Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 336. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:59]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 25.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:59 Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pieņēmusi lēmumu, saskaņā ar kuru Ukrainas austrumdaļas teritorijas, kur 2014.gadā tika pasludinātas "tautas republikas", "de facto" atradās Maskavas kontrolē.

Tas nozīmē, ka no starptautisko tiesību skata punkta par cilvēktiesību pārkāpumiem šajā teritorijā atbildīga var būt tieši Krievija.

Runa ir gan par "tautas republiku" bruņoto formējumu, gan Krievijas karavīru pastrādātajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Tiesas lēmumā runa ir arī par Krievijas karavīru atrašanos Ukrainas austrumos vismaz kopš 2014.gada aprīļa, kā arī par Krievijas armijas pilna mēroga atrašanos šajos reģionos kopš 2014.gada augusta.

Krievijas karavīriem bija būtiska ietekme uz separātistu stratēģiju, tie piegādāja viņiem ieročus, pēc separātistu norādījumiem veica artilērijas apšaudes, teikts lēmumā.

Tiesa līdz ar to noraidīja Krievijas argumentus, ka nav iespējams izskatīt lietu "Ukraina un Nīderlande pret Krieviju", jo runa esot par Ukrainas teritoriju, ko vadījuši separātisti.

Šajā lietā runa ir par lidsabiedrības "Malaysia Airlines" avioreisa lidmašīnas katastrofu, kurā dzīvību zaudēja 298 cilvēki.

Atbilstoši Nīderlandes Hāgas tiesas lēmumam, lidmašīna notriekta ar Krievijas zenītraķešu sistēmu "Buk", ko vadījuši ar Krieviju saistīti cilvēki.

22:51 Trešdien, 25. janvārī, pēc pulksten 21:30 daudzos Ukrainas reģionos izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme.

Pirms gaisa trauksmes izsludināšanas Nikolajevas apgabala vadītājs Vitālijs Kims paziņoja par Krievijas bezpilota lidaparātu "Kamikadze" pacelšanos gaisā.

22:14 Krievijas ofensīva karā pret Ukrainu var sākties pēc viena vai diviem mēnešiem. Tā pa telefonu sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

"Krievi šobrīd maksimāi koncentrējas, gatavojas ofensīvai. Tas mums nav pārsteigums. Mēs saprotam, ka pēc mēneša, pusotra vai diviem viņi sāks aktīvu darbību, visi maksimālie resursi, kas ir uz Krievijas teritorijā ir iesaistīti," viņš teica. Daņilovs.

21:50 Ukrainas valdība centīsies panākt Rietumu ceturtās paaudzes iznīcinātāju, tādu kā F-16, piegādes, intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja Ukrainas aizsardzības ministra padomnieks Jurijs Saks.

"Nākamais lielais šķērslis būs iznīcinātāji," sacīja padomnieks. "Ja mēs tos saņemsim, pārākums kaujaslaukā kļūs milzīgs, (..) un runa nav tikai par F-16 - mums ir vajadzīgas ceturtās paaudzes lidmašīnas."

"Vispirms mums negribēja dot smago artilēriju, pēc tam iedeva. Tad negribēja dot sistēmas HIMARS, tad iedeva. Mums negribēja dot tankus, tagad mums dod tankus. Atskaitot kodolieročus, mēs varam saņemt visu ko," piebilda Saks.

21:08 Slovākija gatava apspriest savu reaktīvo iznīcinātāju MiG-29 nodošanu Ukrainai, mediju centrā "Odesa-Ukraina" tīmekļa brīfinga gaitā pavēstīja Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nadjs.

"Lidmašīnas patlaban atrodas vienā no Slovākijas bāzēm, un mēs šobrīd esam gatavi apspriest šo lidmašīnu nodošanu Ukrainai. Gaidām Slovākijas valdības lēmumu," sacīja ministrs.

Viņš piebilda, ka Slovākijas valdība ņems vērā Ukrainas valdības ieinteresētību.

Tāpat tiks ņemta vērā Slovākijas sabiedroto nostāja šajā jautājumā.

"Mēs šobrīd par to spriežam, mēs gribētu tās nodot tieši Ukrainai," uzsvēra Nadjs.

Slovākijas ārlietu ministrs Rastislavs Kačers jau decembrī paziņoja, ka viņa valsts gatavojas nodot Ukrainai savus iznīcinātājus MiG-29 un ka procesa sagatavošana varētu sākties tuvāko nedēļu laikā.

Polijas iznīcinātāji jau 1.septembrī sāka dežurēt Slovākijas gaisa telpā atbilstoši Varšavas un Bratislavas līgumam par Slovākijas gaisa telpas aizsardzību.

Tika uzskatīts, ka šī vienošanās paver ceļu tam, lai slovāku lidmašīnas MiG-29 tiktu nodotas Ukrainai, bet Slovākija to vietā saņemtu Rietumu iznīcinātājus.

20:40 Par situāciju frontē vakara paziņojumā vēsta Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. "Pretinieks, neskatoties uz lielajiem zaudējumiem, turpina veikt uzbrukuma operācijas Bahmutas virzienā. Limanska un Avdejevska virzienā tas veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas, visi ienaidnieka uzbrukumi tika atvairīti. Citos virzienos okupanti atrodas aizsardzībā. Volinskā, Poļesska, Severska un Slobožanska virzienos, situācija nav būtiski mainījusies, ienaidnieka uzbrukuma grupas nav identificētas," teikts paziņojumā.

20:03 Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska Vienotības dienas uzruna pārraidīta Krievijas federālajos telekanālos Krievijas Belgorodas apgabalā un okupētajā Krimā, vēsta Ukrainas mediji.

Krievijas Belgorodas apgabala valdība un Maskavas ieceltā okupētās Krimas administrācija paziņoja, ka šajos reģionos pārraidīta Zelenska uzruna.

Notikusi "satelīta telesignāla nesankcionēta nomaiņa Maskavas laika joslas raidīšanas teritorijā", pavēstīja Belgorodas apgabala varasiestādes.

Zelenska uzruna pārraidīta, jo notikusi uzlaušana, sacīja Maskavas ieceltās Krimas administrācijas vadītāja vietnieks Oļegs Krjučkovs.

Tagad "lielākā daļa vājo vietu likvidētas", viņš piebilda.

Belgorodas apgabalā federālajos kanālos plānoto programmu translācija pārtraukta plkst.16.20, un to vietā pārraidīta Zelenska uzruna, vēsta platformas "Telegram" kanāli.

Spriežot pēc publiskotajiem kadriem, Zelenskis runājis ukraiņu valodā.

Tīmekļa izdevums "Ukrainska pravda" vēsta, ka pārraidīta Zelenska Vienotības dienas uzruna tautai, kas sākotnēji pārraidīta jau 22.janvārī.

19:37 Norvēģija atbalsta tanku nodošanu Ukrainai un pati gatavojas nosūtīt tankus uz Ukrainu.

"Tanki ir ļoti pieprasīti. Norvēģijas valdība atbalsta tanku nodošanu Ukrainai. Norvēģija ir gatava iesaistīties. Tā būtu gatava atbalstīt ar ukraiņu karavīru apmācību un finansējumu." Norvēģijas radio "Dagnsytt" ēterā sacīja Norvēģijas aizsardzības ministrs Bjorns Arilds Grams.

18:54 Bosnijas un Hercegovinas cilvēktiesību komisāre, ANO Starptautiskās Ukrainas pārkāpumu izmeklēšanas komisijas locekle Jasminka Dzumhurs runāja par konstatētajiem faktiem par Krievijas militārpersonu seksuālo vardarbību pret bērniem.

Kā viņa atzīmēja intervijā Radio "Liberty", komisija konstatējusi, ka Ukrainas teritorijā ir pastrādāti kara noziegumi, cilvēktiesību un starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumi.

18:25 Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien Bundestāgā iezīmēja sarkanās līnijas tālākai militārai palīdzībai Ukrainai, izslēdzot iespēju, ka Kijivai varētu tikt piegādāti kaujas lidaparāti vai Ukrainā izvietoti sauszemes spēki.

"Es to skaidri apliecināju jau ļoti agri, ka mēs nerunājam par kaujas lidaparātiem, un to pašu es daru šeit," sacīja kanclers.

"Mēs nekādā gadījumā nesūtīsim sauszemes karaspēku. Es to esmu teicis, ka tiešas NATO karavīru iesaistes Ukrainas karā nebūs. Tā tas līdz šim nav bijis, un arī nākotnē tā tas nebūs. Un visi uz to var paļauties."

"Tas ir teikts jau no paša sākuma, un to neteicu tikai es, bet arī ASV prezidents."

Šolcs trešdienas rītā pavēstīja, ka Ukraina no Vācijas armijas krājumiem saņems 14 tankus "Leopard 2".

Jau pēc tam, kad par Vācijas valdības lēmumu plaši bija sākuši ziņot mediji, Ukrainas ārlietu ministra vietnieks Andrijs Meļniks otrdienas vakarā mudināja Ukrainai nodrošināt arī reaktīvos iznīcinātājus.

18:00. Pērn sāktās "Ziedot.lv" kampaņas "Labas ziņas" trešdien svinīgā pasākumā, klātesot aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei (AS), Ukrainas vēstniekam Latvijā Oleksandram Miščenko un Ukrainas Bruņoto spēku pāstāvjiem, uz Ukrainu nosūtīta pirmā Latvijā ražotas militārās tehnikas krava - deviņi kvadracikli un deviņas īpaši pielāgotas kaujas platformas, kā arī četri militārie skrejriteņi ar kopējo vērtību 323 148,30 eiro.

17:03. Ukrainas armija atstājusi Doneckas apgabala Soledaru un nostiprinājusies iepriekš sagatavotās pozīcijās, trešdien Ukrainas sabiedriskajai raidsabiedrībai pavēstīja Ukrainas armijas austrumu grupas preses sekretārs Serhijs Čerevatijs. "Lai pasargātu parsonālsastāva dzīvības, aizsardzības spēki atkāpās no Soledaras, nostiprinājās iepriekš sagatavotās aizsardzības robežās. Soledaras aizstāvji radījuši īstu varoņdarbu, neraugoties uz ienaidnieka trīs līdz piecas reizes lielāko pārspēku," sacīja Čerevatijs.

16:30. Spānija trešdien paziņoja, ka ir gatava nosūtīt Ukrainai dažus no tās Vācijā ražotajiem tankiem "Leopard". Aizsardzības ministre Margarita Roblesa gan neteica, cik tanku varētu nosūtīt, ne arī to, kad tos varētu piegādāt.

15:50. Krievijas algotņu grupējums 'Vagner" cieš milzīgus zaudējumus: kapu skaits kapsētā 2 mēnešu laikā pieaudzis 7 reizes, vēsta "The New York Times", analizējot satelītattēlus un videomateriālus.

15:00. Krievijas algotņu grupējums 'Vagner" un citas Maskavas militārās struktūras karam pret Ukrainu vervē ieslodzītos Ukrainas pilsoņus, kas pārvesti uz Krievijas teritoriju, trešdien pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

14:00. Vācija plāno no Bundesvēra krājumiem Ukrainai piegādāt 14 smagos tankus "Leopard 2A6", trešdien paziņojis valdības pārstāvis Štefens Hēbeštreits. Berlīne atļāvusi arī citām valstīm, kuru bruņojumā ir Vācijā ražotie smagie tanki "Leopard", nodot tos Ukrainai, teikts viņa izplatītajā paziņojumā.

12.40. Ukrainas armijas pārstāvis trešdien atzinis aģentūrai AFP, ka ukraiņi atstājuši Soledaru, par kuras ieņemšanu krievu iebrucēji ziņojuši jau vairākas nedēļas. "Pēc smagām kaujām, kas ilgušas mēnesi, ieskaitot pagājušo nedēļu, Ukrainas bruņotie spēki atstājuši [Soledaru] un atkāpušies līdz priekšpilsētām uz iepriekš sagatavotām pozīcijām," izteicies armijas austrumu grupas preses sekretārs Serhijs Čerevatijs.

12.09. Tanku "Leopard" nodošana Ukrainai vājinās Vācijas bruņoto spēku operatīvo gatavību, paziņojis Bundesvēra asociācijas vadītājs pulkvedis Andrē Vistners. Tanku piegāde nāks par labu Ukrainai, bet par sliktu Bundesvēra operatīvajai gatavībai, raidorganizācijai ZDF atzinis Vistners.

11.08. Šorīt visā Ukrainā atskanēja gaisa trauksmes sirēnas, ziņo pravda.com.ua.

10.12. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 123 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 910 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējusi 3161 tanku, 6307 bruņutransportierus, 2154 lielgabalus, 450 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 220 zenītartilērijas iekārtas, 290 lidmašīnas, 281 helikopteru, 1902 bezpilota lidaparātus, 749 spārnotās raķetes, 4967 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 194 specializētās tehnikas vienības.

09.47. Šveices parlamenta komisija otrdien nolēmusi pieprasīt izmaiņas valsts likumos, lai atļautu Šveices kara materiālu nodošanu Ukrainai caur trešajām valstīm. Šveice līdz šim atteikusies atļaut valstīm, kurām ir Šveicē ražoti ieroči, eksportēt tos uz Ukrainu. Šveices likums nosaka, ka eksporta atļauja nevar tikt izdota, ja saņēmēja valsts atrodas starptautiskā bruņotā konfliktā. Taču parlamenta drošības politikas komiteja otrdien ar 14 balsīm pret 11 nolēma atbalstīt ierosinājumu pieprasīt izmaiņas šajā likumā.

09.12. Kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā nav mazinājusies NATO dalībvalstu un partnervalstu vēlme un spēja atbalstīt Ukrainu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos Baiba Braže.

NATO ģenerālsekretāra vietniece norādīja, ka patlaban nav redzamas nekādas zīmes, ka Krievija grasītos izbeigt karu Ukrainā, un jauni uzbrukumi un saasinājumi ir iespējami.

08.57. Pie Zemessardzes 19.Kaujas nodrošinājuma bataljona ēkas Ulbrokā trešdien notiks Ukrainai paredzētā ekipējuma pirmās kravas nosūtīšanas pasākums. Pērn novembrī organizācija "ziedot.lv" sāka ziedojumu vākšanas kampaņu "Labas ziņas". Kampaņā divu mēnešu laikā ir saziedoti 439 768 eiro, kas tiks izlietoti Latvijā ražota militārā ekipējuma un tehnikas iegādei. Šodien notiks tehnikas pirmās kravas nosūtīšanas pasākums.

08.06. Krievijas iebrukums Ukrainā pagājušā gada 24.februārī skaidri parāda iemeslus, kāpēc jāstiprina NATO Austrumu flangs, uzsver ASV vēstnieks Latvijā Džons Leslijs Kārvails.

Jautāts, vai viņš piekrīt apgalvojumam, ka vienīgais, kā nodrošināt paliekošu mieru un drošību, ir panākt Krievijas zaudējumu karā, Kārvails atzīmēja, ka tas ir teorētisks jautājums, uz kuru ir grūti atbildēt. Viņš pauda nostāju, ka būtiski panākt, lai karš beidzas pēc iespējas ātrāk. "Visi kari reiz noslēdzas. Ukraina uzvarēs. Tam ticu es un tam tic arī ASV prezidents. Būtiski, lai NATO dalībvalstis paliktu vienotas un apņēmīgas šīs agresijas priekšā. Tas nebūs viegli! Līdz šim ir izdevies noteikt plašas sankcijas, kas spēcīgi ietekmējušas Krievijas ekonomiku," sacīja ASV vēstnieks.

07.15. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien parakstīja dekrētu par "Glābējpilsētas" goda zīmes piešķiršanu Viļņai. "Lietuvas galvaspilsēta Viļņa sāk atzīmēt savas dibināšanas 700 gadu jubileju. Visu šo laiku mūsu pilsētu vēsture ir cieši saistīta. Un mums tiešām ir kopīgs mūsu brīvības liktenis: jo vairāk ir aizsargāta viena tauta, jo vairāk ir aizsargāta arī otra. Iespējams, pašlaik tas tiek saprasts skaidrāk nekā jebkad mūsu vēsturē," Zelenskis sacīja savā videouzrunā otrdienas vakarā.

04.46. Krievija plāno izveidot 24 labošanas darbu kolonijas okupētajā Ukrainas teritorijā, teikts Krievijas valdības rīkojumā, kas datēts ar 23.janvāri.

03.54. Ukraina otrdien paziņoja par apmēram 10 augsta ranga amatpersonu atlaišanu, veicot lielāko politisko tīrīšanu pēc šīs valsts pirmā lielā korupcijas skandāla, kas saistīts ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā videouzrunā otrdienas vakarā paziņoja, ka šī tīrīšana bijusi nepieciešama un ka tiks veikti papildu pasākumi.

01.20. Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Valērijs Zalužnijs ir saņēmis mantojumā no ASV vienu miljonu ASV dolāru un nodevis visu šo naudu Ukrainas armijas vajadzībām, ziņoja ASV laikraksts "The New York Times".

00.10. Krievu iebrucēji turpina ciest kolosālus zaudējumus kaujās ar Ukrainas Aizsardzības spēkiem. Vairāk nekā 450 ievainoti krievu kareivji atrodas slimnīcā Zaporižjes apgabala okupētajā Dņeprorudnes pilsētā.

Arī Zaporižjes apgabala Vasiļevskas rajona slimnīca ir pārpildīta ar ievainotiem krievu iebrucējiem, par to runāts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba vakara kopsavilkumā.