Ukrainas kara 333. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:48]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19:48 Krievijas karaspēks galvenos spēkus koncentrē Bahmutas virzienā un neveiksmīgi mēģina uzbrukt Zaporižjes, Avdejevkas un Limanskas virzienos. Par to vakara kopsavilkumā ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Tiek atzīmēts, ka krievu iebrucēji atrodas aizsardzības pozīcijās Kupjanskas, Novopavlovskas un Hersonas virzienos.

Tajā pašā laikā situācija Volunsku, Polessku, Seversku un Slobožansku virzienos būtiski nemainās, un nav identificēti ienaidnieku uzbrukuma grupējumi.

19:03 Diennakts laikā Ukrainas aviācija veica trīs triecienus Krievijas karaspēka koncentrācijas zonām. Raķešu un artilērijas vienības trāpīja 2 okupantu koncentrācijas zonās un 2 munīcijas noliktavās. Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba vakara kopsavilkumā.

Tāpat tiek atzīmēts, ka dienas laikā ienaidnieks veica piecus gaisa triecienus pa Aizsardzības spēku pozīcijām un raķešu uzbrukumu kritiskajai infrastruktūrai Zaporižjes apgabalā. Kopumā veikti vairāk nekā 20 uzbrukumi no vairākām raķešupalaišanas sistēmām.

18:37 Itālija un Francija pabeidz sagatavošanās darbus pretgaisa raķešu sistēmas nosūtīšanai uz Ukrainu. Tā intervijā laikrakstam "Corriere della Sera" norādīja Itālijas ārlietu ministrs Antonio Tajāni. Viņš arī paziņoja par citu palīdzību, taču atteicās sniegt sīkāku informāciju. Tajāni atgādināja, ka Itālija jau ir piešķīrusi Ukrainai 5 aizsardzības palīdzības paketes aptuveni 1 miljarda eiro vērtībā.

17:42 Harkivas apgabalā krievu karaspēka apšaudes rezultātā gāja bojā viens civiiedzīvotājs, krievi no tankiem apšaudīja kapsētu .

Harkivas apgabala militārās administrācijas priekšsēdētājs Oļegs Sinegubovs paziņoja par jaunu ienaidnieka noziegumu. "Okupanti turpina terorizēt Harkovas apgabala civiliedzīvotājus. Šodien (22. janvārī - Red.) ap pulksten 14:30 Zoločivas kopienas Petrovkas ciemā apšaudes rezultātā gāja bojā 67 gadus veca sieviete."

Pēc viņa teiktā izriet, ka apšaudītas saimniecības ēkas un dzīvojamā māja. Turklāt pēc pulksten 15:00 ienaidnieks no tankiem apšaudīja kapsētu Gurjevas Kazačokas ciematā. Bojāti kapi.

16:56 Okupētajā Hersonas apgabala Skadovskas rajonā pasta darbinieki pārtraukuši pensiju piegādi pensionāriem -, okupanti liek vecāka gadagājuma cilvēkiem iegūt Krievijas pilsonību, lai pasta nodaļās saņemtu pensijas.

16:25 Bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, tagad Krievijas Drošības padomes vadītāja vietnieks, saistībā ar jauniem Rietumu ieroču sūtījumiem uz Ukrainu prognozē Krievijai sarežģītus laikus.

Bijušais Krievijas prezidents, komentējot Ramšteinas bāzē notikušā samita rezultātus, "Telegram" pauda viedokli, ka Krievijas "ienaidnieki" grasās "mūs bezgalīgi nogurdināt, pareizāk sakot, iznīcināt".

Medvedevs atzīmēja, ka Rietumiem tam ir pietiekami daudz ieroču, un nepieciešamības gadījumā var sākt jaunu ražošana.

15:58 Krievu iebrucējiem īslaicīgi okupētajā Mariupolē, Doņeckas apgabalā, atgādināts, ka Ukrainas karavīri ir tuvu. Uz krievu kazarmu sienas kāds uzrakstīja "Slava Ukrainas bruņotajiem spēkiem". Pēc Mariupoles mēra padomnieka Petra Andrjuščenko teiktā, uzraksts parādījās uz okupantu kazarmu sienas pilsētas Kalmiuskas rajonā.

15:32 Ukrainā tiek veidotas jaunas militārās vienības, kas tiks aprīkotas ar modernu tehniku. Kā komentārā CNN sacīja Ukrainas bruņoto spēku Apvienoto spēku komandieris Serhijs Najevs, no viņu kaujas gatavības būs atkarīga turpmākā rīcība frontē, spēja virzīties uz priekšu, teritoriju atbrīvošana. Vienlaikus viņš norādīja, ka svarīga ir moderna aprīkojuma, jo īpaši tanku, pieejamība. Vienlaikus viņš piebilda, ka tiem nevajadzētu būt vecā tipa T-72 tankiem, bet gan modernākiem transportlīdzekļiem, piemēram, vācu "Leopard 2" un britu "Challengers".

14:47 Zaporižjes virzienā krievu iebrucēji nelielās grupās uzbrūk ukraiņu pozīcijām. Regulāri notiek ienaidnieka mēģinājumi nelielās grupās, līdz 10 cilvēkiem, veikt uzbrukuma akcijas mūsu pozīcijām, teletona ēterā sacīja Taurīdas aizsardzības spēku apvienotā preses centra vadītājs Jevgeņijs Jerins.

"Kas attiecas uz Zaporožjes virzienu, ienaidnieks neveic liela mēroga ofensīvas operācijas...," sacīja Jerins.

13:56 Polija pieļauj koalīcijas veidošanu ar valstīm, kuras ir gatavas nodrošināt Ukrainu ar tankiem "Leopard 2" bez Vācijas līdzdalības, ja Šolca valdība nevienosies par šo bruņutehnikas nodošanu. Par to 22. janvārī intervijā žurnālistiem pastāstīja premjerministrs Mateušs Moraveckis, citē Eiropas Pravda.

Moraveckis kritizēja Vācijas uzvedību Ramstein sanāksmē, kas, viņaprāt, bija nepieņemama. Polijas valdības vadītājs nesaprot, kam vēl jānotiek, lai Berlīne "atvērtu acis un sāktu rīkoties atbilstoši Vācijas potenciālam".

Viņš norādīja, ka Vācijai nevajadzētu sasiet rokas citiem sabiedrotajiem, ja tā pati to nevēlas darīt.

13:02 Jūras kājnieki vienas dienas laikā, 21. janvārī, iznīcināja ienaidnieka haubici, mīnmetēju un astoņus okupantus.

12:37 Tanku "Leopard" pārvietošana uz Ukrainu ir politisks lēmums. Piegādes netika apstiprinātas galvenokārt dēļ Vācijas nevēlēšanās, lai gan Ukrainas bruņotajiem spēkiem šis aprīkojums ir nepieciešams, lai aizsargātos pret jaunu Krievijas ofensīvu.

Šādās domās intervijā izdevumam "elDiario" dalījās ES pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Borels. Viņš uzskata, ka karš Ukrainā ir sasniedzis stagnācijas stadiju. Tikmēr Eiropā turpinās runas par smago tanku pārvietošanu uz Kijevu.

11:48 Krievijai, visticamāk, neizdosies izpildīt militārās vadības paziņotos plānus nākamo trīs gadu laikā palielināt armiju par 11%.

Šādus secinājumus publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, atsaucoties uz valsts izlūkdienestu datiem. Aizsardzības ministrija atgādināja, ka pagājušajā nedēļā Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja par Krievijas Federācijas plāniem no 2023. līdz 2026. gadam palielināt armijas lielumu līdz 1,5 miljoniem cilvēku.

Apvienotajai Karalistei ir šaubas par Krievijas spēju nodrošināt šādu paplašināšanos. Viņi atzīmē, ka Šoigu plāni demonstrē, ka Krievija gatavojas saglabāt augstu militāro draudu līmeni vēl daudzus gadus pēc Ukrainas kara beigām.

11:26 Krievijas Federācija no svētdienas, 22.janvāra, Melnajā jūrā samazinājusi spārnoto raķešu "Kalibr" nesēju skaitu. Šobrīd jūrā atrodas četri ienaidnieka kuģi, kas var palaist "Kalibr" raķetes, un kopējais zalvju skaits ir aptuveni 32 , liecina Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku Facebook lapa.

"... Melnajā jūrā kaujas dežūras veic 11 ienaidnieka kuģi, tajā skaitā četri spārnoto raķešu "Kalibr" nesēji. Vidusjūrā ir 10 ienaidnieka kuģi, no kuriem pieci ir "Kalibr" nesēji.

10:38 Vācijā ir 212 dažādu modifikāciju "Leopard 2" tanku. No tiem Vācija var nodot Ukrainai 19 tankus "Leopard 2A5", kas tiek izmantoti tikai mācībām.

Vācu izdevums "Der Spiegel" no saviem avotiem saņēma visu Vācijā pieejamo tanku modeļu sarakstu ar "Leopard 2". Tas tika sastādīts 2022. gada vasaras sākumā.

Atzīmēts, ka kopumā Bundesvēra rīcībā ir 312 tanki "Leopard 2". No tiem pagājušā gada maijā remontā atradās 99 tanki, bet viens tika likvidēts.

10:09 Unian.net publicēts video kā Ukrainas spēki iznīcina okupantu kazarmu. Aizsardzības spēki raidīja tiešu artilērijas sitienu pa kazarmām ar krievu okupantiem pie Bahmutas. Ienaidnieka karavīri mēģināja paslēpties no Ukrainas bruņoto spēku acīm divstāvu ēkā. Ukrainas militāristi gaidīja, kad kazarmās ieies okupanti, un tikai tad atklāja artilērijas uguni. Liesmas pārņēma pirmo un otro stāvu.

09:50 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 120 760 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 600 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 3145 tankus, 6268 bruņutransportierus, 2144 lielgabalus, 445 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 220 zenītartilērijas iekārtas, 287 lidmašīnas, 277 helikopterus, 1892 bezpilota lidaparātus, 749 spārnotās raķetes, 4918 automobiļus un autocisternas, 17 kuģus un ātrlaivas, kā arī 193 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

09:05 Vakar ukraiņu karavīri atvairīja ienaidnieka uzbrukumus 10 ciemos Donbasā. Jo īpaši tika atvairīts vēl viens pārdrošs ienaidnieka uzbrukums Bahmutai, rīta ziņojumā ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Aizsardzības spēku vienības pagājušajā diennaktī atvairīja iebrucēju uzbrukumus Luhanskas apgabala Novoselovskas apdzīvotās vietās un Terni, Serebrjanskoje mežniecībā, Verhnekamenskoje, Belogorovkā, Krasnaja Gorā, Bahmutā, Pervomajskoje, Marinkā un Pobē. Doņeckas apgabalā," teikts ziņojumā.

07:37 Ukraina cieš ievērojamus zaudējumus saistībā ar Bahmutas aizsardzību Doņeckas apgabalā, kas turpinās jau vairākus mēnešus. Tomēr, lai gan pašai Bahmutai nav ne operatīvas, ne stratēģiskas nozīmes, tās aizsardzība ir stratēģiski pamatota operācija, norāda Amerikas kara pētījumu institūta štata analītiķi.

00:10 Okupētajā Hersonas apgabala daļā krievu iebrucēji cenšas izveidot datubāzi ar civiliedzīvotāju faktiskajām dzīvesvietām. Par to runāts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba vakara kopsavilkumā. "Ienaidnieks pastiprina kontroli pār civiliedzīvotāju reģistrāciju uz laiku okupētajās Hersonas apgabala teritorijās," teikts ziņojumā.Pēc Ģenerālštāba domām, ienaidnieks cenšas izveidot civiliedzīvotāju dzīvesvietu datubāzi, draudot atslēgt elektrību un aizsedzoties ar "enerģijas taupīšanas programmas" īstenošanu. Tā sauktās "iestādes" piespiež parakstītu aktu, kas apstiprina pilsoņa faktisko dzīvesvietu .

Svarīgākais