Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Bulgārijas prokuratūra sākusi izmeklēšanu saistībā ar "zelta pasu" shēmu

© f64.lv, Jānis Saliņš

Bulgārijas prokuratūra sākusi izmeklēšanu pret bijušo valsts investīciju aģentūras vadītāju un valstij piederošās Bulgārijas Attīstības bankas uzraudzības padomes locekli Stamenu Janevu par saistību ar "zelta pasu" shēmu.

Prokuratūra sākusi izmeklēšanu arī pret citām augsta ranga amatpersonām.

"Zelta pasu" shēma, kas pēc Eiropas Savienības (ES) spiediena tika apturēta, paredzēja Bulgārijas pilsonības piešķiršanu ES neietilpstošo valstu pilsoņiem apmaiņā pret vismaz miljona eiro lielām investīcijām Bulgārijā.

Kiprai bija līdzīga programma, kas arī tika apturēta pēc korupcijas skandāla, bet Maltas "zelta pasu" programma turpina darboties, lai gan Eiropas Komisija (EK) sākusi pret Valletu tiesisko procedūru.

Janevam draud apsūdzība par noziedzīgu bezdarbību, lai gan prokuratūra nav norādījusi, kādas kaitīgas sekas viņa rīcība izraisījusi valstij, kā to prasa Bulgārijas Kriminālkodekss.

Prokuratūra apgalvo, ka Janeva rīcība novedusi pie tā, ka satricināta sabiedrības ticība pareizai izpildvaras funkcionēšanai, un radījusi neuzticību Bulgārijas Investīciju aģentūras darbībai.

Advokāti, kas, saglabājot anonimitāti, runāja ar ziņu vietni EURACTIV, norādīja, ka šādu apsūdzību nevar pierādīt tiesā, jo tiesu eksperti nevar izmērīt sabiedrības uzticību Bulgārijas Investīciju aģentūrai.

"Izmeklēšana lietā turpinās. Noskaidrojams plašs faktu loks, un, kad tiks savākti pietiekami pierādījumi par citām darbībām vai citu personu vainu, tiks izvirzītas jaunas apsūdzības," paziņoja prokuratūra.

2022.gada februārī prokuratūra pēc anonīma brīdinājuma sāka pievērst īpašu uzmanību "zelta pasu" shēmai.

Bulgārijas parlamenta deputāts Hamids Hamids paziņoja, ka savā parlamenta pastkastē saņēmis anonīmu ziņu, ka vairāk nekā 120 Ķīnas un Krievijas pilsoņi saņēmuši Bulgārijas pasi. Vēlāk tika konstatēts, ka daudzi ieguldījumi, kas tika veikti, lai kvalificētos shēmai, bija maznozīmīgi.

Vairākus gadus "zelta pasu" shēma traucēja Bulgārijai pievienoties bezvīzu Šengenas zonai un lika ASV atturēties no vīzu atcelšanas Bulgārijas pilsoņiem.

Shēmā bija iesaistīta ne tikai Bulgārijas Investīciju aģentūra, bet arī pretizlūkošana, Iekšlietu ministrija, Tieslietu ministrija, vairākas bankas un advokātu biroji, kuriem bija ļoti spēcīga ietekme, kad valdības sastāvā bija konservatīvo partija GERB un pirms tam etnisko turku partija "Kustība par tiesībām un brīvībām" (DPS).