Meksikās narkobarona "El Čapo" dēla aizturēšanas laikā nogalināti 29 cilvēki

© AFP/Scanpix/Leta

Meksikas drošības spēkiem aizturot ieslodzītā narkobarona Hoakina Gusmana dēlu Ovidio, izcēlās vardarbība, kurā nogalināti 10 karavīri un 19 noziedznieki, piektdien paziņoja Meksikas valdība.

Ovidio Gusmans ceturtdien tika aizturēts Sinaloas štata Kuljakanas pilsētā un ar lidmašīnu aizvests uz Mehiko, kur tika pārvests uz pastiprināti apsargāto Altiplano cietumu, no kura 2015.gadā bija izbēdzis viņa tēvs.

Kuljakanā, kur bāzējies Sinaloas kartelis, aizturēšanas operācijas laikā izcēlās vardarbība, gangsteriem mēģinot atbrīvot savu bosu. Tā tika izbeigta, kad vairāki tūkstoši karavīru atjaunoja kontroli pār pilsētu.

Sinaloas kartelis ir viens no Meksikas pazīstamākajiem narkotiku tirdzniecības grupējumiem. Agrāk šo karteli vadīja Hoakins Gusmans, kurš pazīstams ar palamu "El Čapo" jeb "Īsais", bet pēc viņa aizturēšanas un izdošanas ASV 2017.gadā viņa 32 gadus vecais dēls Ovidio Gusmans kļuva par vienu no galvenajiem karteļa līderiem.

Meksikas aizsardzības ministrs Luiss Kresensjo Sandovals paziņoja reportieriem, ka Ovidio Gusmana aizturēšanas operācijas laikā 35 karavīri guva šautus ievainojumus un tika aizvesti uz slimnīcu, bet vēl 21 gangsteris tika aizturēts.

Gangsteri, mēģinot atbrīvot Ovidio Gusmanu, Kuljakanas starptautiskajā lidostā sašāva civilu lidmašīnu, kas gatavojās pacelties gaisā, un divas Meksikas gaisa spēku lidmašīnas, stāstīja Sandovals. Šajos uzbrukumos lidmašīnām neviens netika ievainots un lidosta piektdien atsāka darbu.

Meksikas drošības spēki jau 2019.gadā aizturēja Ovidio Gusmanu, bet gangsteri toreiz piespieda drošības spēkus viņu atbrīvot. Neveiksmīgā operācija kļuva par apkaunojumu Meksikas prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora valdībai un izraisīja vardarbības vilni, kā dēļ nācās slēgt Kuljakanas skolas un lidostas.

ASV bija izsludinājušas līdz piecu miljonu dolāru atlīdzību par informāciju, kas novestu līdz Ovidio Gusmana aizturēšanai. Meksika noliedza, ka ASV būtu iesaistītas šajā aizturēšanas operācijā.

Viņa aizturēšana notikusi pirms nākamnedēļ Meksikā paredzētā Ziemeļamerikas līderu samita, uz kuru plāno ierasties arī ASV prezidents Džo Baidens.

Pagaidām nav zināms, vai Ovidio Gusmans tiks izdots ASV kā viņa tēvs, kuram ASV piespriests mūža ieslodzījums stingrākajā Savienoto Valstu cietumā.

Svarīgākais