Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Bulgārijas prezidents paziņo par pirmstermiņa vēlēšanām 2.aprīlī

© pixabay.com

Pēc tam, kad izgāzās kārtējais mēģinājums izveidot jauno valdību, Bulgārijas prezidents Rumens Radevs otrdien paziņojis, ka izsludinās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kas notiks 2.aprīlī un būs jau piektās pēdējo divu gadu laikā.

"Es izdošu dekrētu par parlamenta atlaišanu 3.februārī un izsludināšu parlamenta vēlēšanas 2.aprīlī," žurnālistiem pavēstīja Radevs.

Pēc oktobrī notikušajām vēlēšanām neviena no lielākajām partijām - nedz konservatīvā GERB, kas ieguva visvairāk balsu, nedz otrās vietas ieguvēji "Mēs turpinām pārmaiņas" (PP), nedz sociālisti - nespēja nodrošināt valdības izveidei nepieciešamo vairākumu.

"Sarežģītā politiskā situācija atkal nedeva risinājumu, un mēs dodamies uz nākamajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām," norādīja Radevs.

Kopš komunistiskā režīma krišanas 1989.gadā Bulgārijā nekad nav atradusies tik dziļā politiskā strupceļā, un lielāko daļu laika pēdējos divos gados valsti vadījuši pagaidu kabineti.

Taču, kā atzīst eksperti, ir maz izredžu, ka aprīlī gaidāmās vēlēšanas situāciju mainīs un dos iespēju izveidot stabilu valdību. Daļa ekspertu jau prognozē, ka rudenī nāksies rīkot sestās pirmstermiņa vēlēšanas.

Tas varētu apdraudēt 2024.gadā plānoto Bulgārijas pievienošanos eirozonai.