Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas Konstitucionālā tiesa patur spēkā geju laulību aizliegumu

Francijas konstitucionālā tiesa, izskatot lesbiešu pāra sūdzību, kurā prasīts atcelt geju laulību aizliegumu, ir atzinusi, ka šis aizliegums nav pretrunā ar Francijas konstitūciju.

Ja tiesa būtu atzinusi, ka homoseksuālisti drīkst laulāties, Francija piepulcētos tādām Spānijai, Beļģijai, Nīderlandei, Portugālei, Zviedrijai, Norvēģijai un Islandei, kur šādas precības ir atļautas. Publiskā viedokļa aptauju dati liecina, ka 58 procenti francūžu neiebilst pret homoseksuālistu vēlmi precēties.

Prasības iesniedzējas Korīna Sestino un Sofija Aslo kopā dzīvo 15 gadu, un viņas audzina četrus bērnus. Francijas likumdošana gejiem atļauj slēgt civilās savienības, tādējādi atzīstot viņu partnerattiecības, tomēr precēties viņām nav ļauts. „Jautājums nav tik daudz par precēšanos, cik par tiesībām precēties,” aģentūrai AP sacīja K. Sestino. „Tas, ko mēs prasām, lai visiem būtu tiesības izvēlēties: precēties vai nē.” Viņas norāda, ka, lai arī jau taga var baudīt dažas priekšrocības, piemēram, nodokļu atvieglojumus, kas pienākas reģistrētiem pāriem, tomēr laulība ir vienīgā iespēja, lai gūtu līdztiesību ar citiem pāriem tādos jautājumos kā vecāku tiesības uz bērniem un mantošanas tiesības.

Tomēr tiesa ir atzinusi, ka likumdošanas norma, kurā noteikts, ka laulība ir vīrieša un sievietes savienība, atbilst valsts pamatlikumam.