Ukrainas kara 335. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:15]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:15 Zelenskis: "Vairāku simtu tanku piegāde Ukrainai no starptautisko partneru puses būs īsta demokrātijas trieciena dūre pret Krieviju."

Par to Telegram rakstīja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks. "Tanki ir viena no sastāvdaļām Ukrainas atgriešanai pie 1991.gada robežām. Vairāki simti tanku mūsu tankistiem. Šī būs īstā demokrātijas trieciena dūre pret autokrātiju," viņš sacīja.

21:38 Otrdien, 2023. gada 24. janvārī, krievu iebrucēji uzbruka Hersonai - apšaudīja dzemdību namu, skolu un klīniku.

"Dzemdību nama ēka tika bojāta, ceturtajā stāvā izcēlās dūmi. Telpās nebija pacientu, bija tikai medicīnas darbinieki. Pēc sākotnējās informācijas neviens nav cietis," informēja Hersonas rajona policijas pārvaldē.

Ne skolā, ne klīnikā cietušo nebija. Taču ēkām tika izsisti logi un durvis. Turklāt gāzes caurulē ietriecās Krievijas šāviņa lauskas. OVA norādīja, ka neatliekamās palīdzības dienesti ir devušies uz ienaidnieka triecienu vietām.

21:08 Vācijas kanclers Olafs Šolcs pēc mēnešiem ilgiem strīdiem ar sabiedrotajiem piekrita kaujas tanku "Leopard" nodošanai Ukrainai.

Kā raksta "Spiegel", Rietumu valstis, "pēc visa spriežot", atbalstīs šo Berlīnes lēmumu.

Savukārt "Bloomberg" raksta, ka Vācija plāno rīt atbalstīt Polijas lūgumu 25.janvārī nosūtīt uz Ukrainu tankus.

20:03 Čehija nav gatava atteikties no tankiem "Leopard 2", kurus Vācija tai apsolīja apmaiņā pret vecāku tanku piegādi Ukrainai, otrdien paziņojis Čehijas premjerministrs Petrs Fiala.

"Tagad nav iespējams nosūtīt "Leopard" tālāk, jo mums šie tanki nepieciešami savai drošībai," intervijā ziņu aģentūrai DPA pēc tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu sacīja Fiala.

Vācijas valdība daļu militārās palīdzības Ukrainai organizējusi ar apmaiņas darījumiem ar NATO austrumu valstīm. Proti, šīs valstis sūta Ukrainai savus padomju laika ieročus, pret ko apmaiņā saņem modernākus ieročus no Vācijas.

Čehija pagājušajā gadā nodeva Ukrainai vairākus desmitus padomju laikā ražotus tankus "T-72". Apmaiņā pret to Vācijas valdība apsolīja Čehijai 14 tankus "Leopard 2" un vienu bruņumašīnu.

19:36 Ukrainas aizstāvji atvairījuši ienaidnieka uzbrūkumus Limanskas un Avdejevska virzienos. Tāpat ienaidnieks turpina veikt uzbrukuma operācijas Bahmutas virzienā, ciešot daudzus zaudējumus, liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba vakara kopsavilkums.

18:21 Nākamās nedēļas frontē Ukrainai būs izšķirošas. Jo īpaši tas attiecas uz karadarbību Doņeckas un Luhanskas apgabalos.

Saskaņā ar Baltā nama Nacionālās drošības un aizsardzības stratēģiskās komunikācijas koordinatora Džona Kirbija teikto, Polija un Vācija ir ieinteresētās puses Ukrainas atbalstīšanā. Runa saistās ar "Leopard 2" tanku piegādi.

17:52. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis: "Mēs neplānojam un negrasāmies uzbrukt Baltkrievijai. Tas ir galvenais signāls no visas ukraiņu tautas baltkrievu tautai." Viņš arī uzsvēra, ka pēc viņa domām lielākā daļa baltkrievu, tostarp Baltkrievijas Republikas militārpersonas, nevēlas uzbrukt un iet ar ieročiem pret Ukrainas sabiedrību, ko nevar teikt par Krievijas militārpersonām.

16:52. 24. janvārī visā Ukrainā bija izsludināta gaisa trauksme, briesmas ilga 40 minūtes. 15:17 sāka atcelt trauksmes signālus, vēsta pravda.com.ua.

15:21. Krievijas iebrukums Ukrainā apgrūtinājis izglītības ieguvi vairāk nekā pieciem miljoniem bērnu, otrdien paziņojis ANO Bērnu fonds (UNICEF). Karā sagrautas vai bojātas tūkstošiem skolu un citu izglītības iestāžu, un daudzi vecāki baidās sūtīt savus bērnus uz skolu drošības apsvērumu dēļ. Vairāk nekā 1,9 miljoni bērnu iegūst izglītību attālināti un 1,3 miljoni, kombinējot mācības klātienē un attālināti. Taču Krievijas uzbrukumi Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai izraisījuši plašus elektroapgādes traucējumus, kas apgrūtina attālinātu mācīšanos, norādīja fonds.

14:23. Krievijas militārajā pavēlniecībā turpinās nesaskaņas, uzskata Lielbritānijas militārais izlūkdienests, cita starpā norādot, ka Krievijas ģenerālmajors Mihails Tepļinskis vairs nav viens no svarīgākajiem komandieriem Krievijas karā pret Ukrainu. Pēdējā laikā bijis daudz baumu, ka Tepļinskis zaudējis cita starpā arī Gaisa desanta spēku vadību. Tā ir viena no svarīgākajām bruņoto spēku struktūrām, un tās karavīri aktīvi piedalās kaujās Ukrainā. Ģenerālis Valērijs Gerasimovs cenšas pārņemt visu kampaņu savā personīgajā kontrolē, uzskata britu izlūkdienests.

12.44. Rietumu sabiedrotajiem Ukrainai jānodrošina smagāks bruņojums Krievijas agresijas atvairīšanai, jo nav nav nekādu pazīmju, ka Maskava grasītos kursu mainīt, otrdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

12.24. Polija lūgusi Vācijai atļaut tai sūtīt uz Ukrainu vācu ražojuma tankus "Leopard", tviterī paziņoja Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks. "Vācieši jau ir saņēmuši mūsu lūgumu piekrist tanku "Leopard 2" nosūtīšanai uz Ukrainu. Es arī aicinu Vācijas pusi pievienoties mūsu valstu koalīcijai, kas atbalsta Ukrainu ar "Leopard 2" tankiem," tviterī paziņoja Blaščaks.

11.30. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss otrdien paziņoja, ka sabiedrotie var sākt apmācīt Ukrainas spēkus izmantot tankus "Leopard", lai gan joprojām tiek gaidīts Berlīnes lēmums par to, vai atļaut piegādāt bruņojumu Kijivai.

"Es īpaši iedrošinu partnervalstis, kurām ir "Leopard" tanki, kas ir gatavi izvietošanai, apmācīt Ukrainas spēkus ar šiem tankiem," pavēstīja Pistoriuss.

10.49. Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Kirils Timošenko iesniedzis atlūgumu. Par to platformā "Telegram" pavēstījis pats Timošenko. Pēc iesnieguma saņemšanas Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Timošenko no līdzšinējā amata atbrīvojis.

Prezidenta biroja vadītāja vietnieka amatā plānots iecelt Kijivas apgabala kara administrācijas vadītāju Aleksiju Kulebu, tīmekļa izdevumam "Ukrainska pravda" apliecināja informēts avots.

10.35. Krievijas karaspēka mēģinājums izvērst pēdējo trīs dienu laikā uzbrukumu Zaporižjas apgabalā, pēc visa spriežot, izgāzies, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) kārtējā ziņojumā par situāciju Ukrainas frontēs.

"Krievijas spēki nav panākuši nekādus apstiprinātus teritoriālus ieguvumus, neraugoties uz viena okupācijas varasiestāžu pārstāvja nepārtrauktajiem paziņojumiem," norāda ASV domnīca, atsaucoties uz abu pušu atklāto avotu informāciju.

09.40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 122 170 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 690 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 3152 tankus, 6284 bruņutransportierus, 2148 lielgabalus, 448 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 220 zenītartilērijas iekārtas, 289 lidmašīnas, 281 helikopteru, 1897 bezpilota lidaparātus, 749 spārnotās raķetes, 4944 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 194 specializētās tehnikas vienības.

08.52. Iespējams, Latvija savām vajadzībām varētu izmantot Ukrainas izstrādāto digitālo civilās aizsardzības sistēmu, kas jau ir ieguvusi starptautisku atzinību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS). Viņš sacīja, ka šo jautājumu pārrunājis ar Ukrainas amatpersonām, apmeklējot kara plosīto valsti.

08.42. Rietumvalstis atbalstu Ukrainai joprojām pauž "ļoti skaidri", šādu viedokli šorīt intervijā TV3 pauda Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA), vērtējot pagājušajā nedēļā Vācijas pilsētā Ramšteinā notikušās Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmes rezultātus.

Pēc politiķes vārdiem, Ukraina, aizstāvoties pret Krievijas militāro iebrukumu, gaida visa veida ieročus, taču ne mazāk svarīgi tai ir saņemt skaidru un savlaicīgu informāciju, ko sabiedrotie reāli spēs piegādāt, lai varētu plānot savas militārās darbības.

08.05. Norvēģijas policija neizskata iespēju deportēt uz Krieviju bijušo Krievijas algotņu formējuma "Vagner" nodaļas komandieri Andreju Medvedevu, kas šomēnes tika aizturēts pēc Krievijas-Norvēģijas robežas šķērsošanas, pavēstīja Medvedeva advokāts Brinjulfs Risness.

Medvedvs tiek turēts ieslodzījumā viņa paša drošības dēļ, skaidroja advokāts, piebilstot, ka viņa klients ir gatavs sniegt liecības pret "Vagner" vadītāju Jevgēņiju Prigožinu.

07.11. Kauju intensitāte Ukrainā Krievijas karaspēku nostādījusi tādos apstākļos, kādi mūsdienu Krievijas vēsturē nav pieredzēti, intervijā atzina Krievijas armijas ģenerālštāba priekšnieks, Ukrainas operācijas komandieris ģenerālis Valērijs Gerasimovs.

"Ir jānorāda - izrādījās, ka mobilizācijas sagatavošana mūsu valstī nebija pilnā mērā adaptēta mūsdienu ekonomiskajām attiecībām. Tāpēc visu nācās labot procesa gaitā," Gerasimova teikto citē portāls RBK.

05.43. Vācijas mašīnbūves un ieroču ražošanas koncerns "Rheinmetall" ir gatavs piegādāt Ukrainai 139 tankus "Leopard", ja to atļaus Vācijas valdība, mediju grupai RND pastāstīja koncerna pārstāvis.

04.01. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome (NDAP) ir pieņēmusi lēmumu aizliegt amatpersonām izbraukt no valsts, ja šie braucieni nav dienesta komandējumi, pirmdienas vakarā paziņoja valsts prezidents Volodimirs Zelenskis. Aizliegums attiecas uz visām centrālās varas amatpersonām, kā arī dažādu līmeņu vietējo varas iestāžu amatpersonām.

00.10 Iznīcināšanas drons "Bayraktar Kızılelma", ko radījis Turcijas uzņēmums Baykar, veiksmīgi pabeidzis savu pirmo pilnvērtīgo lidojumu. Tas ir aprīkots ar Ukrainas uzņēmuma "Motor Sich" dzinēju.

"Turpinās "Bayraktar Kızılelma" testi. Pirmā Turcijas bezpilota kaujas lidmašīna ir veikusi lidojumu mācību un testa lidojumu centrā Čorlu Tekirdāgā," teikts ziņojumā.