Pret valdību vērstie protesti Ēģiptē aizvien pieņemas spēkā

Ēģiptes pilsētās jau ceturto dienu notiek plašas protesta akcijas, kuru laikā sabiedrība pieprasa, lai no varas atkāptos prezidents Hosni Mubaraks.

Kairas policija mēģināja cilvēkus izklīdināt, izmantojot asaru gāzi un ūdensmetējus, savukārt tie policiju apmētā ar akmeņiem. Cilvēki ir izgājuši arī Suecas, Aleksandrijas un citu lielu pilsētu ielās.

Valdība ir paziņojusi, ka pret protestētājiem tiks pieņemti stingti mēri, vienlaikus norādot, ka ir gatava dialogam. Pagājušajā naktī varasiestādes vērsās pret aizliego un opozīcijā esošo islāmistu organizāciju Musulmaņu brālība, kura vakar bija paziņojusi, ka atbalsta protesta akcijas.

BBC ziņo, ka ir traucēti mobilie sakari un arī interneta izmantošana ir ierobežota. Sākotnēji vakardienas protesti, kas sākās pēc rīta dievkalpojuma, bija miermīlīgi, tomēr, atbildot uz policijas mēģinājumiem ļaužu pūli izklīdināt, jau dažas studas pēc demonstrāciju sākuma uzliesmoja vardarbība.

Kopš otrdienas, kas protesta akcijas sākās, dzīvību zaudējuši vismaz septiņi cilvēki, bet aptuveni tūkstoš ir arestēti.

Protesta akcijas Ēģiptē uzliesmoja pēc tam, kad līdzīgu nemieru laikā tika gāzts Tunisijas prezidents Zinelabidīns ben Ali. Tā bija viena no pirmajām reizēm, kad tautas protesti ir piespieduši no amata atkāpties kādas arābu valsts līderi.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais