Polija izvērtē drošības pasākumus pēc incidenta ar ārzemju nirējiem

© Gints Ivuškāns /F64

Polija izvērtē drošības pasākumus ap naftas un gāzes objektiem, kā arī citās stratēģiskās vietās, šādi reaģējot uz nedēļas nogales notikumiem, kad pie naftas transportēšanas ostas tika izglābti trīs ārzemju akvalangisti, kas nedrīkstēja tur atrasties, pavēstīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Viņš arī pieprasījis drošības dienestiem sniegt detalizētu ziņojumu par šo incidentu.

Jautājumi arī tiek uzdoti par to, kāpēc policija trīs nirējus, kas tika izglābti netālu no Gdaņskas naftas transportēšanas ostas, atbrīvoja bez nopietnas pratināšanas.

Nirējiem bijuši Spānijas identitātes dokumenti.

Nirēji lūguši pēc palīdzības pēc tam, kad naktī no sestdienas uz svētdienu vētrainā laikā viņu motorlaivai, kas turklāt nav bijusi reģistrēta, radušās tehniskas problēmas, vēsta Polijas mediji.

Viņiem bijis profesionāls akvalangistu ekipējums, un viņi apgalvojuši, ka meklē dzintaru. Tiesa gan, motorlaivā dzintars netika atrasts.

Viņiem arī nav bijis atļauju nirt līcī.

Neraugoties uz pastiprinātajiem drošības pasākumiem, kas Polijā ieviesti, ņemot vērā Varšavas atbalstu Ukrainai, policija trīs vīriešus atbrīvojusi.

Kā vēlāk atklājies, telefona numuri, ko nirēji norādījuši, nav aktīvi.

Moraveckis, vaicāts par šo lietu, sacīja, ka uzdevis drošības dienestam izvērtēt rūpīgāk šo atgadījumu.

"Protams, var būt, ka tie ir bīstami cilvēki, bet var izrādīties, ka tie nav bīstami cilvēki un ka tas, ko viņi teikuši, ir patiesība," žurnālistiem sacīja premjers.

"Ir pašsaprotami, ka, Ukrainā turpinoties karam, kad Krievijas sabotāžas risks ir neizmērojami pieaudzis, ir nepieciešams pārskatīt kritiskās infrastruktūras uzraudzību. Mēs izvērtējam arī šo uzraudzību," norādīja Moraveckis.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais