Turcija Zviedrijas vēstniekam izsaka protestu par Stokholmā pieļauto kurdu demonstrāciju, kurā tika pakārts Erdogana manekens

© Gints Ivuškāns /F64

Turcijas Ārlietu ministrija ceturtdien izsaukusi Zviedrijas vēstnieku, lai izteiktu protestu par demonstrāciju pie Stokholmas mērijas, kuras laikā ticis pakārts Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana manekens, ziņo valsts raidorganizācija TRT.

Turcijas amatpersonas norādījušas, ka akcija, kuru sarīkojusi kurdu separātistu organizācijas "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK) un citu kaujinieku grupējumu atbalstītāji, bijusi "terorisma propaganda".

Amatpersonas arī paziņojušas, ka incidents ir pretrunā ar vienošanos, ko Ankara panākusi ar Zviedriju un Somiju, kas paredz, ka Stokholma un Helsinki vērsīsies pret kurdu kaujiniekiem apmaiņā pret Turcijas piekrišanu abu Ziemeļvalstu uzņemšanai NATO.

Abas Ziemeļvalstis pieteikumu dalībai NATO iesniedza maijā. Mēnesi vēlāk tās parakstīja trīspusēju vienošanos ar Turciju, lai atrisinātu Ankaras iebildumus pret Somijas un Zviedrijas uzņemšanu aliansē.

Bez Turcijas Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO nav ratificējusi tikai Ungārija, kas to solījusi izdarīt februārī.