Baidens paātrinās nelegālo imigrantu izraidīšanu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

ASV paplašinās imigrācijas ierobežojumus, kas tika ieviesti bijušā prezidenta Donalda Trampa laikā, lai ātri izraidītu uz robežas notvertos nelegālos imigrantus no Kubas, Nikaragvas un Haiti, ceturtdien paziņojis ASV prezidents Džo Baidens.

Vienlaikus ASV atļaus katru mēnesi ar gaisa transportu ierasties ASV līdz 30 000 cilvēku no minētajām trim valstīm un Venecuēlas, paziņoja Baidens.

Šādas pieejas mērķis ir mazināt republikāņu kritiku par rekordlielo nelegālo imigrantu skaitu, kas šķērso ASV un Meksikas robežu, un nomierināt demokrātus un imigrācijas aizstāvjus, kuri kritizē Trampa laikā pirms diviem gadiem noteikto politiku imigrācijas ierobežošanai, kas tika pamatota ar piesardzības apsvērumiem Covid-19 pandēmijas dēļ un tiek dēvēta par 42.sadaļu.

"Šis jaunais process ir sakārtots, tas ir drošs un humāns," Baltajā namā paziņoja Baidens.

Novembrī ASV robežsardze notvēra 82 000 migrantu no Kubas, Nikaragvas un Haiti, kuri mēģināja nelegāli iekļūt ASV no Meksikas.

Baidens atzina, ka šie pasākumi nesakārtos visu ASV imigrācijas sistēmu, bet tie var daudz palīdzēt.

Nacionālās ražotāju asociācijas prezidents Džejs Timmons atzinīgi novērtēja Baidena spertos soļus, bet norādīja, ka nepieciešamas plašākas reformas, ņemot vērā faktu, ka ASV ir 779 000 vakantu darbavietu.

Demokrātu likumdevēji, tai skaitā senators Bobs Mendess kritizējuši Trampa laika migrācijas ierobežojumu paplašināšanu kā nehumānu, savukārt republikāņi pārmetuši Baidenam vāju robežu kontroli un noraidījuši prezidenta ierosinājumu imigrācijas reformai.

ASV valdība var izmantot esošos resursus, lai deportētu migrantus un apstrādātu patvēruma lūgumus, taču ASV amatpersonas apgalvo, ka sistēma darbosies lēnāk, kamēr Kongress nebūs apstiprinājis līdzekļus papildu resursiem.

"Mums nav pietiekami daudz imigrācijas tiesnešu, lai izskatītu prasības," norādīja Baidens.

Svarīgākais