Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Pateicoties izjukušam darījumam, Francijas un Austrālijas attiecības kļuvušas saspīlētākas

© AP/Scanpix/Leta

Austrālija trešdien paziņoja, ka atteiksies no Francijā būvētiem kara helikopteriem "Taipan", neraugoties uz Parīzes lobēšanas centieniem ar mērķi izglābt šo helikopteru piegādes kontraktu. 

Uzticība starp abām valstīm krasi samazinājās 2021.gadā, kad toreizējā Austrālijas konservatīvā valdība lauza līgumu 90 miljardu Austrālijas dolāru (58 miljardu eiro) vērtībā par Francijā būvētu zemūdeņu iegādi Austrālijas karaflotei.

Šī konflikta kulminācijas laikā Francijas prezidents Emanuels Makrons apsūdzēja toreizējo Austrālijas premjerministru Skotu Morisonu melošanā par šo darījumu un Parīze atsauca savu vēstnieku no Kanberas.

Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Marlzs no pērn ievēlētās centriski kreisās valdības trešdien paziņoja, ka "Taipan" tiks nomainīti ar ASV būvētiem kara helikopteriem "Black Hawk".

Viņš sacīja, ka ir pārliecināts par to, ka šai nomaiņai nevajadzētu kaitēt Austrālijas attiecībām ar Franciju.

"Te vissvarīgākais ir izturēties pret frančiem godīgi. Mēs esam pārliecināti, ka tas nepārtrauks atjaunotās attiecības ar Franciju," Marlzs paziņoja nacionālajai raidsabiedrībai ABC.

Francijas valdībai pieder ievērojama daļa uzņēmumā "Airbus", kas ražo helikopterus "Taipan", un tā ir aicinājusi Austrāliju saglabāt tās iegādātos 40 helikopterus.

Marlzs tomēr pateica, ka šo helikopteru remontēšana ir pārāk dārga. "Mēs daudzus gadus esam mocījušies ar "Taipan" to tehniskās apkopes un rezerves daļu saņemšanas ziņā. Mēs vienkārši neesam nolidojuši ar "Taipan" tik stundu, cik mums vajadzētu. Mēs esam pārliecināti, ka varam to panākt ar "Black Hawk"," sacīja ministrs.

Austrālijas toreizējais premjers Morisons 2021.gada septembrī lauza zemūdeņu iegādes kontraktu ar Francijas grupu "Naval", tā vietā izvēloties pirkt kodolzemūdenes no Lielbritānijas vai ASV.

Abu valstu attiecības palika sliktas līdz pērnā gada maijam, kad Austrālijā nāca pie varas jaunais premjerministrs Entonijs Albanīzs, kurš centās uzlabot attiecības ar Parīzi.