Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

EP deputāti aicina sākt izmeklēšanu pret ES paplašināšanās komisāru Olivēru Vārhelji

© pixabay.com

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien aicināja sākt izmeklēšanu pret Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās komisāru Olivēru Vārhelji, uzskatot, ka viņš ir pārāk labvēlīgi noskaņots pret Serbijas prokrievisko prezidentu Aleksandru Vučiču.

Vārhelji, kurš ir Ungārijas pilsonis, būdams paplašināšanās komisāra amatā atbild arī par ES attiecībām ar Balkānu valstīm un pārrauga šo valstu sarunas ar Briseli par pievienošanos blokam.

ES likumdevēji aicinājuši Eiropas Komisiju (EK) sākt "neatkarīgu un objektīvu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Vārhelji rīcība un politika nav pretrunā ar komisijas rīcības kodeksu un viņa ES līgumā noteiktajām saistībām".

Vučičs šomēnes kritizēja ES prasību Serbijai piemērot sankcijas Krievijai par iebrukumu Ukrainā un nodēvēja to par brutālu jaukšanos Serbijas iekšējās lietās. Arī Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kuram ir labas attiecības ar Vārhelji, ir kritizējis sankciju piemērošanu Krievijai.

Serbija vēlas iestāties ES, taču ir vairākkārt ignorējusi Briseles aicinājumus pielāgot savu politiku ES politikai, tai skaitā sankciju jautājumā.

2021.gada decembrī EK pārsteidza daudzus, sākot ar Serbiju sarunas par iestāšanos ES, lai gan Serbija joprojām nav atrisinājusi domstarpības ar Kosovu.

Vārhelji toreiz sacīja, ka Serbija sper vēl vienu ļoti svarīgu soli ceļā uz pievienošanos ES.

ES likumdevēji ir arī nobažījušies par Vārhelji attieksmi pret Bosnijas un Hercegovinas serbu nacionālistu līderi Miloradu Dodiku, kurš iestājas par Serbu Republikas atdalīšanos un pievienošanos kaimiņvalstij Serbijai, atklāti atbalsta Krieviju un tās prezidentu Vladimiru Putinu un kuram ASV piemērojušas sankcijas par miera un demokrātijas graušanu valstī.