Vācijas valdošajā koalīcijā domstarpības par AES slēgšanas datumu

© pixabay.com

Vācijas valdošajā koalīcijā, ko veido sociāldemokrāti, zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP), radušās domstarpības attiecībā uz valdības lēmumu slēgt atlikušās trīs Vācijas atomelektrostacijas (AES) līdz 15.aprīlim.

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) līdzpriekšsēdētājs Larss Klingbeils pirmdien noraidīja trīs atlikušo AES darbības pagarināšanu.

Tikmēr Vācijas transporta ministrs Folkers Visings, kurš pārstāv FDP, ierosināja, ka ekspertu komisijai vajadzētu izlemt, kad AES jāslēdz.

"Mums tagad nevajag nekādus politiskus argumentus vai dogmatismu, mums vajag profesionālu atbildi uz jautājumu, kā varam nodrošināt stabilu un pieejamu energoapgādi un vienlaikus sasniegt mūsu klimata aizsardzības mērķus," laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" sacīja Visings.

"Ja mēs negribam to apspriest politiski, tad mums ir jātiek skaidrībā zinātniski," viņš piebilda.

Taču Klingbeils paziņoja, ka AES tiks slēgtas pēc plāna, uzsverot, ka kanclers jau ir pieņēmis lēmumu.

Viņš piebilda, ka FDP, kā arī zaļie ir akceptējuši datumu, līdz kuram plānota AES slēgšana.

Trīs atomelektrostacijas bija plānots slēgt jau 2022.gada beigās, taču Krievijas iebrukums Ukrainā un bažas, ka Krievijai piemēroto sankciju dēļ Vācija nespēs pietiekamā daudzumā nodrošināt energoresursus saviem uzņēmumiem un iedzīvotājiem, pamudināja kancleru Olafu Šolcu pieņemt lēmumu par AES darbības pagarināšanu līdz 15.aprīlim.