Tunisijas pagaidu valdība lūdz Interpola palīdzību

Pašlaik pie varas esošā Tunisijas valdība izdevusi starptautisku aresta orderi, lai varētu arestēt bijušo valsts prezidentu Zinelabidīnu ben Alī, ziņo BBC news.

Tunisijas pagaidu valdība vērsusies pēc palīdzības pie Interpola, lai tā darbinieki palīdzētu arestēt bijušo prezidentu, viņa sievu un radiniekus.

Jau ziņots, ka nemieri ekonomiskā stāvokļa un korupcijas dēļ Tunisijā sākās pagājušā gada nogalē, un šā gada 14. janvārī Z. ben Alī nācās pamest valsti – viņš ir devies uz Saūda Arābiju. Kopš tā laika ir arestēti 7 gāztā prezidenta radinieki, kā arī vairākas viņa režīma amatpersonas.

Z. ben Alī Tunisijā pie varas bijis 23 gadus, un viņš bija tikai otrais Tunisijas prezidents, kopš tā pasludināja neatkarību 1956. gadā. Sabiedrībā aizvien vairāk bija pieaugusi neapmierinātība ar korupciju, bezdarbu un augstajām cenām, pērnā gada beigās spriedze izraisīja protesta akcijas, kuras policija mēģināja apspiest ar ieročiem. Protesti uzliesmoja 17. decembrī, kad kāds ielu pārdevējs Sidībuzīdas pilsētā, protestējot pret to, ka policija konfiscējusi viņa preces, izdarīja pašnāvību sadedzinoties.

Kā norādījis Tunisijas Tieslietu ministrs Lazars Karui Šebbi bijušajam prezidentam jāstājas tiesas priekšā, lai atbildētu par izdarītajām mahinācijām ar nekustamo īpašumu un valūtu, kuru rezultātā valsts ekonomikai nodarīti milzu zaudējumi.