Grieķija atsakās legalizēt ieceļotājus

Grieķijas valdība paziņojusi, ka nevarot būt ne runas par pastāvīgo uzturēšanās atļauju izsniegšanu vairāk nekā 200 nelegālajiem ieceļotājiem, kuri otrdien Atēnu universitātes juridiskās fakultātes telpās pasludinājuši badastreiku.

Grieķijas sociālistu valdība pēdējā laikā nelegālajai imigrācijai pievērš lielu uzmanību, jo ik gadu valstī nelegāli ieceļo aptuveni 128 000 cilvēku. Reuters vēsta, ka vairāk nekā 200 imigrantu, lielākoties no Ziemeļāfrikas valstīm, juridiskajā fakultātē iekļuva pēc kreiso radikāļu organizāciju uzaicinājuma, ko atbalstījusi arī daļa studentu.

Pašlaik mācības un eksāmeni fakultātē ir pārtraukti – saskaņā ar Grieķijas likumiem universitāte bauda eksteritorialitātes privilēģijas un policijai iekļūšana šajā objektā ir liegta, ja vien runa nav par terora aktiem vai draudiem valsts drošībai. "Juridiskās fakultātes pārvēršana par imigrantu patversmi pārsniedz visas robežas," niknojusies Grieķijas izglītības ministre Anna Diamantopulu, piebilstot, ka universitātes drošības dienestam situācija nekavējoties jāatrisina.

Interesanti, ka fakultātes dekanāts apgalvo, ka par plānoto akciju uzzinājis iepriekš un vērsies policijā, taču tā neko nav darījusi, lai novērstu imigrantu iekļūšanu ēkā. "Mēs negatavojamies atkāpties pirms netiksim legalizēti. Cīnīsimies vai mirsim," sarunā ar AP sacījis vīrietis, kurš sevi nodēvējis par Musafu Halfunu, taču atteicies precizēt, no kuras valsts ieradies Grieķijā. Viņš stāstījis, ka bez dokumentiem Grieķijā dzīvojot jau sešus gadus, iztiku pelnot gadījuma darbos celtniecībā, taču darba devēji bieži vien izmanto viņa beztiesisko stāvokli un atsakās maksāt nopelnīto. "Kamēr man nebūs kādu dokumentu, man nav nākotnes," viņš uzsvēris.

Svarīgākais