Ukrainas kara 334. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 23.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03 ASV saskata Ukrainas militāro spēku panākumus okupētajā Luhanskas apgabala Pie Kremeņas.

Kā pastāstīja Pentagona korespondents Džeks Dečs, viņu par to informējusi augsta ranga ASV militārpersona. Pēc viņa teiktā, Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukumi pilsētas tuvumā nesuši "dažus papildu panākumus".

21:25 Krievu iebrucēji mēģināt virzīties uz priekšu Bahmutas un Avdejevkas virzienos ar mērķi ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Vienā no virzieniem pretinieki cieta neveiksmes, par to runāts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba apkopojumā pirmdien, 23.janvārī, pulksten 18:00. "Ienaidnieks turpina ofensīvu Bahmutas un Avdejevskas virzienos, lai ieņemtu visu Doņeckas apgabalu, neskatoties uz daudzajiem zaudējumiem no tā puses. Kupjanskas virzienā tas veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas, visi ienaidnieka uzbrukumi tika atvairīti," teikts ziņojumā.

20:35 Militārais eksperts Romāns Svitans sacījis, ka 2023.gadā Ukrainas spēki padzīs krievus no dienvidu reģioniem un Krimas. Taču ir jautājumi par Donbasu - tas var kļūt par grūtāko virzienu. "Amerikāņu ģenerālis Milli ir pilnīgi pārliecināts, ka 2023.gadā mūsu karaspēks sasniegs Azovas piekrasti. Tas nozīmē Krievijas Krimas un Hersonas grupējumu iznīcināšanu. Ja uzdevums tiks izpildīts frontāli, tas būs sarežģīti," viņš sacīja ēterā.

Svitans uzskata, ka Donbasa atbrīvošanas jautājumus ir iespējams risināt, bet ne tikk vienkārši.

19:50 Ukrainas aizsardzības spēki pēdējo 24 stundu laikā ir trāpījuši Krievijas loģistikas noliktavai un trim ienaidnieka koncentrācijas zonām.

Ukrainas aviācija veikusi piecus triecienus ienaidnieka koncentrācijas zonām, teikts Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba ziņojumā pirmdien, 23.janvārī. "Ukrainas Aizsardzības spēku raķešu un artilērijas vienības trāpīja trīs iebrucēju koncentrācijas zonām un ienaidnieka loģistikas noliktavai," teikts ziņojumā.

Kā atzīmēja ģenerālštābs, dienas laikā iebrucēji veica četrus raķešu triecienus apdzīvotām vietām (divas raķetes iznīcināja mūsu pretgaisa aizsardzība) un 18 gaisa triecienus. Ienaidnieks veica 24 apšaudes no vairākām palaišanas raķešu sistēmām.

19:06 Krievija ir apsūdzējusi Ukrainu atomelektrostaciju izmantošanā par munīcijas uzglabāšanas noliktavām. Ukrainas prezidenta kanceleja šīs apsūdzības noraidīja un norādīja, ka šādi Kremlis cenšas attaisnoties par saviem pārkāpumiem ieņemtajā Zaporižjes atomelektrostacijā.

Iepriekš Krievijas mediji izplatīja Krievijas Federācijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītāja Sergeja Nariškina paziņojumu, ka Ukraina atomelektrostaciju teritorijā it kā glabā no Rietumiem saņemto munīciju.

18:36 Krievijas iebrucēji apšaudījuši dzīvojamās ēkas un dzelzceļu Sumu apgabala Vorožbas pilsētā. Ap pulksten 14:00 ienaidnieks izšāvis ar lielgabalu artilēriju, pilsētas centrā sprāguši desmit šāviņi, noticis tiešs trāpījums daudzdzīvokļu ēkai, "Telegram" pavēstīja Sumu apgabala militārās pārvaldes priekšsēdētājs Dmitrijs Živickis.

Uzbrukuma rezultātā tika iznīcināts viens no dzīvokļiem - tajā ielidoja Krievijas šāviņš. Vēl trīs istabās ir būtiski bojājumi. Tāpat sprādzienu rezultātā tika izpostītas vietējo iedzīvotāju saimniecības telpas: vasaras virtuve, šķūnis, pirts, garāža.

17:34. Krievijas algotņu formējuma "Vagner" bijušais nodaļas komandieris Andrejs Medvedevs, kurš pirms desmit dienām aizbēga no Krievijas uz Norvēģiju un tur pieprasīja politisko patvērumu, aizturēts par imigrācijas likuma pārkāpšanu, pirmdien paziņojusi Norvēģijas policija.

16:07. Pie Latvijas robežām tieša militāra apdraudējuma nav, taču tuvākajos piecos gados Krievija varētu atkal uzkrāt savu militāro ekipējumu un koncentrēt militāros spēkus, pirmdien žurnālistiem atzina Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

14:43. Polija lūgs Vācijai atļaut tai sūtīt uz Ukrainu vācu ražojuma tankus "Leopard", pirmdien pavēstīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

14:00. Ukrainas kara bēgļi Lietuvā saņēmuši elektroniskā pasta vēstules, kuru sūtītāji, uzdodoties par Lietuvas Migrācijas departamenta darbiniekiem, vēlas iegūt personas datus, bet Lietuvas Valsts drošības departaments secinājis, ka vēstules ir ar Krieviju saistīts informācijas kiberuzbrukums. Departamenta sākotnējā analīzē par elektroniskā pasta vēstulēm konstatēts, ka to pielikumos ir ļaunatūra un vēstuļu mērķis ir iegūt informāciju par Ukrainas kara bēgļiem Lietuvā.

12.50. Igaunija nodos Ukrainai visas sev pieejamās 155 mm haubices, informē pravda.com.ua.

11.43. Lai iegādātos Ukrainas skolām un bērnudārziem nepieciešamos ģeneratorus, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) sadarbībā ar biedrību "Tavi draugi" februāra vidū rīkos labdarības koncertu "Caur gaismu Ukrainā", informē RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

11.21. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs paziņojis, ka nākamā, pēc skaita devītā, Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas sanāksme, kas pazīstama arī kā Ramšteinas sanāksme, notiks februārī, vēsta portāls pravda.com.ua.

10.25. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 121 480 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 720 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 3150 tankus, 6276 bruņutransportierus, 2146 lielgabalus, 447 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 220 zenītartilērijas iekārtas, 287 lidmašīnas, 277 helikopterus, 1894 bezpilota lidaparātus, 749 spārnotās raķetes, 4936 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 193 specializētās tehnikas vienības.

09.44. Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) iekļāvis tā dēvētajā melnajā sarakstā vairākus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņus, intervijā aģentūrai LETA atzina ministrs, kurš amatā stājās pērn decembrī. Ministrs šo personu vārdus neatklāja, taču pieminēja, ka šie cilvēki bija saistīti ar kaimiņvalstu varas struktūrām.

08.24. Krievijas karavīri vakar, 22. janvārī, mēģināja veikt ofensīvu Ukrainas dienvidos, jo īpaši Zaporižjas apgabalā, taču tika atvairīti un bija spiesti atkāpties, vēsta portāls pravda.com.ua.

07.12. Vācija ir gatava tam, lai ļautu Polijai nosūtīt Ukrainai vācu ražojuma tankus "Leopard 2", kas ir tās bruņojumā, svētdien pavēstīja Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka, norādot, ka šāds lēmums var tikt pieņemts, ja Varšava vērsīsies ar atbilstošu lūgumu.

00.10 Francijas prezidents Emanuels Makrons neizslēdz iespēju sākt kaujas tanka piegādes Ukrainai. Par to viņš šodien paziņoja Parīzē.

"Kas attiecas uz tankiem, es lūdzu bruņoto spēku ministru pie tā strādāt. Nekas nav izslēgts, un tas patiešām ir apsveicami kolektīvi," sacīja Makrons.

Tajā pašā laikā Francijas vadītājs nosauca trīs nosacījumus, saskaņā ar kuriem var veikt šādu piegādi: tanku pārvietošana uz Ukrainu nedrīkst izraisīt konflikta eskalāciju; piegādei jākļūst par "reālu un efektīvu atbalstu" Ukrainai;
tanku pārvietošanai uz Ukrainu nevajadzētu vājināt pašas Francijas aizsardzības spējas.

Svarīgākais