Ukrainas kara 332. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:15]

© Reuters/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 21.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:15 Bijusī Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehta, pirms savas atkāpšanās šīs nedēļas sākumā, aizliedza militārajam departamentam veikt vācu armijas tanku "Leopard" un "Leopard 2" inventarizāciju. Tā Vācijas izdevumam "Business Insider" komentāros norādījuši informēti avoti, ziņo unian.net.

Tiek atzīmēts, ka jaunieceltais Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss Ramšteinas samita laikā izteicies, ka licis pārbaudīt situāciju ar tanku "Leopard 2" krājumiem Vācijā. Izdevums uzsver, ka Pistoriusa paziņojums bijis pārsteidzošs, jo Ukraina jau gandrīz gadu lūdz tankus "Leopard". Tāpēc dīvaini šķiet, ka inventarizāciju nolemts veikt tikai tagad.

20:50 Čečenijas kaujinieku līderis Ramzans Kadirovs jūt, ka pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina nāves vai atcelšanas no varas viņam nāksies saskarties ar daudziem izaicinājumiem un nāksies glābt sevi. Jo īpaši viņš cer uz savas armijas aizsardzību.

Krievijas opozīcijas līderis, žurnālists un sociologs Igors Jakovenko kanāla UNIAN jaunajā "Balakanka" numurā sacīja, ka Kadirovs jau ir sagatavojis sev "alternatīvos lidlaukus".

20:30 Netālu no Ļubomirivkas ciema Mikolajevas apgabalā uz mīnas uzsprāgusi automašīna, kā rezultātā cietuši 4 cilvēki, tostarp zīdainis.

20:03 Zelenskis: Krievijas agresijas dēļ vismaz 200 miljoniem cilvēku trijos kontinentos - Āfrikā, Āzijā un Eiropā - ir pasliktinājusies pārtikas pieejamība.

19:02 Rietumu koalīcijā nav "konfrontācijas" jautājumā par militārā atbalsta sniegšanu Ukrainai. Tāpēc neviens neizdarīs spiedienu uz Vāciju saistībā ar tanku piegādi Ukrainai. Džons Kērbijs, ASV Nacionālās drošības padomes stratēģiskās komunikācijas koordinators, to norādīja intervijā "Amerikas Balss". Pēc viņa teiktā, ASV prezidenta Džo Baidena administrācija uzskata par svarīgu, lai katra valsts, kas "var atbalstīt Ukrainu tās aizsardzības vajadzībās, [to darītu] tieši tagad".

18:22 Ukrainas dienvidos aktivizējušies krievu okupanti. Taurīdes virziena Aizsardzības spēku Apvienotā preses centra vadītājs Jevgeņijs Jerins sacīja, ka vienā no virzieniem patiešām ir vērojama sarežģīta situācija.

17:45 Moldova sagaida, ka pēc sakāves karā pret Ukrainu Krievija izvedīs savu karaspēku no Piedņestras. Tā intervijā norādīja Moldovas ārlietu ministrs Niku Popesku.

17:30 Ukrainas Ģenerālprokuratūra nešaubās par Irānas amatpersonu, kā arī juridisko un fizisko personu iesaistīšanos dronu ražošanā un piegādē Krievijai.

16:51 Bijušais ASV valsts sekretāra padomnieks, diplomāts Metjū Braiza sacīja, ka ASV apsver Krievijas Federācijas sabrukumu kā vienu no variantiem, kā izbeigt karu Ukrainā

16:09 Jūras kājnieki vienas dienas laikā, 20. janvārī, iznīcināja divus krievu artilērijas ieročus un 11 iebrucējus.

Artilērijas militārās vienības un Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku Jūras spēku korpusa pavēlniecības vienības apšaudīja iebrucējus, kā rezultātā piekabināmais lielgabals "Hyacinth-B" un lielgabals-haubice "D-20" tika iznīcināti, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku pavēlniecības preses centrs.

15:19 Sestdien, 2023. gada 21. janvārī, Kijevā noritēja atvadas no iekšlietu ministra Denisa Monastirska un citiem ministrijas darbiniekiem, kuri gāja bojā helokoptera avārijā Brovaros.

14:53 "Vāgnera" grupas dibinātājs Jevgeņijs Prigožins uzrakstīja vēstuli Baltajam namam, lai uzzinātu par savu karavīru noziegumiem

14:25 21. janvārī Melnajā jūrā atrodas 5 spārnoto raķešu nesēji "Kalibr", kopā 36 raķetes. Tikmēr Azovas jūrā krievi turpina kontrolēt jūras sakarus, turot dežūrā 2 kaujas kuģus

13:29 Krievijas sabotāžas un izlūkošanas grupa mēģinājusi šķērsot robežu Sumi reģionā, ziņoja OVA vadītājs Dmitro Živickis

12:59 Kaujas Ukrainā nonākušas strupceļā, jaunākajā ziņojumā norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas militārais izlūkdienests.

Pēdējās dienās sīvākās cīņas aizvadītas trīs sektoros. Ziemeļaustrumos, netālu no Kreminnas, Ukraina, iespējams, panākusi nelielu progresu un spējusi veiksmīgi aizsargāties pret Krievijas pretuzbrukumu.

Bahmutas virzienā Krievijas armija un algotņu grupējuma "Vagner" spēki, visticamāk, atjauno kaujas spējas Soledaras pilsētā pēc tās ieņemšanas nedēļas sākumā.

Dienvidos, Zaporižjas reģionā, abas puses ir koncentrējušas ievērojamus spēkus, kas veic savstarpēju apšaudi ar artilēriju un iesaistās nelielās sadursmēs, izvairoties no liela mēroga uzbrukuma darbībām.

Kopumā karadarbība nonākusi strupceļā. Tomēr Bahmutas rajonā pastāv reāla iespēja Krievijas spēkiem pavirzīties uz priekšu lokālā līmenī.

12:34 Lielo zaudējumu dēļ krievu okupanti Hersonas apgabalā bērnudārzus pārvērš par slimnīcām

11:55 Čehijas Aizsardzības ministrija noliedz informāciju par gatavību pārvest uz Ukrainu tankus "Leopard 2", kas saņemti no Vācijas kā kompensācija par padomju tipa tanku T-72 piegādi Kijevai.

11:14 Iespējams, ka izvietojot pretgaisa aizsardzību uz ēkām Maskavā, Kremlis vēlas informatīvajā telpā radīt provokatīvus vēstījumus, kas vairotu pret Ukrainu vērsto noskaņojumu krievu vidū, pārliecināti ir Amerikas Kara izpētes institūta analītiķi.

10:44 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 120 160 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 860 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 3140 tankus, 6256 bruņutransportierus, 2135 lielgabalus, 443 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 220 zenītartilērijas iekārtas, 287 lidmašīnas, 277 helikopterus, 1891 bezpilota lidaparātu, 749 spārnotās raķetes, 4918 automobiļus un autocisternas, 17 kuģus un ātrlaivas, kā arī 193 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:15 Ukrainas ģenerālštābs ziņo, ka vēl 860 krievu okupantu gājis bojā karā Ukrainā 20.janvāra dienā

09:44 Ukrainas Aizsardzības spēki 20.janvārī atvairīja ienaidnieka uzbrukumus 12 Doņeckas un Luhanskas apgabalu ciemu apkaimēs.

09:09 Ukraina vienojusies par savu tanku apkalpju apmācību uz vācu "Leopard 2" tankiem, lai gan par to piegādi vēl nav pieņemts lēmums, paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

08:53 ASV Jūras spēki un ASV Valsts departaments piektdien apstiprināja bijušā jūras kājinieka Daniela Svifta nāvi.

00.10. Polijas ārlietu ministrs Zbigņeva Rau mikroblogošanas vietnē "Twitter" kritizē Vācijas vilcināšanos ar tanku piegādi Ukrainai. "Ukrainas apbruņošana, lai atvairītu Krievijas agresiju, nav kaut kāds lēmumu pieņemšanas vingrinājums. Ukraiņu asinis tiek izlietas pa īstam. Tā ir vilcināšanās cena par "Leopard" piegādēm. Mums ir jārīkojas tūlītēji."

Svarīgākais