Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Bulgārija vienojas par gāzes piegādi no Azerbaidžānas caur Turciju

© Scanpix

Bulgārija otrdien noslēdza ilgtermiņa vienošanos, lai piekļūtu Turcijas sašķidrinātās dabasgāzes termināļiem un pārvades tīklam, tādējādi cenšoties iegūt alternatīvas energopiegādes Krievijas gāzei.

Vienošanās starp Bulgārijas valsts dabasgāzes uzņēmumu "Bulgargaz" un Turcijas valsts gāzes kompāniju "Botas" ļaus Bulgārijai izkraut sašķidrinātu dabasgāzi Turcijas gāzes termināļos un izmantot "Botas" tīklu gāzes transportēšanai.

"Pateicoties šim līgumam, mēs nodrošinām iespēju iegādāties gāzi no visiem starptautiskajiem gāzes ieguvējiem un izkraut to Turcijā, kur tas mums loģistiski ir visērtāk," norāda Bulgārijas enerģētikas ministrs Rosens Hristovs.

Šis uz 13 gadiem noslēgtais līgums nodrošinās iespēju Bulgārijai transportēt līdz pat 1,5 miljardiem kubikmetru gāzes gadā.

Krievija aprīlī pārtrauca piegādes Bulgārijai, jo tā atteicās par gāzi maksāt rubļos.

Šobrīd Bulgārijai vienošanās ar Azerbaidžānu par aptuveni miljarda kubikmetru gāzes importu, un oktobrī sāka darboties jauns dabasgāzes cauruļvads, kas savieno Grieķiju un Bulgāriju un kura mērķis ir mazināt Eiropas enerģētisko atkarību no Krievijas.