Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā sācies saunas un pirts gads

© Vladislavs Proškins/f64

2023. gads Igaunijā ir pasludināts par saunas un pirts gadu, informē Igaunijas Lauku tūrisma asociācija. Starts šim pasākumam tika dots Igaunijas pilsētas Kadrinas pirtī.

2023. gads Igaunijā ir veltīts pirts kultūrai, vēsturei, tradīcijām un paražām, kā arī pirts cienītāju vienotībai Igaunijā un ārpus tās. Kā stāsta idejas autors Reinis Sikka, šī ideja viņam radusies pirts procedūru laikā Kadrinas pirts vannā. Saunai ir liela nozīme igauņu dzīvē, un šobrīd publiskās pirtis valstī piedzīvo renesansi, jo cilvēki ir noguruši no spa.

Dmitrijs Suļžics/f64


Pirts gada ietvaros plānotas dažādas lekcijas un diskusijas ar pašmāju un ārzemju tvaika pirts cienītāju piedalīšanos. Turklāt pirtī varēs doties gan klātienē, gan virtuāli. Tiks izdotas arī vairākas grāmatas, kā arī tiek gatavota dokumentālā filma par pirts tēmu.
"Tas ir jāpiedzīvo pašam - ​​pirts kultūra ir viss, ko tu dari pirtī -, kāpēc tu to dari, kā tu to dari, ko par to domā tavi senči. Tā visa ir pirts kultūra. Piemēram, cilvēki uz Kadrinas pirti nāk no Rakveres, no Tapas, no citiem ciemiem un pilsētām, kur pirts nav. Tātad tas ir svarīgi," skaidroja Reinis Sikks.



Mūsdienās ir visdažādākās pirtis: malkas, elektriskās, sūnu, kūdras, tvaika, aromātiskās, infrasarkanās, sāls, ar un bez slotām, mucu pirtis, pat peldošas uz plosta. Kopumā Igaunijā ir vairāk nekā 150 dažādu veidu pirtis.

Pēc Reina Sikkas teiktā, pasākumi, kas Igaunijā norisināsies pirts gada ietvaros, ir lieliska iespēja iepazīstināt cilvēkus ar pirts kultūru.