Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijā divi brāļi notiesāti par spiegošanu Krievijas labā

© pixabay.com

Zviedrijas tiesa ceturtdien piespriedusi garus cietumsodus diviem Irānā dzimušiem brāļiem par spiegošanu Krievijas labā desmit gadu garumā.

Abi brāļi ir Zviedrijas pilsoņi. Vecākajam brālim piespriests mūža ieslodzījums, kas Zviedrijā parasti nozīmē vismaz 20 līdz 25 gadus cietumā, bet jaunākajam - deviņus gadus un desmit mēnešus ilgs cietumsods.

No 2011.gada 28.septembra līdz 2021.gada 20.septembrim viņi kopīgi spiegoja Krievijas labā un nodeva informāciju Krievijas Galvenajai izlūkošanas pārvaldei (GRU).

"Nav šaubu, ka brāļi kopā un konsultējoties, bez atļaujas Krievijas un GRU labā ieguva, pārsūtīja un izpauda informāciju" svešai varai, lai kaitētu Zviedrijas drošībai, teikts tiesas spriedumā.

Gandrīz visas sēdes šajā lietā Stokholmas Apgabala tiesā notika aiz slēgtām durvīm un lielākā daļa informācijas, kas iegūta sākotnējā izmeklēšanā, ir slepena.

2014. un 2015.gadā vecākais brālis Pejmans Kia strādāja Zviedrijas iekšējā izlūkdienestā un Zviedrijas bruņotajos spēkos. Prokuroratūra apgalvoja, ka informācija, ko brāļi nodeva Krievijai, nākusi no vairākām iestādēm Zviedrijas drošības sektorā un no izlūkdienesta SAPO.

Zviedrijas mediji ziņo, ka 42 gadus vecais Pejmans Kia strādāja Zviedrijas bruņoto spēku ārējās aizsardzības izlūkošanas aģentūrā MUST un sadarbojies ar īpaši slepenu šīs aģentūras struktūrvienību, kuras pārziņāir Zviedrijas izlūki ārvalstīs.

Viņš tika aizturēts 2021.gada septembrī, bet viņa brālis Pajams Kia tā paša gada novembrī. Viņi abi noliedza vainu izvirzītajās apsūdzībās.

35 gadus vecais Pajams Kia palīdzēja savam brālim un "salauza cieto disku, kas vēlāk tika atrasts atkritumu tvertnē", kad viņa brālis tika aizturēts, vēsta ziņu aģentūra AP.

Šī spiegošanas lieta ir viena no lielākajām Zviedrijā, jo brāļi, kā tiek ziņots, bija izveidojuši sarakstu ar visu SAPO darbinieku vārdiem.