Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Irāna protestē pret ajatollas Ali Hameneji karikatūru publicēšanu Francijā

© Scanpix

Irāna trešdien asi reaģējusi uz Francijā žurnālā "Charlie Hebdo" publicētajām karikatūrām par Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji un solījusi nepalikt atbildi parādā.

"Charlie Hebdo" vienas dienas laikā publicēja desmitiem ajatollas karikatūru. Žurnāls skaidroja, ka šīs karikatūras daļa no tā, kas iesniegtas konkursam, kurš decembrī izsludināts, lai atbalstītu protestus Irānā.

Irānā protesti aizsākās pēc 22 gadus vecās Mahsas Amini nāves 16.septembrī tikumības policijas apcietinājumā. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji. Irānas varasiestādes protestus nežēlīgi apspiež un vaino ārvalstis un opozīcijas grupas nemieru uzkurināšanā.

Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians tviterī paziņoja, ka Francijas aizvainojošā un nepiedienīgā rīcība nepaliks bez efektīvas un izlēmīgas atbildes.

"Mēs neļausim Francijas valdībai pārkāpt robežas. Viņi noteikti ir izvēlējušies nepareizo ceļu," norādīja ministrs.

"Charlie Hebdo" skaidroja, ka konkursa mērķis bija atbalstīt tos irāņus, kuri cīnās par brīvību.

"Charlie Hebdo" publicēja ajatollas karikatūras žurnāla speciālizdevumā, piemienot 2015.gada 7.janvārī notikušo islāma ekstrēmistu uzbrukumu žurnāla redakcijai Parīzē. Ekstrēmisti noslepkavoja 12 cilvēkus.

Uzbrukums "Charlie Hebdo" redakcijai tika sarīkots pēc tam, kad žurnāls publicēja islāma pravieša Muhameda karikatūras, kas lielā daļā islāma pasaules tiek uzskatīts par apvainojumu.