Turcijas tiesa aptur finansējumu lielākajai kurdu partijai; bija jāsaņem 27 miljoni eiro

© Scanpix

Turcijas tiesa ceturtdien apturējusi finansējumu Tautas demokrātiskajai partijai (HDP), kas iestājas par kurdu tiesībām un ir otra lielākā opozīcijas frakcija parlamentā.

Tiesas lēmums liedz HDP ieņēmumu avotu pirms parlamenta vēlēšanām jūnijā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans uzskata, ka HDP ir saistīta ar kurdu bruņoto separātistu grupējumu Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK), kas kopš 1984.gada cīnās par neatkarīgas Kurdistānas valsts izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā.

Šis konflikts kopumā prasījis aptuveni 45 000 cilvēku dzīvības. Līdzīgi Turcijai, gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES) PKK uzskata par teroristisku organizāciju.

HDP noliedz, ka būtu saistīta ar PKK, un apgalvo, ka valdība vēršas pret to, jo tā nostājusies opozīcijā Erdogana režīmam.

Represijas pret HDP pastiprinājās pēc tam, kad 2015.gadā sabruka pamiers, kas bija noslēgts starp valdību un kurdu kaujiniekiem, bet vēl vairāk pēc neveiksmīgā militārā apvērsuma mēģinājuma 2016.gadā.

Nākamajās parlamenta un prezidenta vēlēšanās HDP varētu mest nopietnu izaicinājumu Erdoganam un viņa pārstāvētajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP).

Turcijas konstitucionālā tiesa pašreiz izskata galvenā prokurora lūgumu aizliegt HDP pirms vēlēšanām.

Turcijas mediji ziņoja, ka HDP šogad no valsts kases bija jāsaņem 539 miljoni liru (27 miljoni eiro).

Svarīgākais