Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Brazīlijā pastiprina valdības ēku apsardzi; par 8.janvāra nemieriem apsūdzēti 39 cilvēki

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Brazīlijas varas iestādes pirmdien pastiprināja valdības ēku apsardzi galvaspilsētā Braziljā, kā arī oficiāli izvirzīja 39 cilvēkiem apsūdzības noziegumos pret valsti saistībā ar 8.janvāra nemieriem.

Federālā distrikta varas iestādes paziņoja, ka vairāk nekā divkāršos apsardzi Ministriju esplanādē un Trīs varu laukumā, kur ir koncentrētas valdības iestādes.

8.janvārī vairāki tūkstoši eksprezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītāju ielauzās prezidenta pilī, Kongresā un Augstākajā tiesā, izsitot logus un salaužot mēbeles, iznīcinot nenovērtējamus mākslas darbus un atstājot grafiti ar aicinājumiem uz puču.

Federālā distrikta gubernatora pienākumu izpildītāja Selina Leana paziņoja reportieriem, ka militārās policijas bataljons, kas atbildīgs par apsardzi, tiks palielināts no 248 līdz 500 cilvēkiem.

Leana aizstāj gubernatoru Ibaneisu Rošu, kurš 8.janvārī tika atbrīvots no amata pienākumiem uz 90 dienām un pret kuru notiek izmeklēšana par iespējamu saistību ar šiem nemieriem.

Tieslietu ministra vietnieks Rikardo Kapelli tajā pašā preses konferencē paziņoja, ka izmeklētāji mēģina noskaidrot, vai starp nemieru dalībniekiem bijuši "profesionāļi". Viņš atsaucās uz kāda aculiecinieka teikto, ka starp demonstrantiem bijuši "vīri (..) ar zināšanām par teritoriju un kaujas taktiku".

Aizstāvot ēkas no nemieru dalībniekiem, tika ievainoti 44 militārās policijas locekļi, sacīja Kapelli. Vēl tiek novērtēts nacionālajam mantojumam nodarītais kaitējums.

Kopš 8.janvāra nemieriem Federālais distrikts ir pakļauts federālai kontrolei ar prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas dekrētu.

Prokuratūra pirmdien izvirzīja 39 cilvēkiem oficiālas apsūdzības par bruņotu noziedzīgu biedrošanos, kaitējuma nodarīšanu nacionālajam mantojumam, vardarbību pret demokrātisko valsts iekārtu, un kūdīšanu uz puču. Viņiem piederošie aktīvi 40 miljonu reālu (7,2 miljonu eiro) vērtībā tika iesaldēti.

Saistībā ar nemieriem ir aizturēti apmēram 1200 cilvēku.

Bolsonaru, kurš atrodas ASV, ir noliedzis jebkādu saistību ar šiem nemieriem, tomēr viņš ir iekļauts izmeklēšanā par to cēloņiem.

Sestdien tika aizturēts bijušais Bolsonaru valdības tieslietu ministrs Andersons Toriss, kurš nemieru laikā bija atbildīgs par drošību galvaspilsētā.