Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Franči plaši protestē pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu

© Scanpix

Francijā ceturtdien norisinās valsts mēroga streiks, lai protestētu pret pensiju reformu, un tas ietekmējis sabiedriskā transporta, skolu un vairāku iestāžu darbību.

Šo streiku atbalstījušas visas Francijas lielākās arodbiedrības, kas cer, ka vairāk nekā 200 pilsētās visā valstī kopumā demonstrācijās piedalīsies vairāk nekā miljons cilvēku.

Tikmēr Francijas mediji vēstī, ka policija sagatavojusies, ka būs 550 000-750 000 protestētāju, tai skaitā 50 000-80 000 Parīzē.

Streika dēļ Parīzē traucēta sabiedriskā transporta kustība, jo slēgta viena metro līnija, bet citās līnijās metro vilcieni kursē retāk. Tāpat visā Francijā vairākos maršrutos nekursē vilcieni.

Oficiālās aplēses liecina, ka streikā piedalās aptuveni 40% pamatskolu un vairāk nekā 30% vidusskolu skolotāju, lai gan arodbiedrības vēstī, ka līdzdalība streikā veido attiecīgi 70% un 65%.

Valstij piederošā enerģētikas giganta EDF streikojošie darbinieki norādījuši, ka samazinājuši elektroenerģijas ražošanu par 7000 megavatu, bet tīklu opreators ziņo, ka tā samazināta par 5000 megavatu.

Taču arodbiedrība CGT vēstī, ka šis samazinājums patērētājus neietekmēs.

Vienlaikus radiostacijās "Franceinfo" un "France Inter" ierasto ziņu vietā skan mūzika, bet televīzijas kanāls "France 2" demonstrē raidījumu atkārtojumus.

Arodbiedrības iebilst pret Francijas valdības ierosinājumu līdz 2030.gadam palielināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem. Tāpat paredzēts īstenot arī citas pensiju sistēmas izmaiņas, kuru dēļ pilnas pensijas saņemšanai nāksies strādāt ilgāk.