Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Saistībā ar Kataras korupcijas skandālu uzsākts imunitātes atcelšanas process diviem eiroparlamentāriešiem

© Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) pirmdien pavēstīja, ka EP prezidente Roberta Metsola, turpinoties ar Kataru saistītajam korupcijas skandālam, uzsākusi "steidzamības procedūru", lai atceltu imunitāti diviem eiroparlamentāriešiem.

EP neatklāja deputātu vārdus, bet norādīja, ka procedūra uzsākta, reaģējot uz Beļģijas likumsargu izmeklēšanu korupcijas lietā.

Avoti, kas ir informēti par Beļģijas veikto izmeklēšanu, ziņu aģentūrai AFP apliecināja, ka divi eiroparlamentārieši ir itālis Andrea Kocolīno un beļģis Marks Tarabella.

Abi ir centriski kreisās Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses (S&D) EP grupas deputāti.

Izsakoties par procedūras uzsākšanu, lai diviem EP deputātiem atņemtu imunitāti, Metsola tviterī pauda: "Nebūs nekādas nesodāmības. Nekādas."

Metsola arī norādījusi, ka skandāls ir uzbrukums Eiropas demokrātijai no ārpuses.

Viņa solījusi reformas, lai attīrītu parlamentu, arī pasākumus, lai stiprinātu trauksmes cēlāju aizsardzību, aizliegtu "neoficiālas draudzības grupas" sakariem ar ārvalstu valdībām, pastiprinātu EP deputātu finanšu izvērtējumu.

Beļģijas policija decembrī kratīšanu gaitā vairākās ar patlabanējiem un bijušajiem EP deputātiem, kā arī lobistiem saistītās adresēs uzgāja kopumā 1,5 miljonus eiro skaidrā naudā.

Pastāv aizdomas, ka šī nauda saistīta ar korupciju EP, no kā labumu guvusi Katara.

Viena no četriem aizdomās turamajiem, kas aizturēti kratīšanu gaitā Beļģijā, ir Grieķijas eiroparlamentāriete Eva Kaili.