Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva vienpusēji pārtrauc pārrobežu sadarbības līgumu ar Baltkrieviju

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Lietuvas valdība trešdien denonsēja pirms 16 gadiem ar Baltkrieviju parakstīto līgumu par pārrobežu sadarbības principiem. 

Valdības lēmums nozīmē, ka vairs spēkā nebūs 2006.gada 1.jūnijā Lietuvas un Baltkrievijas valdību Viļņā parakstītais līgumu, kurā noteiktas abu valstu pārrobežu sadarbības jomas.

Iekšlietu ministrija, kas ierosināja Lietuvai vienpusēji pārtraukt pildīt līgumu, to pamatoja tā, ka līguma izpilde nav iespējama esošajā ģeopolitiskajā situācijā un tuvākajā nākotnē arī nebūs iespējama.

"Tā tiktu pausta arī politiskā griba, jo pašreizējā situācija nav normāla, kad no vienas puses spēkā ir sadarbības līgums, un no otras puses Baltkrievijas valdība ir ieņēmusi konfrontācijas pozīciju, gan organizējot nelegālo migrantu plūsmu, gan tieši iesaistoties un atbalstot Krievijas agresiju," decembra beigās ziņu aģentūrai BNS sacīja Lietuvas iekšlietu viceministrs Arnolds Abramavičs, piebilstot, ka ministrijas vērtējumā "tāda līguma pastāvēšana kļūst neviennozīmīga".

Pirms 16 gadiem parakstītajā dokumentā Lietuva un Baltkrievija apņēmās sadarboties infrastruktūras, vides aizsardzības, enerģētikas efektivitātes, tūrisma, atpūtas, sporta, kultūras, mantojuma, izglītības, uzņēmējdarbības infrastruktūras, kā arī transportlīdzekļu un pasažieru pārrobežu kustības jautājumos.

Tāpat puses vienojās apmainīties ar informāciju un palīdzēt dabas vai tehnogēnas ārkārtas situācijas uz robežas gadījumā. Līgums ietver arī sadarbību eiroreģionos.

Lietuvas valdība jau pēc 2020.gada prezidenta vēlēšanām kaimiņzemē, kuru rezultātu Rietumvalstis nav atzinušas, pieņēma lēmuma protokolu apturēt maksājumus partneriem Baltkrievijā.

Lietuvas iekšlietu viceministrs iepriekš pieļāva, ka līgumu ar Baltkrieviju varētu atjaunot, ja kaimiņvalstī notiktu demokrātiskas pārmaiņas.

"Ja mēs redzēsim, ka Baltkrievijas valdībā vai politiskajām vadībā notiek pārmaiņas un Baltkrievija atgriežas uz demokrātijas ceļa, mēs vienmēr atgriezīsimies pie tādiem līgumiem, tomēr tagad, pat līgumam esot spēkā, praktiskas sadarbības nav," teica Abramavičs.