumi, kā arī ierobežojumi aviācijas un enerģētikas sektoros. Tāpat kā attiecībā uz Krievijai noteiktajām sankcijām arī attiecībā uz Baltkrieviju paredzēti izņēmumi. Sankcijas netiks noteiktas zālēm, kā arī lauksaimniecības un pārtikas precēm.

13:33. Bulgārijas ieroči Ukrainai piegādāti caur starpniekvalstīm, tādējādi valdības koalīcijā un parlamentā pārvarot prokrievisko spēku pretestību, intervijā ASV raidsabiedrībai "Amerikas Balss" sacīja Bulgārijas ekspremjers Kirils Petkovs.

11:56. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns paziņojis, ka izmantos veto tiesības, ja Eiropas Savienība (ES) centīsies noteikt jebkādus ierobežojumus attiecībā uz Krievijas kodolenerģijas nozari. Intervijā nacionālajai radiostacijai piektdien Orbāns sacīja, ka Ungārija nepieļaus īstenot plānu par Krievijas kodolenerģijas nozares uzņēmumu iekļaušanu ES sankciju paketē.

"Par to nevar būt ne runas," uzvēra Orbāns. "Sankcijām pret kodolenerģiju acīmredzot jāuzliek veto."

11:36. Krievijas diktators Vladimirs Putins, neskatoties uz milzīgiem zaudējumiem, gatavo jaunu ofensīvu Ukrainā un vienlaikus gatavo savu valsti gadiem ilgajai konfrontācijai ar ASV un to sabiedrotajiem, raksta portāls "Bloomberg".

11:03. Krievijas armijas vienības, šķiet, veikušas lokālus, izmēģinājuma uzbrukumus pie Orihivas un Vuhledaras, bet ir mazticams, ka Krievija patiešām guvusi kādus būtiskus panākumus, jaunākajā ziņojumā norāda Lielbritānijas militārais izlūkdienests.

10:52. Polija plāno nodot Ukrainai papildus uzņēmumam Leopard 2 vēl sešdesmit modernizētus padomju tankus, tostarp PT-91 Twardy, ziņo " Eiropas patiesība ", Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis to teicis intervijā Kanādas CTV News . "Paldies sabiedrotajiem! Sašķaidīsim ienaidnieku," platformā "Telegram" ierakstījis Jermaks.

10:11. Polijā paredzēts būvēt "milzīgu ieroču rūpnīcu", lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt karā. Tā paziņojis Lielbritānijas parlamenta Aizsardzības komitejas vadītājs Tobiass Elvuds, ziņo "The Telegraph".

09:33. "Reuters" dati liecina, ka Latvijā Krievijas gāzes īpatsvars pērn pārsniedza 90% no importa, un kopējais sašķidrinātās naftas gāzes pārdošanas apjoms Latvijai, Lietuvai un Igaunijai pieauga no 159 000 tonnu 2021.gadā līdz 331 000 tonnu 2022.gadā. Latvija un Lietuva decembrī vien Ukrainai piegādāja aptuveni 15 000 tonnu naftas gāzes - 15% no Ukrainas kopējā sašķidrinātās naftas gāzes importa tajā mēnesī.

08:50. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 124 710 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 850 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējusi 3182 tankus, 6340 bruņutransportierus, 2180 lielgabalus, 452 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 221 zenītartilērijas iekārtu, 292 lidmašīnas, 283 helikopterus, 1941 bezpilota lidaparātu, 796 spārnotās raķetes, 5001 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 199 specializētās tehnikas vienības.

08:36. Ukrainas pilsoņi, kas ieradušies un strādā Lietuvā, pērn no 24.februāra, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā un daudzi devās bēgļu gaitās, līdz gada beigām nodokļos valsts budžetā samaksājuši 40 miljonus eiro, liecina Lietuvas Sociālā nodrošinājuma un nodarbinātības ministrijas dati.

08:15. Eiropas Savienība ir sagatavojusi jaunu sankciju paketi pret Baltkrieviju sasitībā ar tās lomu pilna mēroga Krievijas iebrukuma Ukrainā atbalstīšanā, raksta portāls "Prabda.com.ua".

07:41. Līdz ar Kanādas pievienošanos valstīm, kas gatavas piegādāt tankus Ukrainai, "tanku koalīcijā" ir jau 12 valstis, ceturtdien vakara uzrunā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Tikai ieroči teroristus padara nekaitīgus. Un es esmu pateicīgs pasaulē visiem, kas reāli pretdarbojas teroram kopā ar mums. Kas paātrina nepieciešamo aizsardzības līdzekļu piegādes Ukrainai un kas gatavi pastiprināt sankciju spiedienu pret valsti teroristu," sacīja Zelenskis.

07:09. Kā norādīja bijušais Bulgārijas ministrs, proeiropeiskās partijas "Turpinot pārmaiņas" līderis Kirils Petkovs, Bulgārijas ieroču piegāde Ukrainai notikusi caur starpniekvalstīm, kas ļāva pārvarēt prokrievisko spēku pretestību koalīcijā un parlamentā.

06:03. ASV prezidents Džo Baidens pieņēmis lēmumu par tanku "Abrams" piegādi Ukrainai, lai saglabātu Kijivas sabiedroto vienotību, vēsta ASV telekanāls NBC, atsaucoties uz saviem avotiem.

00:10. "Mēs izturējām kārtējo teroristu masveida raķešu uzbrukumu. Uzbrukums, kas pilnībā apstiprina visu, par ko runājām ar mūsu partneriem: šo Krievijas agresiju var un vajag apturēt tikai ar atbilstošiem ieročiem. Teroristu valsts neko citu nesapratīs," teicis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien, 26.janvārī.