Stoltenbergs sagaida, ka NATO dalībvalstis drīzumā palielinās savus aizsardzības izdevumus

© IMAGO/Metodi Popow/Scanpix/Leta

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sagaida, ka NATO dalībvalstis drīzumā palielinās aizsardzības izdevumu mērķi virs 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

"Es paredzu, ka aizsardzības tēriņos būs jauns mērķis, kad mēs tiksimies šī gada jūlijā NATO samitā Viļņā," intervijā Vācijas laikrakstam "Die Welt" izteicies Stoltenbergs.

NATO valstis 2014.gadā uz desmit gadiem noteica mērķi palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no IKP, norādījis Stoltenbergs, piebilstot, ka pienācis laiks noteikt jaunu mērķi.

Konkrētus skaitļus Stoltenbergs neminēja, bet sacīja, ka sagaida ambiciozāku mērķi, jo visiem skaidrs, ka aizsardzībā ir jāiegulda vairāk.

Stoltenbergs intervijā arī pieminēja Vācijas īpašo budžetu bruņotajiem spēkiem 100 miljardu eiro apmērā. Pašlaik Vācija ir viena no NATO valstīm, kas aizsardzībai atvēl mazāk par 2% no IKP.

Pasaulē

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paudis nožēlu, ka neviena vara, tostarp ASV, nevar "apturēt" Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš apņēmies iznīcināt kaujiniekus Gazas joslā un Libānā.