Ēģiptē notiek protesti pret valdību

Vairākās Ēģiptes pilsētās otrdien stingrā policijas uzraudzībā uz demonstrācijām pret valdību pulcējušies simtiem cilvēku.

Galvaspilsētas centrā 20 tūkstoši policistu, kuri bruņojušies ar ūdensmetējiem, stekiem, asaru gāzi, uzrauga desmit tūkstošu lielo demonstrantu pūli.

Kairā pie Augstākās tiesas ēkas demonstranti rokās tur lielus plakātus ar uzrakstu "Tunisija ir risinājums".

Ēģiptes policija pielietojusi asaru gāzi izdzenājot demonstrantus, kuri skandējot saukli "Nost ar Hosni Mubaraku", kurš pie varas atrodas jau 30 gadus, izlauzušies caur vairākām policistu ķēdēm un sākuši virzīties Tahrira laukuma virzienā,ziņo aģentūra Franse -Presse.

Kā stāsta aculiecinieki, vienlaikus protesta mītiņi notiek arī citās galvaspilsētas daļās, un demonstrantu skaits aizvien turpina pieaugt.

Vairāki simti cilvēku ar Ēģiptes karogiem pulcējušies Mansūras pilsētā, bet Ismailijā demonstranti skandē pret valdību vērstus saukļus, brīdinot arābu valstu līderus, ka arī viņus varētu sagaidīt līdzīgs liktenis kā gāzto Tunisijas prezidentu Zinu el Abidinu ben Ali, kurš bija spiests pamest savu amatu pēc 23 gadus ilgas valdīšana.

Tikmēr Sinaja pussalas ziemeļu pilsētā Mehdijā demonstranti pieprasa politieslodzīto atbrīvošanu.

Tāpat protestētāji pieprasa iekšlietu ministra Habiba al Adli atkāpšanos saistībā ar apsūdzībām par viņa vadīto policijas un drošības spēku visatļautību, gadu desmitiem senā ārkārtas likuma atcelšanu un minimālās algas paaugstināšanu.

"Drošības spēki ir spējīgi novērst jebkādus draudus tautas drošībai un bargi vērsīsies pret postījumiem īpašumam vai likuma pārkāpumiem," brīdina amatpersonas.

Starptautiskā tiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International" gan mudinājusi Ēģiptes varasiestādes neapspiest miermīlīgas demonstrācijas.

"Ēģiptei ir nepieciešami miermīlīgi protesti, un ir jāpārtrauc miermīlīgo opozīcijas aktīvistu arestēšana un iebiedēšana," norāda aktīvistu pārstāvis.

Ēģiptiešus uz protestiem iedvesmojusi tautas sacelšanās Tunisijā, kuras rezultātā tika gāzts ilggadējais prezidents.

Kā jau ziņots, gada nogalē un jaunā gada sākumā Tunisiju pārņemot plašām demonstrācijām un nekārtībām, kas sākās kā protests pret bezdarbu, inflāciju, korupciju, preses brīvības apspiešanu un sliktajiem dzīves apstākļiem, 14.janvārī no amata atkāpties bija spiests ben Ali. Viņš devies trimdā un tagad patvērumu radis Saūda Arābijā.